{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas võõrutada lapsi ekraanist?

foto : unsplash / Compare Fibre      Lapsed veedavad ühe ro...

foto : unsplash / Compare Fibre

 

 

 Lapsed veedavad ühe rohkem aega nutiseadmetes. Kõik teaduslikud uurimistööd näitavad aga, mida selline harjumus kaasa tuua võib. Kõigepealt võivad märku anda uneprobleemid, sest ekraanide sinine valgus mõjutab meie bioloogilist kella, häirides melatoniini tootmist. Melatoniin on aga hormoon, mis aitab magama jääda. 

Teine probleem seisneb selles, et ekraani taga istudes laps ei liigu.  Nutiseadmed kahandavad liikumist, lapsed peavad aga liikuma selleks, et olla terved. Visuaalne väsimus võib tekitada aga nägemisega seotud probleeme. 

Lisaks kõigele tekitavad ekraanid ka sõltuvust, mille tõttu väheneb muu aeg, mille laps võiks kulutada kõndimise, lugemise või siis muu tegevuse peale. 

 

 

Selle asemel, et teha etteheiteid, kasvata oma last

Selle asemel, et keelata last hommikust õhtuni ja muuta omavahelist suhet halvemaks, näita lapsele eeskuju. Ka täiskasvanud inimesed veedavad suure osa oma ajast nutiseadmetes. Ka nemad peaksid piirama oma ekraanide taga veedetud aega, mitte istuma igal vabal hetkel telefonis või arvutis. 



Samuti oleks hea panna paika mõned lihtsad reeglid : nutiseadmeid ei kasutata hommikul, enne söömist ja enne magama heitmist. Lisaks võivad vanemad kaitsta lapsi internetis nii, et neil puuduks ligipääs ebasobivale materjalile. Nende rakenduste abil on ka võimalik piirata lapse internetis oleku aega. Kõige parem on loomulikult omavahel rääkida sellest, mis on hea ja mis mitte. 


Muu aja planeerimine

Selleks, et lapsi ekraanidest võõrutada, tuleks neile leida teisi tegevusi. Kõigepealt võiks paika panna reeglid, millest kõik kinni peavad, näiteks võiksid seina peal üleval olla nutiseadmete kasutusajad, mis kehtivad kõikidele pereliikmetele. Nutiseadmed on meelelahutusvahendid, päris ära keelata pole ka mõtet ja lapsevanem ei tohiks ennast ka süüdistada, kui laps arvutis või telefonis mängib. Ekraanivaba aega õpivad lapsed ruttu kasutama targalt, kui nad igavust tunnevad. Ja kui muu ei aita, võiks igal ühel olla oma kodused kohustused täita, ka see aitab täita nutivaba aega.




Kommentaare ei ole