{ads}

HIDE

Viimased

latest

Rühti parandavad harjutused ehk selg sirgeks!

Lülisamba küfoos ehk küürselgsus tekib erinevatel põhjustel: lõdev kehahoiak, seljatra...




Lülisamba küfoos ehk küürselgsus tekib erinevatel põhjustel: lõdev kehahoiak, seljatrauma jne. Aastate jooksul ja hormonaalsete muutustega olukord muutub halvemaks.

Kõik teavad, et küürus käimine ja halb rüht muudavad inimest ainult vanemaks. Lisaks sellele koormab selline hoiak lülisammast ja võib enesega kaasa tuua pea- ja õlavalusid. Inimese keha võtab tavaliselt asendi, mis on talle kõige mugavam, sellepärast selleks, et rühti parandada ja selga sirgeks saada, tuleb teha harjutusi ja oma rühile tähelepanu pöörata.

Vale rühihoiak on lisakoormus seljale ja kaelale. Pildil oleval naisel on seljale lisakoormust juures üle 9 kilo!


Ülekaal muudab olukorda veelgi halvemaks ja paneb inimest rohkem küürus käima. Aastate jooksul koguneb kuklale rasvakiht, millest on raske vabaneda. Õiget rühti pole kerge saavutada, sest alguses on selline kehahoid ebamugav ja harjumatu.

Keha õige rüht on saavutatud, kui kõrvade keskpaik on samal joonel õlgadega, küünarnukkidega, puusadega, põlvekülgedega ja pahkluu kõrval .


Inimese keha on sümmeetriliselt üles ehitatud, halvad harjumused ja gravitatsioonijõud aga tõmbavad rühti allapoole ja soodustavad küürus käimist.

Kuidas siis rühti parandada?

Me kõik teame, milline on halb rüht ja küürus käimine, mis saab alguse juba selja keskosast, liikudes sujuvalt ülespoole kuni abaluude ümbruseni.




Rühti parandavad harjutused

1. Lama selili. Siruta end välja. Kui sul on valus, siis võid panna õhukese rätiku (mitte rohkem, kui 3 cm paksuse) selja alla.

Siruta käed 45 kraadi juures välja, peopesad ülespoole.

Katsu sirutada selgroogu pikendades kaela ja surudes ülaselga vastu põrandat.

Tõsta rindkeret üles ja suru abaluid kokku, katsu pead mitte taha kallutada liiga palju. Hoia asendit 10 sekundit ja korda.






2. Rinnalihaste sirutus ukse abil. Tee seda harjutust rahulikult. Ära unusta hoida õlgu sirgena ja pea korralikult õlgade kohal (mitte ees). Sirutuse ajal suru abaluid kokku allapoole.

Soorita harjutust aeglaselt ja kindlalt. Hinge sirutuse ajal välja. Kui sa peaksid valu õlgades tundma, siis katsu harjutust natuke muuta nii, et sa tunned sirutust aga mitte valu.





3. Toeta seljaga vastu seina. Kontrolli, et su kannad, õlad ja pea toetuksid vastu seina nagu pildilt näha.

Ja nüüd tugevalt vastu seina toetudes soorita kätega harjutusi tõstes käed vastu seina õlgade kõrguseni. Katsu mitte kallutada pead , pane abaluud omavahel tööle ja pinguta neid.






Topeltlõuga parandav harjutus

Selleks, et pea oleks ühel joonel kehaga, on vaja tugevat kaela. Halva hoiaku tagajärjel on pea asend ettepoole suunatud, kaela tagaosas asuvad lihased on pingul ja nendel lasub kõige suurem koormus. Sellepärast pead sa nüüd hakkama tähelepanu pöörama kaela ees asuvatele lihastele.




Heida selili, painutatud põlvedega, õlad tahapoole, peopesad ülespoole.

Siruta kaela välja lõuga samal ajal sissepoole tõmmates.

Kujuta ette nagu keegi tõstaks su pead 3 cm kõrgusele põrandapinnast, mitte rohkem.

Hoia asendit 5 - 10 sekundit. Korda 5 korda.





Algajatele

Esimest korda harjutust sooritades võib su kael olla liiga nõrk, et sa saaksid seda korralikult teha. Katsu pead aidata tõmmates juustest sel viisil pead toetades õrnalt. Juustest tõmmates tekib sul tunne nagu sa tõesti tõmbaksid oma kaela pikemaks ja see aitab sul harjutust paremini teha.

Sa võid proovida seda harjutust teha peale rasket tööpäeva, see aitab sul lõdvestuda. Tee harjutusi regulaarselt ja hea oleks, kui sa saaksid teha aja jooksul pilte oma kaelast, et näha paremini muutuseid oma rühis.

Harjutusi tuleb sooritada regulaarselt, vähemalt kaks korda päevas (leia selleks paar minutit, ära pinguta kohe pikkade seanssidega). Parem on teha lühikesed seansid aga regulaarselt selle asemel, et pikalt aga kord nädalas. Eesmärk on parandada lihaste tööd ja mälu.




Pea püsti!




 

Kommentaare ei ole