{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, millise toiduaine söömine teeb sama palju head, kui üks kallistus?

  foto : unsplash / Tetiana Bykovets Kõik teavad seda, et to...

 

foto : unsplash / Tetiana Bykovets

Kõik teavad seda, et toit mõjutab nii vaimset, kui füüsilist tervist. Mõned toidud teevad isegi tuju heaks. Ühe Briti psühholoogi järgi on üks toiduaine täpselt sama toimega, kui kallistamine. 

Jõudes koju õhtul peale väsitavat päeva, tahaks midagi head endale lubada. Talvisel ajal tekib suurem isu sellise toidu järele, mis annab sooja ja on maitsev. Sageli on see midagi rammusat ja rasvast või siis hoopis magusat. Peale söömist tahaks ainult kerra tõmmata diivani peal ja olla soojas tekkide sees või kellegi kaisus. 

See näitabki, kuidas lihtsad asjad elus mõjutavad nii palju meie tuju ja enesetunnet, sest nii söömine, kui kallistamine panevad meie keha samu hormoone tootma. Peale kallistamist tõuseb oksütotsiini tase, mis mõjub rahustavalt ning tekitab koheselt heaolutunde. 

Ka teiste õnnehormoonide tase tõuseb: serotoniin aitab reguleerida tuju; dopamiin mõjutab mälu ja motivatsiooni ning samuti und; endorfiinid on aga lihtsalt hea tuju tekitajad. 

 

 

Täpselt sama efekti tekitab ka ühe teatud toiduaine söömine, vähemalt nii väidab Briti psühholoog, kinnitades, et maapähklivõi söömine tõstab kehas õnnehormoonide taset. 

Emma Kenny sõnul sisaldab maapähklivõi trüptofaani, tegemist on aminohappega, mis on vastutav serotoniini tootmise eest organismis ja mis tekitab koheselt heaolutunde. 

Ja mis puutub maapähklivõi ja kallistuse vahelisse seosesse, siis kinnitab psühholoog Emma Kenny, et 30-sekundiline kallistus ja 1 tl maapähklivõid tõstavad täpselt sama palju õnnehormooni serotoniini taset. 

Seega ise valid, mida sa eelistad!

Kommentaare ei ole