{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas saada sooja külmal ajal?

  foto : unsplash / David Raichman Selleks, et sooja saada, ...

 

foto : unsplash / David Raichman

Selleks, et sooja saada, hoia oma keha soojas, nii lihtne see ongi.


1. Toidud, mis annavad sooja

Külma ilmaga tekib ikka soov rasvase toidu järele, mis teeb seest mõnusalt soojaks, tegelikult aga on ka teisi toite, mis on palju tervislikumad ja soojendavad sama hästi. 

- Toida oma lihaseid. Sest lihased soojendavad keha kokku tõmbudes, mitte rasv. Selleks, et sooja saada, tuleb sul hoolitseda rohkem oma lihaste eest. Ja selle jaoks tuleb süüa rohkem valgurikast toitu, mida lihased vajavad : munad, linnuliha, kala, riis, kinoa, läätsed, kikerherned...

- Söö toiduaineid, mis annavad sulle energiat kauemaks. Seega eelista madala glükeemilise indeksiga toite, mille seedimine võtab rohkem aega (tänu kiudainetele, mida nad sisaldavad) ja mis tekitavad soojatunde vähemalt viieks kuni kuueks tunniks. Seega söö hooajalisi puu- ja köögivilju, mis sisaldavad rikkalikult vitamiine; kaunvilju, täisterapastat, kaerahelbeid... ja hoia eemale maiustustest ning valgest nisujahust toodetest. 

 

 

- Kosuta oma tervist ja pane veri kiiremini käima vürtsidega. Kõik vürtsid stimuleerivad natuke mikrovereringet. Ja kui veri ringleb kiiremini, siis tekitab see soojatunnet, seega vürtsita rohkem oma toite.

- Joo vedelikku. Ka külmade ilmadega võib vedelikupuudus organismis tekkida. Vedelikupuuduse korral ei suuda keha temperatuurimuutustele vastu panna, selle tõttu on vereringlus takistatud ning tekib külmatunne. Seega joo kuuma teed, mis tagab kehale vajaliku vedeliku ning annab sooja.

 

2. Liiguta selleks, et sooja saada

Liiguta ennast, nii hakkavad lihased sooja tootma ja paraneb vereringe. Selleks, et sooja saada, ei pea sa ilmaasjata hakkama hüppama ja kargama, piisab ka väikestest liigutustest, mis annavad sooja, kui sa oled näiteks koosolekul või ootesaalis ja sul on külm.

- Hinga sügavalt sisse paari minuti jooksul. Hinga nina kaudu sisse tõmmates kõhu õhku täis ning hinga välja nagu hingaksid sa läbi õlekõrre. Tänu sellele diafragma ehk vahelihased kontrakteeruvad (tõmbuvad kokku) ning seejärel lõdvestuvad. Tegemist on lihastega, mis tekitavadki külmatunde sageli.

 

 

- Lihaste kokkutõmbed. Tõmba kokku oma tuharalihased ning lõdvesta, tee 10 seeriat. Seejärel säärelihased, seejärel kõhulihased. Pane oma lihased tööle, et sooja saada. 

- Pane veri ringlema. Külmatunde tõttu tõmbuvad jäsemete väikesed veresooned kokku. Ja selle tõttu tekibki kätes ja jalgades kiiremini külmatunne. Selleks, et jäsemete verevarustust parandada, tee kiireid kannatõsteid jalgadega. Ja selleks, et parandada käte verevarustust, rista käed kiiresti enda ees, sõrmed taeva poole ja hõõru peopesi energiliselt üksteise vastu. Või siis kasuta stressivastast väikest palli, mida käte vahel hõõruda. 


3. Pane end soojalt riidesse

Selleks, et kehasoojust hoida, pane end soojalt riidesse. Ära unusta mütsi kanda, sest just pea kaudu kaob 30% kehasoojusest. Isegi, kui sa tuled juuksurist, pane müts pähe. Ja kael sooja : ära unusta salli koju.



Kommentaare ei ole