{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas soola liigne tarbimine tervist rikub

  Foto : unsplash / Jason Tuinstra   Hea uudis on see, et vi...

 

Foto : unsplash / Jason Tuinstra

 

Hea uudis on see, et viimaste aastate jooksul on inimesed hakanud vähem soola tarbima. Ent hoolimata sellest jääb päevane tarbitud soolakogus siiski lubatust 5 grammi võrra kõrgemale. Tervisetöötajad soovitavad päevas tarbida mitte rohkem, kui 5 grammi soola (meie aga sööme keskmiselt 7 - 9 grammi soola päevas, kui mitte rohkem). Varjatud kujul sisaldavad soola ka töödeldud toidud ehkki viimasel ajal on hakanud ka toidutööstus vähendama oma toodetes soola kogust. Kuidas ka ei ole, soola tarbimist tuleks tervise huvides kindlasti piirata.


Sool tekitab turseid

Kas sa teadsid seda? Soola üleküllus toidus on neerudele väga kahjulik, sest see annab neerudele lisatööd. Liigne soola tõttu ei vii neerud piisavalt vedelikku välja selleks, et hoida tasakaalus eluks vajalikku soola ja vee osa. See omakorda toob kaasa turseid ja veepeetust. 

 


Liigne sool mõjutab aju, vererõhku ning immuunsust

Sool häirib immuunsussüsteemi talitlust

Mitmed erinevad uuringud on näidanud, et liiga kõrge naatriumi tase veres mõjutab makrofaagide funktsioneerimist, tegemist on immuunsussüsteemi niiöelda puhastajatega, mille eesmärk on kõrvaldada surnud rakkude jäänuseid.

Sool tõstab vererõhku

Liigne soola tarbimine mõjub vererõhule halvasti tõstes südame-veresoonkonna haiguste riski. Õnneks on võimalik seda muuta, uuringud on näidanud, et vähendades oma igapäevast soola tarbimist 4,4 grammi võrra, alandab see süstoolset vererõhku 4,18 mmHg ning disastoolset 2,06 mmHg. 

Sool häirib aju tööd

2019. aastal ajakirjas Nature avaldatud teadustöös tõsteti esile seda, kui halvasti mõjub liigne sool Tau valgu ehk neuronite alussamba funktsioneerimisele. Uurijate sõnul tõstab liigne soola tarbimine märkimisväärselt dementsuse ning Alzheimeri tõve riski. 

 



Kommentaare ei ole