{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas vabaneda negatiivsetest mõtetest ja muuta oma mõtlemist?

  foto : unsplash / Ian Stauffer   Alati ei ole lihtne muut...

 

foto : unsplash / Ian Stauffer

 

Alati ei ole lihtne muuta oma mõtlemist ent hea tahtmise korral on see siiski võimalik. Negatiivsed mõtted on meie igapäevase elu osa. Seda, et mõtlemist saab muuta, on palju lihtsam öelda, kui teha aga alati on võimalik õppida kontrollima oma mõtete voolu, et kaitsta end negatiivsete ja masendust tekitavate mõtete eest. See on võimalik ehkki see pole üldse kerge, eriti kui selline mõtlemisviis on muutunud harjumuseks, tekitades kalduvuse näha kõike läbi negatiivse vaatenurga. Emotsionaalne koorem võib muutuda väljakannatamatuks ühel hetkel. Iga uus päev toob meile oma osa uusi kogemusi ja läbielamisi. Ilma sellest endale aru andmata hakkame me ühel hetkel nägema kõike negatiivses valguses. See muudab aga negatiivset mõtlemist veelgi tugevamaks ja selle tõttu jäävad varju  kõik head asjad. Tegemist on vaimse prügimäe hunnikuga meie endi peas. 

 

 

Alati ei ole kerge muuta oma nägemust reaalsusest või vabaneda harjumusest näha ja oodata rohkem halba, kui head. Selline hoiak paneb aga muretsema, tekitades ärevust asjade pärast, mida pole veel juhtunudki ega aset leidnud, mõjutades meie käitumist. Inimestena on meil võimalik muuta oma hoiakut. Inimene, kes tahab enda mõtlemist muuta, peab hakkama tunnetama asju, mõtlema ja tegutsema teistmoodi. Tavaliselt käitume me nii nagu me oleme harjunud seda tegema, harjumusest on aga raske vabaneda. Selle jaoks tuleb hakata muutma oma mõtlemist tasapisi ja vähehaaval. Me ei saa muuta oma mõtlemist üleöö, selleks läheb vaja rohkem aega. 

Kui sa tahad oma mõtete üle paremat kontrolli saada, pead sa kirjutama üles kuidas ja millal negatiivsed mõtted sulle pähe tulevad. See aitab sul paremini aru saada, miks sa nii mõtled ja seejärel sellistest mõtetest vabaneda. See paneb sind ka nägema, kui irratsionaalsed su mõtted on. Ja et mitte miski ei ähvarda sind. Seejärel kirjuta üles kõik positiivsed mõtted, mis sul päeva jooksul pähe tulevad. See aitab sul paremini teadvustada ka seda, mis on hästi. Alguses ei pruugi see olla lihtne aga ajapikku muutub see kergemaks. Tänu sellele tunned sa ennast ka paremini nii iseenda, kui teiste vastu. Positiivne mõtlemine aitab sul vabaneda negatiivsetest mõtetest. 

 

 

Samuti maksab meeles pidada, et meil on alati võimalus muuta oma vaatenurka ja näha asju teistmoodi. Selle jaoks tuleb panna oma mõtted karantiini, mitte segada omavahel ära kõike seda, mis päeva jooksul aset leiab. Iga asi, mis juhtub, on erinev ja tekitab erinevaid emotsioone ning erinevaid lahendusi, millel tulebki õppida vahet tegema. Ei maksa ka ära unustada, et meil on alati kaks päeva elus, mille jooksul me ei saa mitte midagi teha : üks neist on eile ja teine homme. 

Ka positiivse mõtlemisega tuleb leida tasakaal, et mitte liiga äärmuslikuks minna, sest on olemas ka toksiline positiivsus. Toksiline positiivsus nõuab, et me oleksime kogu aeg ja igas olukorras positiivsed ja optimistlikud. Tegelikult tuleb alati valmis olla selleks, et me võime muuta maailma paremaks paigaks, ent elu negatiivsed küljed ei kao täielikult kunagi.

Kommentaare ei ole