{ads}

HIDE

Viimased

latest

Soovitus, kuidas käituda inimesega, kellel on nartsissistlik isiksusehäire

  foto : unsplash / Ümit Bulit   Alati ei olegi nii lihtne ...

 

foto : unsplash / Ümit Bulit

 

Alati ei olegi nii lihtne toksilisest suhtest välja saada, on siis tegemist elukaaslase või sõbraga. On olukordi, mida ei saagi lahendada muidu, kui tuleb lihtsalt ära minna või isegi põgeneda. Kuidas aga kaitsta ennast toksilise inimese eest? 


Kuidas käituda inimesega, kellel on nartsissistlik isiksusehäire? 

Kõigepealt tuleb endale selgeks teha, et inimestel, kes on teiste vastu halvad, kes teisi kritiseerivad ja maha teevad, on samuti hingehaavad. Need on väga sügavad hingehaavad, mis teevad neile haiget ja tegelikult on sellistel inimestel, kes teisi maha teevad, lihtsalt hirm. Selle tõttu tuleb selliste inimeste peale vaadata nagu laste peale. Kujuta ette, et su ees on mõni laps, kes ütleb sulle, et sa oled loll, rumal, paks, kole, mõttetu. Kujuta endale ette, et mõni laps tuleb sulle ütlema, et sa talle ei meeldi. Ta tahab sulle haiget teha aga tegelikult on tema soov tõmmata tähelepanu sellele, et tema enda elus on midagi valesti ja korrast ära. 

 

 

Tõenäoliselt ei hoolita temast piisavalt või tunneb ta end üksi, mahajäetuna. Kui sul oleks nüüd tegu mõne lapsega, siis sa küsiksid tema käest, mis temaga lahti on selle asemel, et teda eirata. Vaataksid talle otsa ja küsiksid: " Ütle mulle, mis sinuga lahti on? Mis sulle muret teeb? Räägi minuga, palun. Ütle mulle, mida ma sinu heaks teha saaksin? ".

Laps ilmselt lõpetaks sinu solvamise selle peale. Ta tunneks, et ta on kellelegi vajalik ja tähtis. Ta ei teeks sulle haiget lihtsalt selleks, et oma valu sinu peal välja elada. 

Kui sul muidugi ei ole võimalik niimoodi oma probleemi lahendada, siis on parem sellest inimesest eemalduda ja lõpetada suhtlemine temaga. 

 

 


Kes on need toksilised inimesed, kellest viimasel ajal nii palju räägitakse? 

Sõna "toksiline" on kasutusel üsna laialdaselt, samuti räägitakse palju ka nartsissistliku isiksusehäirega inimestest. Tegelikult oleks hea muidugi täpsest sõnastusest kinni pidada. Psühholoogide sõnul võib toksilisi inimesi liigitada nelja kategooriasse : nartsisstistlik isiksusehäire (kõrgema enesehinnanguga), antisotsiaalne isiksusehäire (vastutustundetu),  piirpealne isiksusehäire (ebastabiilsed suhted teistega) ja paranoiline isiksusehäire (usaldamatus, kinnismõtted). 

Toksiline suhe on psühholoogiliselt mürgine. Sellepärast ongi soovitatav selgeks teha, millise inimesega sul tegemist on ja mis on tema käitumise põhjustajaks. Ootamise peale ei maksa aega raisata, sest aeg ei muuda inimest, võimaluse korral tuleks abi otsida spetsialistilt või väljaspoolt.


Kommentaare ei ole