{ads}

HIDE

Viimased

latest

Depressioon : kuidas aidata lähedast, kes kannatab depressiooni all

    Foto : unsplash / Priscilla du Preez  Väga jõuetuks teeb...

 

 

Foto : unsplash / Priscilla du Preez

 Väga jõuetuks teeb see, kui su lähedane peaks kannatama depressiooni all. Sa ei tea, mida öelda, sa ei tea, mida teha - sa tunned jõuetust selle olukorra ees. 

Vaata, mida sa teha saad selles olukorras, et teist inimest aidata.


1. Kuula ära, aga...

Ära kuulamine on kõige olulisem, kõige tähtsam isegi. On vajalik, et sa näitad välja, et sa oled tema jaoks olemas, et ta tunneks, et sa toetad teda. Aga ära kiida kõike heaks, mida ta sulle ütleb. Sest muidu toetad sa tema veendumust, et väljapääsu pole olemas ja võid ise depressiooni langeda.  Kuula ta ära, toeta teda, julgusta teda, näita, et sa oled olemas aga ära lase depressioonil enda üle võimust saada.

 

 


2. Motiveeri , aga...

Nii nagu sa ei käsi kellelgi kipsis jalaga joosta sadat meetrit, ei saa sa nõuda ka depressiivselt lähedaselt, et ta end liigutaks: depressioon halvab inimese täielikult ja energiapuudus pole tema enda valik. Sa pead suutma teda motiveerida ilma, et sa paneksid teda ennast süüdi tundma.

Ära ründa inimest öeldes, et "mine liiguta ennast ja hakka elama!". Ta ei ole lihtsalt selleks võimeline.

 

3. Näe kaugemale

Ühest ühisest jalutuskäigust väljas ei piisa selleks, et su lähedane depressioonist võitu saaks. Aga iga selline jalutuskäik väljas, iga ühine tegevus, iga koos veedetud aeg on võit iseenesest. Mille pärast? Sest see ei lase depressioonil süveneda ja nii ei jää inimene üksi oma muredega ning ei satu nõiaringi. 

 




Kommentaare ei ole