{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, mille pärast sa tegelikult väsinud oled?

foto: unsplash / Laura Chouette      Ei, sa ei ole väsinud ...

foto: unsplash / Laura Chouette

 

 

 Ei, sa ei ole väsinud sellepärast, et sa eelmisel ööl halvasti magasid. Su igapäevane elu mõjutab seda, kui palju või kui vähe sul energiat on. 

Selleks, et väsimusest üle saada, tuleb leida kõigepealt selle põhjus. Eluviis määrab selle, kui väsinud inimene on. Kui sama magad vähe, ei puhka sa välja ja tunned end päeva jooksul väsinuna ning magad järgmisel ööl veelgi halvemini. See on nagu nõiaring. 

Igasugune stress ja päeva jooksul aset leidev keerulisem sündmus mõjutab seda, kuidas sa end tunned. Kõik see loob aluse väsimusespiraali tekkimiseks. Seega tuleb tegutseda, võttes arvesse mitmeid erinevaid tegureid ning lubades endale aeg ajalt puhkust, et mitte õhtul väsinuna voodisse vajuda.


Õpi vahet tegema vaimsel ja füüsilisel väsimusel

Kehaline väsimus annab endast tunda peale mõnda kurnavat tegevust. Mida rohkem sa teed, seda rohkem sa väsid. Vaimne väsimus võib endast tunda anda ka siis, kui sul õieti polegi midagi teha. Veelgi hullem, vaimse väsimusega on nii, et mida vähem sa ennast liigutad, seda suuremat väsimust sa tunned.

 

 

Mõnikord ongi selline väsimus põhjuseks, kui inimene võtab haiguslehe või on töötu. Sellepärast on tähtis olla alati aktiivne, sest see tagab vaimset energiat ning kehaline väsimus omakorda aitab paremini magada ja välja puhata. Isegi, kui sa tunned, et sa ei suuda ja ei ole valmis, sunni ennast välja minema ja liigu : selle asemel, et tellida toitu koju, mine ise poodi; jaluta oma koeraga mitu korda päevas või mine niisama loodusesse, ka see aitab sul end paremini tunda.

Teaduslikult on tõestatud, et iga päev pool tundi kõndimist toimib sama hästi, kui antidepressant. Kui sa teed sporti, ära hakka liiga hilja treenima, sest see võib mõjutada sinu une kvaliteeti, kuna harjutuste tegemine tõstab kehatemperatuuri. Uinumiseks peab kehatemperatuur aga langema. Spordi tegemine paneb keha tootma ka adrenaliini, millel on ergutav toime. Seega ära tee sporti liiga hilja õhtul.


Rammus ja rikkalik toit kurnab ainevahetust

Kui sul tuleb uni peale paar tundi peale söömist, siis ilmselt sööd sa liiga palju. 

Rammusat ja kaloririkast toitu peab organism rohkem seedima ja see tähendab, et keha peab kulutama kogu oma energia üksnes seedimise peale. Pole siis ka imeks panna, kui sa pühade ajal kogu aeg väsinud oled, sest nagu me teame, on pühadelaud ikka olnud rikkalikult kaetud. Selle vastu aitab, kui sa lõpetad söömise kohe, kui tunned, et kõht on täis. 

Kui sa tahad õieti süüa, peab su taldrikul olema veerand osa valgurikast toitu, veerand osa köögivilju ja veerand teravilju-tärklist sisaldavaid toiduaineid. Ja kui kõht on täis, siis lõpeta söömine. Naudi oma söömist, selle asemel, et kõht kõvasti täis süüa. 


Liigne suhkur väsitab keha

Kiire suhkur (kõrge glükeemilise indeksiga) põhjustab veresuhkru taseme kiire tõusu. Kõhunääre hakkab tootma suuremas koguses insuliini, et veresuhkru taset normaliseerida, sellele järgneb veresuhkru taseme langus, millega paratamatult kaasneb väsimus. 

 

 

Just selle tõttu tuleb süüa suhkrut mõõdukalt. Ära söö kommi, kooki ega töödeldud toite, mis sisaldavad kõik suuremas või väiksemas koguses suhkrut. Isegi puuviljad ja marjad, mis on küll tervislikud, sisaldavad suhkrut ehkki looduslikku suhkrut. Kõige parem, kui sa sööd ainult hooajalisi puuvilju ja marju, mis sisaldavad rohkem väärtuslikke toitaineid ja ka siis ära söö liiga palju vaid kaks või kolm puuvilja päevas kõige rohkem. 

Ja mis kõige tähtsam, puuviljamahla või kompoti asemel söö puuvilju tervelt, mäludes korralikult. Kui sa pressid 4 õuna mahlaks, sisaldab üks klaas õunamahla sama palju, kui 16 tl suhkrut, ilma, et sa toiteväärtuselt midagi võidaksid. Süües õunu tervelt, alaneb suhkrutase. 

Selleks, et ära hoida liiga järsku veresuhkru tõusu ja langust, ei ole soovitatav hommikuti magusat süüa ja süüa suhkrut sisaldavaid toite (ka soolased valmistoidud sisaldavad suhkrut) kiudaineid ja valke sisaldavate toiduainetega.


Toitainetepuudus

Kui sa hoidud mõnede toiduainete söömisest, võib see põhjustada tõsiseid tagajärgi organismile. 

Söö "värvilist toitu", rohkelt kuumutatud ja tooreid köögi- ja puuvilju, teravilju, kaunvilju. Söö toiduaineid, mis sisaldavad omega-3 rasvhappeid (rasvane kala, linaõli, vetikad...), sest keha ei suuda ise seda toota. Ära söö liiga ühekülgselt. Kui sa hoidud teraviljade söömisest, siis pole ka imestada, kui sa tunned väsimust, sest süsivesikute puudus muudab ainevahetust aeglasemaks. Tekitades samuti söömishäireid.


Kommentaare ei ole