{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks vanuse kasvades muutub kaalu kaotamine raskemaks?

foto : unsplash / Diana Polekhina     Hea küsimus. Mida van...

foto : unsplash / Diana Polekhina

 

 

Hea küsimus. Mida vanemaks inimene saab, seda raskem on tal lahti saada isegi paarist juurdetulnud kilost. Kas see ongi lõpu algus? Õnneks mitte päris aga peaaegu. 

Tahes tahtmata tuleb tunnistada, et ühel hetkel teatud vanusesse jõudes hakkab kehakaal rohkem kogunema. Aastad mööduvad ja liigsetest kilodest enam nii naljalt lahti ei saa. Mis seda seletab? 


Põhinainevahetus muutub aeglasemaks

Kõige suurem süüdlane on ainevahetus. Teiste sõnadega keha üldine energiakulutaja. Vanemaks saades muutub ainevahetus aeglasemaks ja katsub kaotada lahjat massi organismis ehk siis lihaseid. Aga just lihased on need, mis aitavad energiat ja kaloreid kulutada. 

Ainevahetuse aeglustumine toimub järk-järguliselt ja progressiivselt. Ilmselt selle tõttu sa tundsidki 30-aastasek saades, nagu oleks uus etapp su elus kätte jõudnud. Asjad muutuvad aga hullemaks alles 40ndates eluaastates. Keha hakkab kiiremini muutuma ja selle tõttu tuleb rohkem enesel pingutada ning sporti teha selleks, et hoida oma lihaseid ja põletada kaloreid. Kui sa oled lootnud, et sina ei pea hakkama elus spordiga tegelema, siis sa eksid, nüüd on viimane aeg seda teha. 

 

 


Hormonaalsed muutused

Mis puutub naistesse, siis 40ndates eluaastates hakkavad aset leidma ka hormonaalsed muutused. Ja tegemist pole sugugi väikeste muutustega. Kogu naise elu jooksul arenevad peamised hormoonid östrogeenid ja progesteroonid tsüklite ja vanuse kaupa. Ka östrogeeni taseme muutused menopausi ajal võivad põhjustada kaalutõusu ning rasvade ladestumist. Kõik need hormonaalsed muutused muudavad ainevahetust aeglasemaks ning soodustavad rasvumist ilma, et sa ise saaksid midagi suurt seejuures ära teha. 

 

Sooline ebaõiglus

Kaalutõus on meestel ja naistel erinev selles vanuses. Mehi hormonaalsed probleemid ei vaeva ja sellepärast toodab nende keha vähem rasva. Meestel on aga lihaseid rohkem, kui naistel (ja selle tõttu kiirem ainevahetus), mis selgitabki, miks mehed rohkem kaloreid põletavad. See pole veel kõik, kõige ebaõiglasem on see, et meeste keha pole loodud rasvavarusid tootma võimaliku rasestumise jaoks. 

 

 

Dieetide süü

Kui sa oled oma elus juba mitmeid dieete järele proovinud ja kaotatud kaal on ikka varem või hiljem tagasi tulnud, siis tea, et selliste dieetide tõttu ongi pärast veelgi raskem kaalu kaotada. Sinu ainevahetus on juba harjunud sellega, et sa aeg-ajalt paned oma organismi säästurežiimile ja hakkad vähem kaloreid tarbima. Seega on su organism harjunud, et osadel päevadel sööd sa väga vähe ja niipea, kui sa endale midagi lubad, läheb kõik kohe ruttu rasvavarudesse. 

Teine tõsine probleem seisneb viimastes kaalutõusudes. Võttes kaalus juurde, täituvad rasvarakud. Kui rasvarakud on aga oma maksimumsuuruses, loovad nad uusi rasvarakke, mis ei kao enam kunagi. Ja selle tõttu isegi kaalu kaotades, täituvad uued rasvarakud ikkagi varem või hiljem. 

Ära hakka nüüd meeleheitest tervet kuklit alla neelama. Juhul, kui sa muudad oma eluviise paremaks, õpid oma keha kuulama ja katsud edaspidi natukene vähem süüa, ei ole sul muretsemiseks põhjust. Ja lõpetuseks olgu öeldud, et kõik naised ei võta vanuse kasvades kaalust juurde, see ei ole mingi reegel.

Kommentaare ei ole