{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas peale 50. eluaastaid on mõtet enam lahku minna?

     Hoolimata vanusest on peale aastaid kestnud kooselu ja ühiseid lapsi lahku minemine tõeline k...

 



 

 Hoolimata vanusest on peale aastaid kestnud kooselu ja ühiseid lapsi lahku minemine tõeline katsumus. Viimase kümne aasta jooksul on lahutuste arv 60. aastaste seas kasvanud. Väga raske on avastada peale nii pikka kooselu, et sa elad koos vale inimesega või siis teada saada ühel hetkel, et su kaaslane sind petab. Mida teha, et see olukord võimalikult valutult üle elada?


Miks inimesed lähevad lahku peale 50ndaid eluaastaid? 

Aina rohkem on neid paare, kes otsustavad selles vanuses lahku minna. Ehkki võrreldes nooremate (20-24. aastastega) tuleb lahutusi selles vanuses vähem ette. Enamikul juhtudel on lahku minemise põhjuseks selles vanuses see, et suhe on läbi saanud, truudusetus või siis vaimne ja füüsiline vägivald. Truudusetus on peamine lahutuste põhjus igal aastal. 

Sageli tuleb ka seda ette nende seas, kes selles vanuses lahku lähevad, et soovist lapsi kaitsta ollakse koos nii kaua, kuni lapsed kodust ära lähevad ja seejärel hakatakse mõtlema rohkem oma elu peale. Meie oodatav eluiga on nüüd keskmiselt 80. aastat, seega 50. aastaselt lahku minnes on veel palju ilusaid aastaid ees. Seega ei ole enam põhjust olla edasi suhtes, mis teeb sind õnnetuks, kui on võimalik elada oma elu ja luua uusi tutvusi ning elada lõpuks ometi iseendale. 

 

  • Suhe on saanud läbi

 Lahutuste arvu kasv selles vanuses näitab selgelt, et inimesed ei taha enam raisata oma aega suhte peale, mis enam ei toimi ja mis ei paku neile enam mitte midagi.

  • Truudusetus

Truudusetus on esimene lahutuste põhjus ja puudutab sama palju 50. aastaseid inimesi, kui teisi. Sellisel puhul võib juhtuda, et petetud kaaslane otsustab jääda oma kaaslasega kuni lapsed on suureks kasvanud. 

  • Füüsiline ja vaimne vägivald

Suur osa vägivallaohvritest on eelkõige naised, kes sageli on kogu oma elu elanud vägivaldses õhkkonnas. 

 


Peale pikki kooseluaastaid ei ole lahku minek kerge, see toob välja palju emotsioone, mida ei maksa aga tagasi hoida. Selle asemel aga, et need tunded ei teeks halba sulle ja su lähedastele, tuleb leida teine väljund. See aitab ka hoiduda sellest, et sa ei teeks seda, mida sa võid hiljem kahetseda. Katsu leida võimalus, mis aitab sul pingeid maandada. Või räägi end lihtsalt tühjaks. 

Kõige parem oleks minna oma eluga edasi ja mõtelda ainult tuleviku peale. Tähtis on seada paika uued eesmärgid ja keskenduda rohkem nende ellu viimisele selle asemel, et endale haiget teha. Isegi, kui raske on selles olukorras midagi head näha. 

Kui inimesed lähevad selles vanuses lahku, ei kaota nad ainult oma elukaaslast kõrvalt, vaid ka osa oma igapäevasest elust. Mõned sõbrad ja tuttavad võivad hakata eemale hoidma. 

 

Kas peale 50. eluaastaid on võimalik armastust veel leida? 

Jah, on küll. Elu ei ole kaugeltki veel läbi ja isegi selles vanuses on võimalik leida armastust oma ellu. Selle jaoks, et kohtuda uute inimestega, võid sa rääkida oma lähedaste ja tuttavatega, võib-olla teavad nemad kedagi, kes sulle sobiks. Ole valmis uuteks kohtumisteks ja uuteks võimalusteks, et elada oma elu nii nagu sina seda tahad. 

Sa võid ka ise luua häid võimalusi selleks, et leida armastust ja minna näiteks spordisaali, liituda mõne huviringiga, tegeleda heategevusega. 

Võimalusi on palju. Ja isegi, kui sa ei otsi kohe oma ellu uut elukaaslast, siis suhelda on ikkagi alati hea teiste inimestega. 

 

 

Kuidas kaitsta oma lapsi seejuures? 

Selles vanuses lahku minnes on lapsed üldjuhul juba suured. Aga vanemate lahutus mõjutab ka nende elu. Sest sellega on nende lapsepõlv läbi saanud ning võib juhtuda, et nad ei usu enam sellesse, et armastus võib kogu elu kesta. 

Väga tähtis on, et lapsed ei peaks valima oma vanemate vahel. 

Kui tuleb otsustada, kelle juurde lapsed elama jäävad, tuleb lastele jätta võimalus suhelda ka teise vanemaga edasi, mitte lõpetada suhet egoistlikel ettekäänetel. 

Ka täiskasvanud lapsed võivad vanemate lahutust väga valusasti üle elada. 

 

Seega tuleb selles vanuses lahutusi veel palju ette, sageli leiab see aset nii hilja just selle asjaolu tõttu, et paarid olid otsustanud kokku jääda laste pärast. 

Ent lahku minemine ei tähenda seda, et elu on nüüd läbi, paljud on leidnud veel selleski vanuses oma ellu suure armastuse. 

 



 
foto : unsplash / Aaron Burden

Kommentaare ei ole