{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas pasta söömine teeb paksuks?

   Lapsepõlvest saadik on meid harjutatud makaronitoite sööma ja sellest ajast saadik ongi pastast saanud suur lemmik paljude toid...


 

 Lapsepõlvest saadik on meid harjutatud makaronitoite sööma ja sellest ajast saadik ongi pastast saanud suur lemmik paljude toidulauas. Makaronitoite on lihtne valmistada, lisaks on nad taskukohased kõigile, maitsevad nii väikestele, kui suurtele. Enamikus peredes süüakse vähemalt kord nädalas, kui mitte rohkem, pastatooteid. 

Ometi räägitakse samuti sellest, et makaronid sisaldavad liiga palju süsivesikuid, mis ei ole tervisele kasulikud. Kuidas tegelikult selle asjaga on? Mis juhtub, kui me lõpetame pastatoodete söömise? 

Kui pastat soovitatakse vähem süüa, siis ikka sellepärast, et pastatoodete glükeemiline indeks on üsna kõrge. Sest makaronid on ikka valmistatud suuremas osas valgest nisujahust, mis suures koguses tarbituna soodustab kaalutõusu. 

 

 

Lõpetades pasta söömise hoiame me ära insuliini taseme kõikumise ning kaalutõusu. Samas on toitumise juures kõige tähtsama alti süüa mitmekülgselt ja mitte ennast näljutada. Kõige õigem oleks süüa pastatooteid koos köögiviljadega, mis sisaldavad rohkelt kiudaineid ja mis aitavad alandada toidu glükeemilist indeksit. 

Makaronid ei tee ka paksuks, kui neid süüa mõistlikkuse piires (150 - 200 g keedetuna) tervisliku ja mitmekülgse toitumise kõrvale. Ja nii nagu siis, kui lõpetada saia söömine, pelgalt makaronidest loobudes saledaks ei saa. Selleks tuleb lõpetada juba igasugune tärklise ja teravilja söömine. Seda aga ei tohi teha juba tervise seisukohast, sest tärklis on kehale vajalik energiaallikas. Süsivesikud on need, mis annavad kehale kütust. 

Lisaks sellele võib tekkida B-grupi vitamiinide puudus, mis on hädavajalikud närvi- ja immuunsüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks. 

 

 

Seega tuleks makaronitoitudest loobumise peale mõtelda ainult siis, kui on probleeme gluteenitalumatuse või toiduallergiaga. Sellisel puhul võib makaronitoidudest loobumine parandada seedimist. Aga ka sellisel puhul tuleks leida alternatiive gluteeni sisaldavatele toodetele. 

Täisterajahust ja pooltäistera pastatooted on kõrgema toiteväärtusega, sisaldades rohkem kiudaineid ning vajalikke toitaineid. Lisaks on nende toodete glükeemiline indeks palju madalam teistest makaronitoodetest. 

Seega täisterapasta söömine aitab paremini ja tervislikumalt süüa. 

Mis puutub alternatiividesse, siis hea valik on kikerherned ja läätsed. Täiesti pastatoodete söömist ka ära jätta ei tasu. Kindlasti ei maksa ära unustada, et pastat tuleb süüa koos köögiviljadega, siis ei tee pasta paksuks ja on tervislikum.



foto: unsplash / Sebastian Coman Photography

 

Kommentaare ei ole