{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas su ainevahetus on liiga aeglane? Siin on mõned nipid, mis aitavad muuta ainevahetust kiiremaks!

  Foto : unsplash / Courtney Cook ...

 

Foto : unsplash / Courtney Cook

 

See ei ole sinu süü, et su ainevahetus on liiga aeglane. Vaata, millised nipid võivad sind aidata.


Mis on üldse ainevahetus? 

Ainevahetus on energiakulu, mida su keha kulutab ning päeva jooksul põletatud kalorite arv.

Sa peaksid alustama sellest, et arvutad välja oma igapäevase ainevahetuse kiiruse. See näitab sulle kätte, kui palju energiat sa kulutaksid päeva jooksul, kui sa ennast ei liiguta. Sest isegi liikumatult kulutad sa energiat (ja põletad kaloreid), sest sul on vaja energiat selleks, et süda saaks töötada, hingamiseks ja kehatemperatuuri alalhoidmiseks. 


Millest su ainevahetuse kiirus sõltub? 

Mõned tegurid mõjutavad ainevahetust ka puhkeajal. Mis need on? 

Sugu

Meestel on tavaliselt energiavajadus suurem. Ja seega on nende ainevahetuse kiirem kõrgem. Meeste lihasmass on juba suurem ning kuna lihased põletavad kolm korda kiiremini kaloreid, kui rasvarakud, siis tänu sellele on nende ainevahetus ka kiirem.

Vanus

Ainevahetus aeglustub vanusega ning päevane energiavajaduse väheneb. 

Kehamass

Kehakaal mõjutab ka energia tarbimist. Väga suur erinevus on sellel, kas sa pead kandma endaga kaasas ühte või kahte lisakilo või on sul üleliigseid kilosid 10. Kui lisakaal koosneb lihasmassist, siis on see positiivne, sest lihased muudavad ainevahetust kiiremaks.

 

 

 

 

 

Tervis

Ka mõned haigused mõjutavad ainevahetust, nii nagu hüpotüreoosi puhul ainevahetus aeglustub, kilpnäärme ületalitlus aga kiirendab ainevahetust.

Pärilikkus

Erinevatel inimestel on erinev ainevahetus ja erinev kehaehitus. 

Liikumine

Füüsiline aktiivsus mõjutab kõige rohkem energia kulutamist ehk siis teiste sõnadega ainevahetust. Sinu ainevahetuse kiirust määravad harjutused, mida sa teed; sinu töö, spordiga tegelemine ja elukvaliteet. 


Kuidas saada teada, kas ainevahetus on aeglane või mitte? 

Ainevahetus muutub natuke aeglasemaks vananedes aga ka seda on võimalik muuta. Teised tegurid, mis viitavad aeglasele ainevahetusele on vähene liikumine ja ebaregulaarsed söömisharjumused.

 Tarbides madala kalorsusega toiduaineid, läheb keha stressi ja sa muudad nii oma ainevahetust veelgi aeglasemaks. 

Millised märgid viitavad aeglasele ainevahetusele: 

  • Kui kaalu tuleb aina juurde -ja rasv koguneb peamiselt mao ja puusade ümber - ja sul on tunne, et isegi harjutuste tegemine ja tervislikum eluviis ei aita sind
  • Kui sul esineb puhitusi
  • Hormoonide vaegus, veresuhkruga seotud probleemid või seedeprobleemide teke

Tähtis on hoida ainevahetust optimaalsena, sest nii väldid sa südame-veresoonkonna haiguseid ja teisi metaboolseid probleeme. 

 

 

 

 


Kuidas muuta oma ainevahetust kiiremaks? 

Ainevahetusest ehk metabolismist puuduvad sageli õiged arusaamad. Paljud inimesed arvavad, et nad ei suuda oma üleliigsetest kilodest vabaneda tänu oma geneetiliselt aeglasele ainevahetusele. Pärilikkusel on küll suur roll ainevahetuse juures aga mitte nii suur nagu inimesed ise seda arvama kalduvad. Ja hea uudis on see, et sa võid ise ka midagi ära teha selleks, et su ainevahetus muutuks kiiremaks. 

 

 

Foto : unsplash / Tyler Nix

 


Hakka trenni tegema! 

Üks kõige lihtsam võimalus, mille abil oma ainevahetust kiiremaks muuta, on tegeleda regulaarselt spordiga ning teha rohkem harjutusi. Keha põletab tänu spordile rohkem kaloreid ja mida rohkem on sul lihaseid, seda rohkem vajab keha energiat. 

Tehes trenni tunni aja jooksul, kasvab metaboolne vajadus 400 - 600 kalori võrra sõltuvalt kehaehitusest, kaalust, treeningust ja teistest teguritest. 

Treeningu maht peab olema välja arvestatud sõltuvalt inimesest, tema tervislikust seisundist ja eluviisist. Siiski on soovitatav liikuda iga nädal 1 - 1.5 tundi vähemalt kõikidel inimestel, eriti nendel, kes peavad oma töö tõttu palju istuma. Spordi tegemine aitab ka stressitaset alandada. 

 

Muuda oma toitumisharjumusi

Regulaarne ja korralik toitumine on ongi võti, mis aitab kiirendada su ainevahetust. 

Kui su keha teab, kui kaua ta peab ootama selleks, et taas süüa saada, ei ole tal enam põhjust varuda. Seega selleks, et keha ei hakkaks toiduvarusid koguma, on vaja ainult õiget kogust kaloreid. 

Eksivad ka need inimesed, kes peavad selliseid dieete, mis nõuavad vähese kalorihulgaga toitude söömist, sest just nii hakkab keha rohkem varusid koguma, muutes seega aeglaseks keha energia tarbimise. Peale selliste dieetide lõppu jääb keha toiduvarumise programm aktiivseks ning selletõttu tulevad liigsed kilod ruttu tagasi.

 

Söö 5 - 6 korda päevas

Söömine muudab ainevahetust kiiremaks ent see ei tähenda sugugi, et sa pead ruttama esimesse kiirsöögikohta. Selle asemel, et süüa 3 korda päevas ja suuri portse, söö 5 korda päevas ja väiksemaid portse. 

Ainevahetus muutub aeglasemaks, kui keha ei saa piisavalt toitu. See on keha võime kaitsta end nälja eest. Kui sa sööd ükskõik millal või liiga harva, võib su keha hakata varuma reserve. Kui sa sööd aga tihedamini väikeste portsudega, näiteks iga 2 - 3 tunni tagant, siis kiireneb ainevahetus ja sul ei teki ka näljatunnet.

 

Söö vürtsikaid toite

Tugevad vürtsid kiirendavad ainevahetust. Tšillipipar sisaldab näiteks kapsaitsiini, mis aitab ainevahetust kiirendada. 

Ka ingveris leiduvad ühendid stimuleerivad seedeensüümide tootmist maos ning parandavad ainevahetust. 

 

 

 

 

 

Söö palju kiudaineid ja proteiine

Proteiinide ehk valkude tarbimine nõuab kehalt palju energiat, sest neid ei ole kerge seedida. Söö kiudaineid iga söögikorra ajal, neid leidub aed- ja puuviljades ning täisteraviljas. 

Kiudained aitavad ka seedimisele kaasa ja reguleerivad veresuhkru taset. 

 

Tarbi looduslikke toiduaineid

Väldi valmistoite, mis sisaldavad liiga palju lisaaineid. Kõik see, mida su keha ei vaja, mõjutab ainevahetust, sest tal on raske sellest vabaneda ja sageli see ladestub rasva näol. 

 

Rohkem vedelikku

Vesi mängib väga olulist rolli organismi juures, samuti muudab ta ainevahetust kiiremaks. Vedelikupuudus võib tekitada näljatunnet ja sa võid süüa rohkem, kui vaja. 

60 - 70% kehast koosneb veest. Vesi parandab vererõhku ja muudab vereringet paremaks, tagades seega kõikidele rakkudele vajalikud toitained ja hapniku. Vesi osaleb ka seedimise juures. Vesi reguleerib keha pH taset ning kehatemperatuuri. Soovitatav on juua vähemalt 3 - 4 liitrit vett päevas.

 

Joo palju vett

Kõige parem ongi tervisele puhas ja värske vesi. Vee puhul kehtib sama asi, kui toidugagi. Joo vähem aga tihedamini. Alusta päeva juues klaas vett tühjale kõhule. Soovitatav ei ole juua toidu kõrvale palju vett, sest vesi täidab kõhtu ja pärast võib sul tekkida kiiremini näljatunne. 

Samuti ei tohi juua liiga palju vett, sest see mõjub halvasti neerudele ning aju tööle.

 

Foto : unsplash / Julia Zolotova

 

 

Ka kofeiini võib aidata

Kofeiini leidub nii kohvis, kui tees ja ka see aitab ainevahetust kiiremaks muuta. Kofeiini mõjutab peamiselt kilpnäärme funktsioneerimisest, mis aitab ainevahetuse reguleerimisele kaasa. Roheline ja must tee sisaldavad kofeiini. 

 

Hoolitse oma ainevahetuse eest

Ära süüdista oma ainevahetust, kui sa ei saa oma liigsetest kilodest lahti, sest sa võid ise oma ainevahetust kiiremaks muuta. Vaata, mida sa sööd, liigu palju ja tee trenni. 

 

Selleks, et muuta oma ainevahetust kiiremaks:

  • Joo 3 liitrit vett päevas
  • Söö regulaarselt, väikeste portsudega iga 2 - 3 tunni tagant, siis ei hakka su keha varusid koguma
  • Söö palju aed- ja puuvilju, mis sisaldavad vajalikke kiudaineid. Nii aitad sa ainevahetust kiiremaks muuta ja parandad seedimist, tagades organismile vajalikud mineraalid. 
  • Proteiinide tarbimine aitab ehitada lihasmassi üles ja tõsta energiakulu
  • Söö mahetooteid
 




 

 

Kommentaare ei ole