{ads}

HIDE

Viimased

latest

Head soovitused, kuidas tugevdada oma immuunsust ja olla tervem

foto : unsplash/ Daniel Mingook Kim    Selleks, et mitte hai...

foto : unsplash/ Daniel Mingook Kim

 

 Selleks, et mitte haigeks jääda sellel talvel, ei piisa sellest, kui sa võtad vitamiine ja sööd hapukapsast, mis sisaldab kasulikke probiootikume ja on tervisele väga hea. 

 

Maga piisavalt

Vähene magamine mõjutab üldist tervist (nii vaimset, kui füüsilist) ja võib põhjustada immuunsüsteemi häireid. Korralik uni tugevdab immuunrakke : makrogaage, mis on kõige esimesed reageerimaks kehavälistele sissetungijatele ja patogeenidele ning samuti lümfotsüüdid, mille roll on viirustevastaste antikehade toomine. Mitmed teaduslikud uuringud on näidanud, et inimesed, kes piisavalt ei maga, haigestuvad kergemini viirushaigustesse. Piisav magamine aga muudab immuunsüsteemi tugevamaks. 

- Ärka hommikul ja heida õhtul magama kindlatel kellaaegadel, vajaduse korral tee 20 minutiline lõunauinak

- Söö õhtust vähemalt 2 tundi enne magamaheitmist, õhtune toit peaks olema aga midagi kerget, mitte raskesti seeditavat

- Pane kõik ekraanid kinni 2 - 3 tundi enne magamaheitmist, et mitte häirida unehormooni melatoniini tootmist

- Sea endale sisse oma õhtused väikesed rituaalid, mis aitavad sul rahuneda ja magamaheitmiseks ette valmistuda (taimetee joomine, rahustava muusika kuulamine, käsitöö tegemine, maalimine, hea raamatu lugemine...)

- Maga pimedas (ilma tehnikavidinateta magamistoas) ja värskes ruumis (16°-18° toatemperatuuriga).

 

 

Ära unusta valguse tähtsust

See on eriti hädavajalik talvel. Kõigepealt sea oma sisemine kell välise kella järgi, et olla võimalikult aktiivne päeva jooksul ja paremini magada õhtul. Samuti selleks, et hooajalist depressiooni eemal hoida.

Niipea, kui sa hommikul valgeks on läinud, pane end riidesse ja mine välja päevavalguse kätte ükskõik siis, mis ilma ka väljas parasjagu ei ole. Või siis tee aken lahti ja ole pool tundi akna ääres. Kui valgusepuudus aga endast rohkem tunda annab, siis proovi valguseteraapiat, mis annab häid tulemusi.

 

Liigu

Kehaline aktiivsus on alati hea, sest see hoiab su lihaseid ja luid hea tervise juures, aitab stressi ja väsimuse vastu ning parandab une kvaliteeti. Ja liikumine muudab immuunsust tugevamaks.

Kõik teavad, et sportlased jäävad harva haigeks. Aga see tähendab ka seda, et sporti tuleb teha mõistlikult ja mitte üle pingutada. Näiteks liiga suure pingutuse korral nõrgeneb immuunsuskaitse hoopis mitmeks päevaks, soodustades hingamisteede haigustesse haigestumist. Haigest peast aga sporti teha ei tohi, sest palavikus trenni tegemine aktiveerib vereringet ja võib põhjustada südamehaigusi sõltumata vanusest.

Liigu nii palju, kui võimalik (tõuse püsti ja tee paar sammu, tee aias tööd, meisterda midagi, korista, käi koeraga väljas ja jaluta).

Käi kiiremas rütmis ja tee jõuharjutusi 2 korda nädalas. 

 

 

Ole rahulik

Stressist on vaja võitu saada, kui sa tahad oma tervist hoida, vastasel korral ähvardab sind depressioon, läbipõlemine, ärevus jne) ja võivad tekkida igasugused kroonilised valud. Stress mõjutab ka immuunsust. Seda enam, kui stressihormoonid tegutsevad, häirivad nad immuunrakkude tööd ja muudavad seega keha vastuvõtlikumaks haigustele. Stressiallikaid on palju:  ka külm ilm ja magamatus. Suur stress võib panna aga sööma ja alkoholi tarbima, tekitada uneprobleeme. Seega on tähtis maandada oma stressi. 

Stressi vastu aitab hästi magneesium, seega tee magneesiumikuur läbi.

Tee hingamisharjutusi. Kui stressi on liiga palju, katsu mediteerida (keskendudes käesolevale hetkele) ja reguleerida oma emotsioone.

Liigu iga päev pool tundi (kõnni, jookse, sõida jalgrattaga), sest see paneb keha endorfiine tootma (rahustavaid hormoone). Samuti tee midagi, mis sulle meeldib: jooga, toiduvalmistamine, muusika kuulamine, käsitöö..

 

Kommentaare ei ole