{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis viitavad sellele, et soolestiku tervis on korras ära

     Meie tervis saab alguse soolestikust, nii kinnitavad vähemalt arstid ja seedimisest on näha, kui terve inimene on. Organismi ...

 


 

 Meie tervis saab alguse soolestikust, nii kinnitavad vähemalt arstid ja seedimisest on näha, kui terve inimene on. Organismi tasakaal sõltub suurel määral soolestiku tervisest. Mitte ilmaasjata ei öelda, et kõht on meie teine aju. Sellepärast ongi oluline soolestiku tervisest rääkida. Ligi 80% meie immuunsüsteemist asub soolestikus, kus elab 99% kasulikest bakteritest, mis võitlevad meie tervise eest. Soolestiku tervisel on seega väga oluline roll, sest just seal leiab aset toitainete omandamine ja seedimine ning mürkainete väljutamine. 


Millised märgid viitavad sellele, et soolestiku tervis on korras ära? 

Kõige parem näitaja ilmselt on see, kui tihti sa käid vetsus suuremal hädal, kui 1 - 2 korda päevas ja suuremaid probleeme sellega ei kaasne, siis ei tohiks probleemi olla. Kui sellega kaasneb aga kõhuvalu, kõhukinnisus või -lahtisus, hemorroidid ja puhitused, siis võib see märku anda mõnest seedesüsteemi häirest. 

Terve soolestik aitab ennetada terviseprobleemide teket, nende seas närvilisus, nahaprobleemid, auto-immuunsed haigused ja põletiku teke. Alati ei ole lihtne teada saada, kas su terviseprobleemid on seotud soolestikuga, siis siin on ära toodud 9 märki, mis viitavad sellele, et su soolestiku tervis on korras ära. 

 

 


Kõhuvalud

Kui sind kimbutavad puhitused, gaasid ja spasmid, siis võib see seotud olla soolestiku tervisega.

 

Krooniline väsimus

Teaduslikult on tõestatud seos kroonilise väsimuse ja soolestiku mikrobioomi häirete vahel.  


Pidev söögiisu

Halvad toitumisharjumused võivad rikkuda soolestiku tasakaalu, varustades organismi eelkõige halbade bakteritega. 

 

Kehakaalu kõikumine

Kui kehakaal kõigub ilma, et see oleks seotud toitumisharjumuste muutustega või spordi tegemisega, võib ka see märku anda sellest, et soolestiku tervis on häiritud.



Nahaärritused

Soolestiku tervis võib mõjutada ka naha seisukorda, põhjustades nahapõletikku, tekitades selliseid probleeme nagu ekseem, psoriaas ja akne. 


Allergiad

Kõhuprobleemid võivad ka põhjustada allergilist reaktsiooni: hingamisteede allergiat, toiduallergia ja naha sügelemist ning löövet.

 

Auto-immuunsed haigused

Uurimistöö, mille tulemused avaldati väljaandes Clinical & Experimental Immunology, tõestas, et üks teatud soolestiku bakter, mida kutsutakse Baceteroides fragilis, toodab sellist valku, mis võib põhjustada auto-immuunsete haiguste teket. 


Tujumuutused

Kuna soolestik ja aju on omavahel tihedalt seotud, siis võivad soolestikus aset leidvad häired mõjutada närvisüsteemi.

 

Sagedased peavalud

Samuti võivad kõhuprobleemid põhjustada peavalude teket.



 

 






foto : unsplash / Dose Juice

Kommentaare ei ole