{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas muuta oma ainevahetust kiiremaks ja kaotada kaalu

    Foto : unsplash / Christopher Campbell Siin on mõned lih...

 

 

Foto : unsplash / Christopher Campbell

Siin on mõned lihtsad soovitused, mille abil on võimalik oma ainevahetust kiiremaks muuta.

1. Liiguta ennast

Sa ei pea selle jaoks tingimata minema trenni, piisab ka kui sa liigutad jalga istudes, mängid pliiatsiga või teed sõrmedega harjutusi. Jätka samas vaimus. Sest kõik need pealtnäha lihtsalt harjutused muudavad su ainevahetust ainult tugevamaks. Ja niimoodi väikest viisi liigutades võid sa päeva jooksul põletada kokku ligi 500 kalorit. Ja tänu sellele peaks su kehakaal langema pool kilo nädalas. 

2. Joo kaks tassi kohvi päevas

Kofeiin stimuleerib kesknärvisüsteemi ja kohvi joomine võib muuta ainevahetust 3 - 11% kiiremaks uuringute järgi. Tänu kohvi joomisele võid sa kaotada 98 - 174 kalorit päevas lisaks. Kohvi joomine enne treeningut aitab aga paremini keskenduda ning stimuleerida metabolismi.

3. Kontrolli oma stressi

Sest stress tõstab kortisooli taset, see aga võib häirida metabolismi tööd pikemas perspektiivis. Leia võimalusi, mis aitavad sul oma stressi parema kontrolli all hoida. Käi vannis, jaluta looduses või loe head raamatut.  

4. Joo kummeliteed enne magama heitmist

Alkoholi tarbimine häirib ainevahetuse tööd, selle pärast joo alkoholi ainult tähtsatel hetkedel. Katsu lõõgastuda kummeliteed juues. 

5. Imetle päikesetõusu

Päike tekitab hea tuju ning stimuleerib organismi. Katsu veeta igal hommikul veerand tundi väljas päikese käes. Päikesetõusu vaatamine aitab kaalu kaotada, muutes ainevahetust kiiremaks. 

6. Kükita asjade üles korjamiseks

Iga liigutus, mis nõuab lihasgruppide tööd, aitab ainevahetust kiirendada järgneva 24 - 48 tunni jooksul. Sa ei pea minema selle jaoks jõusaali, sest kaloreid põletad sa ka kodused majapidamistöid tehes, aias ja isegi poes käies. 

 

 

7. Söö puuvilju ja marju maiustuste asemel

Maiustused sisaldavad liiga palju kiireid süsivesikuid, mis häirivad ainevahetuse tööd, tõstavad veresuhkrut ning võivad põhjustada teisi terviseprobleeme. See ei tähenda ka nagu ei tohiks sa enam üldse endale midagi head lubada, lihtsalt järgmisel korral, kui sa tahad midagi magusat või rasvast, söö enne puuvilju ja marju, mis sisaldavad vajalikke kiudaineid ja aitavad ainevahetust kiiremaks muuta. 

8. Ära istu liiga kaua

Sest see tekitab sõltuvust. Uuringute järgi võib istuv eluviis tekitada terviseprobleeme ning samuti muuta ainevahetust aeglasemaks. 

9. Ära karda külma

Külm aitab aktiveerida ainevahetust, tõstes pruunide rasvarakkude taset, mis põletavad rohkem kaloreid ka puhkehetkel.

Seega, isegi, kui väljas on külm ilm, mine õue, nii põletad sa rohkem kaloreid, kuna su keha põletab kaloreid läbi termoregulatsiooni. Või siis teine hea mõte on hommikuti külma duši all käia.

10. Söö alati kõigepealt üks õun

Sest see on väga kasulik sinu ainevahetusele. See ainuke muutus võib vähendada sinu söödavat kalorite hulka, sest õun tekitab kiiresti täiskõhutunde. Tänu sellele nipile võid sa muuta oma ainevahetust kiiremaks ja kaotada lausa 5 kilo.

 

Foto : unsplash / KOBU Agency

 

11. Joo rohkem vett

Ainevahetust aitab parandada vee joomine. Vee maitset aitab parandada, kui sa lisad külmutatud marju või puuviljalõike vee sisse. Ka temperatuurimuutus võib ainevahetust parandada. Pole midagi paremat, kui juua ärgates klaasitäis sooja sidrunimahla veega. 

12. Ära unusta magneesiumit

Magneesium on väga oluline mineraalaine, mis stimuleerib ainevahetust. Magneesium aitab organismil energiat toota ning säilitada. 

13. Ära söö liiga vähe

Tihti inimesed, kes soovivad kaalu kaotada, hakkavad liiga vähe sööma. See ei riku ainevahetust ära aga võib tekitada väsimust ja stressi, nii et juba varsti võib sul tekkida isu magusa ja rasvase toidu järele. 

 

 

14. Söö aedvilju

Sest aedviljade seedimine võtab rohkem ja nii võid sa kulutada rohkem kaloreid 4 tunni jooksul. See kiirendab ainevahetust ning toodab rohkem energiat, mis annab sulle jõudu juurde. 

15. Ära söö liiga palju süsivesikuid hommikul

Hommikusöögi vahele jätmine ei muuda ainevahetust aeglasemaks. See, mida sa aga hommikul sööd, võib mõjutada ainevahetust terveks päevaks. Söö hommikul vähem süsivesikuid ja suhkrut, see stimuleerib ainevahetust. Ära unusta aga süüa rasva ja valku, mis tekitab täiskõhu tunde. Hea hommikusöögiidee on Kreeka jogurt pähklite ja marjadega.

 

Foto : unsplash / Bruce Mars

 

16. Tee 4-minutilisi treeninguid

Lühike aga intensiivne treening võib stimuleerida ainevahetust 24-tunni jooksul. Ainult 4-minutiga võid sa muuta oma elu.

17. Käi enne söömist jalutamas

Või tee lihtsalt harjutusi enne lauda istumist, see stimuleerib su ainevahetust ning annab energiat juurde. Nii suudab su keha põletada rohkem kaloreid päeva jooksul.

18. Joo hommikul vett

Aktiveeri oma ainevahetus, juues hommikul kohe ärgates suur klaasitäis vett. 

 

 

19. Söö rohkem B vitamiini sisaldavaid toiduaineid

Mõned toiduained stimuleerivad ainevahetust. Keha vajab aga B vitamiini selleks, et muuta süsivesikud, valgud ja lipiidid energiaks. Seega söö rohkem ube, läätsesid, seemneid ja värvilisi köögivilju. 

20. Tõsta lihasmassi

Lihaste roll ei ole üksnes esteetiline, vaid väga oluline ka ainevahetuse jaoks. Liigu palju päeva jooksul. Tee iga nädal treeningut, kõnni jalgsi, sõida rattaga, uju. Nii vähendad sa rasvamassi kehas ning tõstad lihasmassi, aktiveerides samal ajal ainevahetust.

21. Ära kaota liiga kiiresti kaalu

Selleks, et kaotatud kilod tagasi ei tuleks, ei tohi kaalu liiga ruttu kaotada. Sest tänu sellele võib metaboolne tase langeda madalale, organism võtab seda, kui toiduvarude puudumist ning hakkab reserve kõrvale panema. 

22. Ära unusta hoida veresuhkru taset normaalsena

Valkude ja kiudainete seedimine nõuab rohkem energiat ja põletab seega rohkem kaloreid, kui rafineeritud süsivesikute ainevahetus. 

 

Foto : unsplash / Bruce Mars

 

23. Maga piisavalt

Unepuudus võib ainevahetust häirida. See võib muuta keha võimet kaloreid põletada. Lisaks sellele ei liigu sa väsimuse tõttu piisavalt ning selle tõttu muutub ainevahetus aeglasemaks. 

24. Hoolitse oma soolestiku eest

Terve soolefloora aitab kaasa rasvade väljutamisele ning hoiab ainevahetust tervena. Söö palju kiudaineid sisaldavaid toiduaineid ning probiootikume, et toita oma soole mikrobiootat, mis koosneb kasulikest mikroorganismidest. Probiootikud parandavad soolestiku tervist, muudavad seedimist paremaks ning võitlevad seedeprobleemide vastu. 

25. Piira piimatoodete tarbimist

Piimatooted põhjustavad sageli seedeprobleeme, hormonaalseid häireid ning väsimust. Paljud inimesed seedivad piima halvasti. Selle tõttu on parem ainevahetuse aktiveerimiseks tarbida vähem piimatooteid. 

26. Proovi õunaäädikat

Jaapanis läbi viidud uuring näitas, et õunaäädikat iga päev tarbivad inimesed kaotasid rohkem kaalu, kui teised. Õunaäädikas sisaldab vajalikke vitamiine ning mineraale (kaalium, magneesium, kiudained, aminohapped ja antioksüdandid).  

27. Ära katseta liiga äärmuslikke dieete

Igasugused imedieedid muudavad ainevahetust aeglasemaks ning ajapikku tulevad kõik kaotatud kilod tagasi. Kui sa ei anna kehale vajalikke toitaineid, muudad sa ainevahetust palju aeglasemaks. Kui paastumine iseenesest ei ole halb ja isegi paljud arstid soovitavad seda, siis liiga kaua kestev paastumine võib tervisele ohtlikuks osutuda. Igasugused vee- ja mahla dieedid panevad sind ainult vedelikku kaotama, mitte rasva. Niipea, kui dieet läbi, tulevad ka kaotatud kilod tagasi. 

28. Söö valke iga toidukorra juurde

Valgud tekitavad täiskõhutunnet ning tõstavad termogeneesi, mis paneb keha rohkem rasvavarusid põletama normaalse kehatemperatuuri säilitamiseks. 

29. Söö täisteratooteid

Täisteratoodete tarbimine võib muuta ainevahetust kiiremaks täpselt sama palju, kui poole tunnine kiirkõnd. Täisteraviljad sisaldavad kiudaineid ja B vitamiini.



 

 



Kommentaare ei ole