{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas vabaneda toksilisest inimesest oma elus?

  foto : unsplash/ Ali Kazal   Tõenäoliselt on ka sinul oln...

 

foto : unsplash/ Ali Kazal

 

Tõenäoliselt on ka sinul olnud kokkupuuteid (töö juures, eraelus, lähedaste seas), kellega koos olles ei tunne keegi ennast õieti hästi. Nad panevad sind iseendas kahtlema. Mürgiseid inimesi on palju ja erinevaid. Kõiki ei vaeva psühholoogilised probleemid. Sellepärast ei olegi nii lihtne selgeks teha, kas sa lihtsalt ei sobi oma õemehega kokku iseloomude erinevuse tõttu, kas su sõber teeb sulle halba või oled sina ise midagi valesti teinud ja kas tegemist on üldse mürgiste inimestega või mitte. 

Selleks, et aru saada, kas sul on tegemist mürgise inimesega, vasta järgmistele küsimustele.

 

  • Ta paneb sind ennast halvasti tunda
  • Ta ei lase sul olla sina ise
  • Ta on negatiivne
  • Ta manipuleerib sinuga, mängib sinu tunnetega
  • Ta võtab su tuju ära

 

Mõned inimesed ei ole teadlikud sellest, mida nad teevad, nad ei taha teistele tegelikult haiget teha. Teised jälle tegutsevad teadlikult. 

 

KIUSAJA

 

 

Suhe sinuga on talle kasulik, sest ta saab sind alandada ja sulle haiget teha. Teda on üldiselt lihtne ära tunda, sest ta muudab sageli oma käitumist sõltuvalt sellest, kellega ta hetkel koos on, seda ka töö juures. Ta võib olla ülimalt sõbralik ja abivalmis selleks, et saada teiste kaitsealuseks. Ning muuta seejärel täiesti oma käitumist, näidates välja oma tõelist palet, olla täis vihkamist ja põlgust. Kasutada ära kogu oma võimu. Otse loomulikult näitab ta end välja heast küljest ja meeldiva inimesena ülemustele, oma elukaaslase vastu puudub tal aga igasugune viisakus. Selleks, et temaga suhteid lõpetada, pead sa põgenema, lahkumisavalduse andma, lahku minema, lõpetama temaga igasuguse suhtlemise. Kui see aga ei ole võimalik ühel või teisel põhjusel, pead sa talle teada andma, et sa ei karda teda. Nii võtad sa temalt võimu enda üle ära. Ära mine tema mänguga kaasa. Sest seda ta tahabki. Kui selline asi peaks aset leidma töö juures, räägi ülemustega. Sageli ülemused on väga heal arvamuse just kiusajatest, kelle tõelist palet nad ei tunne. Kui sa tahad, et kiusaja lõpetaks kiusamise, pead sa ülemused kurssi viima. Kiusaja üritab oma ohvrit teistest eraldada. Sellepärast läheb sul vaja oma töökaaslaste, sõprade ja lähedaste toetust, et mitte jääda üksi. Selle jaoks, et temast jagu saama, peab su olema tugivõrk, kes astub tema vastu välja. 

Samuti ei tohi sa uskuda, mida ta räägib. Sa ei tohi võtta ka midagi isiklikult. Kujuta endale ette näiteks parti, kes ujub küll vees aga tänu oma sulgedele jääb alati kuivaks. Sa ei tohi olla nii vastuvõtlik kiusaja solvangutele, etteheidetele, süüdistustele ja kriitikale. Sa pead endale selgeks tegema, et teise inimese negatiivsed mõtted ei ole sinu omad, ei ole sellel inimesel enam sinu üle emotsionaalset võimu. 


MANIPULAATOR

 

 

Manipulaatorid mängivad palju rohkem teiste inimeste tunnetega, kui kiusajad. Tavaliselt on tegemist inimestega, kellel on üsna madal enesehinnang ja kes kasutavad oma suhteid teistega selleks, et tunda end üleolevana. Näiteks süüdistavad nad kogu aeg teisi, manipuleerivad olukordadega nii, et see keeraks nende kasuks ja teiste kahjuks. Teine inimene ei ole enam indiviid vaid asi. Selline inimene ütleb oma kaaslasele näiteks, et ma petsin sind ainult sellepärast, et sa ei hoolitsenud minu eest piisavalt. Ta ei tunne ennast mitte kunagi süüdi, ta on iseendast väga heal arvamusel ja alati võimeline süüdistuse ümber lükkama. Mida sa ka ei ütle, sina ja ainult sina oled ikka ja alati kõiges süüdi. Manipulaator ei ole võimeline ise ennast muutma. Sellepärast tulebki suhtlemine temaga lõpetada, sest ta ei muutu kunagi paremaks inimeseks. Tema ohvril pole muud valikut, kui leppida sellega ja lasta sellest inimesest lahti. Oma pere, lähedaste, sõprade ja töökaaslaste abiga. Miks mitte otsida abi ka spetsialistide juurest, kes aitaksid sellest igapäevasest põrgust välja tulla.  Manipulaator paneb sind kahtlema sinu enda võimetes, selle tõttu ei tea tema ohver enam ise ka, kas ta on hulluks läinud ja mõistuse kaotanud nagu manipuleerija seda väidab või elab mõned teises reaalsuses. 


NARTSISSIST

 

 

Tegelikult on see üks manipuleerijate alavormidest. Ainult, et tema eripära on see, et ta toitub teiste negatiivsetest emotsioonidest. Ta teeb kõik, et teised tema ümber tunneksid end halvasti. Hoides teisi ainult nii palju, et nad teda täiesti üksi ei jätaks ja minema ei läheks. Nad suruvad oma arvamust ja tahtmist teistele peale. Nad võivad olla lahked ja head ühe hetkel, täpselt sellised nagu vaja, kuni suhe on piisavalt tugev, seejärel aga panna teise inimese kannatama. Tema partner peab teda suhte alguses täiesti ideaalseks inimeseks. Enne, kui see inimene talle oma tõelist palet näitab. Kõikidest toksilistest inimestest on just seda tüüpi inimesi kõige raskem tuvastada. Sageli näitab ta ennast toreda ja meeldiva inimesena ja sellepärast ongi teistel, kõrvalseisjatel, väga raske aru saada, kellega neil tegelikult tegemist on. Ohver on ainuke, kes tunneb selle inimese kahepalgelisust ja see ongi ilmselt ainuke märk, mis peaks valvsaks tegema: nartsissist on ideaalne kõikide teistega koos olles ja võib sind täielikult hävitada, kui sa temaga omavahel oled. Nagu teiste manipulaatorite puhul, ei ole võimalik ka teda muuta. Ohvri jaoks on sellest väga raske aru saada, sest ta loodab ikka oma südames, et teine inimene muutub taas selliseks nagu suhte alguses. Ta loodab ikka, et teine on võimeline muutuma. Nartssisist aga meelega otsib endale hea südamega kaaslasi. Nii on üks neist päästja ja teine paha poiss. Sageli läheb sellisel puhul vaja spetsialisti abi, kes aitab suhet lõpetada õigel ajal. Nartsissist ise teraapiat ei vaja ega taha, tal pole ju mingit mõtet muutuda, sest tema on antud olukorras kõige tugevamal positsioonil. Seega tuleb abi otsida ilma temata ja tema vastu.


Kommentaare ei ole