{ads}

HIDE

Viimased

latest

5 märki, mis näitavad seda, et sa ei oska oma rahasjadega ümber käia

foto : unsplash / Emil Kalibradov     Me kõik teeme mõnikor...

foto : unsplash / Emil Kalibradov

 

 

Me kõik teeme mõnikord oma rahaga midagi, mis ei oleks võib-olla kõige targem teha. 

Ainult, et osadel inimestel pole õrna aimugi, kuhu nende raha kaob. Kõige suurem probleem seisnebki selles, et meile ei õpetata maast madalast rahatarkust. Ehkki tänapäeval on see natuke muutumas, siis tavaline inimene ei tea ikkagi, kuidas kõige paremini majandada. 

 

Millised märgid viitavad sellele, et sa ei oska oma rahaasjadega ringi käia? 

 

1. Sul ei ole täpset ülevaadet sellest, kui palju sa iga kuu kulutad

Kui palju sina iga kuu kulutad, kui kõik kulutused kokku arvutada? Ilmselt vastad sa nüüd, et sa ei kuluta rohkem, kui sa teenid ja seega peaks kõik korras olema. 

Aga kui sa kulutad kogu oma teenistuse ära, ilma, et sa seejuures säästaksid,  siis on meil sulle halb uudis: su rahaasjad ei ole korras!  

Kui sa mitte kunagi ei säästa ega pane raha kõrvale ootamatuteks juhtudeks, kuidas sa siis hakkama saad juhul, kui sul läheb suuremat summat vaja? Kuidas sa oma tulevikku ja tervist kindlustad? Kuidas sa oma plaane ellu viid? 

Ja kuna sa ei tea, kui palju sa kulutad, siis on raske midagi muuta.

Sellepärast pead sa paika panema igakuise eelarve ja kirja panema kõik oma tulud ja kulud. Kõige tähtsam ongi välja selgitada, kui palju sa iga kuu kulutad. Sendipealt. Pane eraldi lahtritesse kirja, kui palju sa kulutad toidu peale, riiete, huvialade jne. Kui sa oled kirja pannud kõik oma kulud ja tulud, võid sa vaadata, kui palju sa saaksid kõrvale panna iga kuu säästmiseks, investeerimiseks ja kulutamiseks. See on esimene samm, mis aitab sul oma rahaasju paremini organiseerida.

 

 


2. Sa ootad, et sa teeniksid paremini enne, kui hakkad säästma

Mida rohkem sa aga ootad, seda vähem sul vaba raha tulevikus on. Sest säästmise mõte on selles, et kõrvalepandud raha tooks sulle tulevikus kasumit sisse. 

Kindlasti on ka sinul oma unistusi või plaane: minna reisima, osta maja, investeerida mõne isikliku projekti jaoks või siis elada ilma, et peaks raha pärast muretsema. 

Kui sa ei ole veel hakanud kõrvale panema raha nende plaanide elluviimiseks, siis parim hetk selle tegemiseks on nüüd ja praegu. Isegi, kui sa saad kõrvale panna ainult 20 eurot iga kuu, alusta kohe! See aitab sul oma kapitali koguda tasapisi ja lasta rahal kasumit teenida. 

Muidugi on palju mugavam oodata, kuni sa teenid rohkem, eriti siis, kui sa oled just oma õpingud lõpetanud või alustanud karjääri. Aga sa võid alati hakata rohkem kõrvale panema vastavalt võimalustele (näiteks 20 euro asemel 40 eurot, siis 50 jne).


3. Sa kardad investeerida

Investeerimine võib tunduda nii tundmatu maa ja arusaamatu keel. Ja see on üsna loomulik, sest keegi pole meile koolis õpetanud, kuidas oma rahaasjadega ringi käia targalt ja investeerida. Ja ometi on see esimene samm, kui sa tahad kapitali kasvatada ning kindlustada oma tulevikku. Kui sa valid õieti, kuhu sa investeerid, võib see sind aidata. 

 

 

Loomulikult ei tasu sul hakata investeerima ükskõik kuhu ja ilma eelnevate teadmisteta on raske õiget valikut teha. Sellisel puhul on vajalik, et sa konsulteerid targematega, kes sul aitavad esimesi samme teha ja leiavad sulle kõige paremad võimalused investeerimiseks. 

Sa ei võida midagi, kui sa lased oma rahal pangaarvel väärtust kaotada. 


4. Sa kulutad palju ja mõtlematult

Mõnikord ikka tekib soov osta midagi uut. Uusi riideid või mõni uus tehnikavidin. Või uus mööbliese. Aga samas tuleb ka näha kaugemale ja mõtelda sellele, mis on tegelikult ka tähtis. Kui sa jätad ostmata selle 70 eurose riideeseme, mida sul tegelikult vaja ei lähe ja paned selle raha kõrvale mõne suurema ja vajalikuma ostu jaoks, on see ju kasulikum? 

Meil on raske panna oma prioriteete paika tulevikust rääkides, me mõtleme sageli rohkem käesoleva hetke rõõmudele ja naudingule. 

Ja selle tõttu ongi nii lihtne öelda, et ah, täna ma söön väljas selle asemel, et ise kodus süüa teha, mis see ikka muudab? Aga ole aus, esiteks, sa ei söö ainult üks kord väljas, sa ostad tihti valmistoitu ja teiseks aitavad väikesed säästud sul pikema aja jooksul oma rahaasju paremasse seisu saada. 

Jah, kõik tahaksid elada ilusat elu. Aga see tähendab sageli ka liigset priiskamist, eriti, kui sa tead ise, et sa võiksid seda raha palju targemalt kasutada millegi muu jaoks. 

Kui see hetkeline eufooria sul üle läheb, saad sa ise ka aru, kui palju sa kulutad täiesti tühistele asjadele. Seega ole ettevaatlikum ja mõtle enne, kui sa midagi ostad, kas sul ikka tõesti on seda vaja ja kui võimalik, ära soorita ostu samal päeval. 

 

 


5. Sul on alati mõni vabandus, miks sa ei oska oma rahaga ringi käia

"Ma tahaksin küll säästa ja investeerida aga mul ei ole kahjuks üldse aega"

"Selle palgaga, mis mina kätte saan, pole mul võimalik mitte midagi kõrvale panna"

"Mul on praegu nii palju kulutusi, kust ma võtan selle raha, mida kõrvale panna? "

"Millal ma siis elan, kui ma kogu aeg pean säästmise peale mõtlema? "


Sul on alati mõni hea põhjus, miks sa ei saa säästa. Aga kas tead: kui su sissetulek kasvab, kasvavad ka väljaminekud. Ja sa ei oska ikka oma rahaga ümber käia. 

Alati on võimalik muuta oma mõtlemist ja suhtumist. Muidugi tuleb mõnikord ootamatuid olukordi ette aga kui see nii ei ole, siis katsu muuta oma vaatenurka. 

Kui sa ei teeninud sellel kuul nii palju, et sa saaksid kasvõi natukene kõrvale panna, siis on sul kaks võimalust.

1. Sa kehitad õlgu, leiad, et see on hea vabandus ja ei pane midagi kõrvale.

2. Sa otsid lahendusi. Mis oleks, kui sellel kuul sa sööd kodus ja võtad töö juurde ka kodus valmistatud eine kaasa? Mis siis, kui sa müüd mõned oma riided või asjad ära, mida sa enam ei vaja? 



Kommentaare ei ole