{ads}

HIDE

Viimased

latest

Küsimustik, mis aitab sul teada saada, millises seisus sinu vaimne tervis on

  foto : unsplash/ Franscisco Moreno Mitmendat aastat järjes...

 

foto : unsplash/ Franscisco Moreno

Mitmendat aastat järjest kannatab meie vaimne tervis maailmas toimuva pärast. Ja sügis ei ole kõige parem aastaaeg, mis aitaks enesetunnet parandada ja tekitaks rõõmu. Juba sellepärast tuleks hoolitseda just sellel perioodil rohkem enda ja oma vaimse tervise eest. Vähemalt soovitab seda psühholoog Carla Shuman oma artiklis, mis avaldati väljaandes Psychology Today. 

Psühholoogi sõnul elame me emotsionaalsel plaanil väga keerulisel ajastul. Ta soovitab hoolitseda rohkem oma vaimse tervise ja isikliku heaolu eest, mis on eriti praegusel ajal väga tähtis. Sest see aitab meil iseennast paremini kaitsta ning hoida end tõsisemate probleemide eest, mis võivad viia läbipõlemiseni nii emotsionaalsel, kui psühholoogilisel tasandil. 


5 küsimust, mis aitavad sul mõista, kuidas sinu vaimse tervisega lood on


  • Kuidas sina ennast praegu tunned? 

Kas sa tunned end rahulikult või oled mures millegi pärast? Kas sa tunned ärevust ja oled rahutu? Oled sa masenduses? 


  • Kui suurel määral sinu emotsionaalne seisund sind igapäevases elus mõjutab? 

Ärevus võib mõjutada igapäevast elu. Psühholoog Carla Shuman soovitab koostada nimekiri kõigest sellest, mida ärevus sind tegema paneb ja kuidas see su elu iga päev mõjutab. Mida pikem on su nimekiri, seda vajalikum on reageerida ja võimalikult ruttu. Räägi mõne usaldusisikuga. Sõbra, pereliikme või psühholoogiga.



 

  • Kes on need, kellele sa võid toetuda? 

 Milline on sinu sotsiaalne tugivõrk? Kes on need, kes on sinu ümber ja kes sind toetavad? Kutsu nad külla ja veeda nendega rohkem aega. Mine nendega jalutama. See aitab sul end tühjaks rääkida ja tunda end ehk tänu sellele paremini.

 

  • Mida sa tulevikult ootad? Järgnevatelt päevadelt ja nädalatelt?
     

Organiseeri mida, kutsu keegi külla või vaata, kellega sa võiksid kokku saada. Juba see väljavaade aitaks sul end paremini tunda. Ja nii läheb aeg rutem.


  • Mida sa teha saaksid, et paremini enda eest hoolitseda?  

Mõtle sellele, mida sa saaksid ette võtta, et end paremini tunda. Näiteks teha sporti või lugeda mõnda head raamatut. Tee kõike seda, mis aitaks sul oma enesetunnet parandada. Hoolitse enda eest.


 

Kommentaare ei ole