{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kõige parem meetod, mis aitab sul paremini teisi mõista ja teistega suhelda

  Suhtlemine on iga suhte alus. Oskus suhelda aitab ka läbi saada selliste inimestega, kelle iseloom ei ole just kõige kergem. Me ...


 

Suhtlemine on iga suhte alus. Oskus suhelda aitab ka läbi saada selliste inimestega, kelle iseloom ei ole just kõige kergem. Me kõik oleme teinud elus selle suure vea, et hakkame rääkima inimesega nagu omasugusega. Nii nagu me sooviksime, et tema meiega räägiks. Ainus probleem seisneb selles, et teised tahaksid, et sina räägiksid nendega seda keelt, mida nemad räägivad ehk siis nemad tahavad, et sina räägiksid nendega nii nagu nemad seda soovivad. Iga inimene ootab alateadvuslikult, et tema vestluskaaslane kohandab oma käitumist tema järgi. Sama asi kehtib ka töö juures. Igal meeskonnal ja töökollektiivil on samad eesmärgid ja projektid. Aga iga meeskonnaliige on erinev, igal inimesel on oma nägemus asjadest, omad ootused ja oma suhtlemisviis. Selleks, et ühiseid eesmärke saavutada, on igal inimesel oma viis, kuidas analüüsida, tegutseda ja rääkida. Ja see võib põhjustada konfliktide teket ehkki väga sageli on tegemist lihtsa arusaamatusega.

Sama asi kehtib ka peresiseses ringis. Et mitte ärrituda ja kaotada kannatust mõne lähedase inimesega, keda sa hindad aga kellel on kange iseloom, siis kasuta seda lihtsalt meetodit. Tegemist on nelja värvi meetodiga, mida kutsutakse ka DISC meetodiks. Hakates seda ellu rakendama, võid sa edaspidi normaalsemalt suhelda selle inimesega, kelle tuline loomus sind meeleheitele viib. 

 


Mis on siis nelja värvi meetod? 

Kõige esimese asjana tuleb lahti seletada, mis meetodiga tegemist on. Tegemist on siis erinevate isiksusejoonte ja nende värvigruppidega. Kõige esimene inimene, kelle isiksuse värvigrupi pead sa kindlaks tegema oled sina ise. Kui sa oled teada saanud, millisesse gruppi kuulud sina, võid sa tegutseda vastavalt sellele ja muuta oma suhteid teistega rahulikumaks.


Neli värvi, mis aitavad kindlaks määratleda erinevaid isiksusetüüpe

Selles meetodis on esindatud sinine, punane, kollane ja roheline värv. Nüüd tuleb selgeks teha, kes on kes, ja ilmselt see ongi see hetk, kui sa korraga avastad, et sina ise võidki olla see raske iseloomuga inimene. Olgem ausad, mingil määral oleme me kõik kellegi jaoks tüütud ja raske iseloomuga, juba sellepärast tunnevadki kõik ennast ära ja võivad nii ennast paremini tundma õppida. 


Sinine värv: kohusetundlik

Ta teeb oma tööd kohusetundlikult. Ta võid olla teiste vastu külm ja nii tõsise loomusega, et teised ei julge talle läheneda. Ta on oma loomult ettevaatlik, oskab paremini, kui keegi teine organiseerida oma tööd ja eraelu ning on üldse arukas inimene. Talle meeldib kord ja kindlalt organiseeritud elu. Kõik tema juures on kindlalt läbi mõeldud ja läbi kaalutletud: nii tema töö, kui sõnad. Ta on reserveeritud ja armastab rohkem vaadelda, kui rääkida. Selleks, et teda mõista, tuleb aru saada tema mõttemaailmast. Temaga tuleb suhelda ratsionaalselt. Ta mõtleb enne tegutsemist. Ta võib paista ükskõiksena. Ta tahab hästi mõista ja aru saada, mis tema ümber toimub. Ta eelistab suhelda kirja teel. Talle ei meeldi, kui talle survet avaldatakse. Tal on vaja aega mõtlemiseks ja otsustamiseks, ta võib takerduda detailidesse. 

Ta on analüüsiv, ettevaatlik, klassikaline, iseseisev, loogiline, reserveeritud, külm, arukas, täpne, ametlik.

 

 


Kollane värv: mõjukas

Ta tahab, et kõik omavahel läbi saaksid ja suhtleksid normaalselt. Oma loomult on ta ekstravert, talle meeldib, kui tema ümber on inimesi, ta võtab ka hea meelega juhtimise ja läbiviimise enda peale. Mõnikord võib ta paista liiga pealiskaudne, võib jääda mulje, et ta ei võta midagi tõsiselt või ei viitsi süveneda. Talle meeldib palju rääkida, talle ei meeldi, kui ta plaanid lähevad vett vedama. Ta on sõbralik. Tal on teistega head suhted, ta on hästi väljendusrikas ja entusiastlik. Ta elu ei ole väga hästi organiseeritud ja ta jutt võib tihti muudele teemadele minna. Teda tuleb stimuleerida, et keskenduda olulisele. Talle ei meeldi liiga kindlad reeglid. Temaga suheldes ei tohi olla eemalolev ja külm, tuleb luua hea ja soe õhkkond. Ta tahab, et elu oleks tore ja lõbus. Tal on hea veenmisoskus. Ta võtab kiireid otsuseid vastu, talle meeldib vaheldus, tal on raskusi ajakavast kinnipidamisega.

Ta on sõbralik, külalislahke, entusiastlik, siiras, optimist, energiline, südamlik, positiivne, väljendusrikas, räägib kätega palju, hea suhtleja.


Roheline värv: kindel ja stabiilne

Roheline on see sõber, kes suudab jääda rahulikuks igas olukorras, on abivalmis ja teeb sageli oma tööd ja toimetusi teiste varjus ilma ainsagi probleemita. Ta on teiste teenistuses, lojaalne, hindab meeskonnavaimu ja ideaalne partner. Ta on kindla iseloomuga inimene. Kannatlik, keda ei tohi tagant suruda ja kelle rütmist tuleb kinni pidada. Tema jaoks tuleb võtta aega ja kuulata tema soove ning vajadusi. Ta on lojaalne aga natuke umbusklik, kelle usaldust tuleb välja teenida. Temaga suheldes tuleb olla tähelepanelik ja rahulik. Ta ei saa aru kahemõttelistest naljadest ja võib olla tagasihoidlik teistega suheldes. Ta lõpetab alati ära selle, mille ta on alustanud, talle meeldib tegeleda ühe asjaga korraga, ta ei tegutse kunagi viimasel hetkel ega rutakalt. 

Ta on usaldusväärne, metoodiline, tagasihoidlik, kaitsev, kannatlik, tähelepanelik, rahulik, hooliv, mõistlik, lahke.

 

 

 

Punane värv: domineeriv

Punasele meeldivad väljakutsed ja konkurents. Ta annab endast 100% ja tõestab, milleks ta võimeline on. Ta analüüsib oma tulemusi, et anda endast veelgi rohkem ja olla parim. Ainuke probleem: tal ei ole aega ja selle tõttu on ta teistega suheldes üsna kannatamatu. Ta on tegutseja ja iseseisev inimene. Ta ei hakka ümber palava pudru keerutama ja räägib asjadest otse ning konkreetselt. Temaga tuleb sul kohe asja juurde asuda ja mitte ajada ümbernurga juttu. Tal on alati kiire ja ta tahab kiirelt asja juurde asuda. Ta lausa pakatab energiast, ta on tegevuse keskmes ja alati on tal midagi pooleli. Ta on autoritaarne ja hästi otsekohene.  Ta on kiire, kannatamatu, vajab väljakutseid oma elus, tal võib olla korraga käsil mitu erinevat projekti, talle meeldib, kui asjad lähevad ruttu ja ei ole mingit aja raiskamist. 

Ta on visa, agressiivne, tormakas, elav, kiire, positiivne, iseseisev, energiline, otsekohene, tõhus, siiras

 

Kui sa leidsid nüüd, millise inimesega sul tegemist on, siis võid sa edasi vaadata, kuidas temaga kõige paremini suhelda. See aitab sul paremini mõista inimese käitumist ning kohandada oma käitumishoiakut vastavalt sellele.


Kodused lood© 2022 Sisu kopeerimine keelatud!

foto : unsplash / Redd

 

Kommentaare ei ole