{ads}

HIDE

Viimased

latest

1 jogurt päevas võib alandada vererõhku

  Foto : unsplash / Ellieelien Hiljuti läbiviidud uuringutöö...

 

Foto : unsplash / Ellieelien

Hiljuti läbiviidud uuringutöö selgitas välja, et igapäevane jogurti söömine aitab alandada vererõhku.

Kõrgvererõhktõbi on väga levinud krooniline haigus, mis puudutab hinnangute järgi ühte täiskasvanut kolmest. Kõik teavad seda, et kõrge vererõhu puhul on selliseid toiduaineid, mida ei tohiks süüa, nende seas lagrits, sool ja greipfruudimahl,  mis mõjuvad vererõhku tõstvalt. Samuti on toiduaineid, mis tänu oma mineraalide sisaldusele aitavad vererõhku vererõhku taas normaalseks saada, nagu banaanid, kaerahelbed ja jogurt. Värsked uuringutööd, mille viisid läbi Austraalia ja USA teadlased, selgitasid välja, et regulaarne jogurti söömine võib aidata eakatel inimestel vererõhku alandada. 

 

 

Selle uurimistöö jaoks uurisid teadlased seost jogurti söömise ja vererõhu vahel eakate inimeste juures. Uurimistöös osalesid 915 eakat inimest, pooled neist kannatasid kõrgvererõhutõve all. Vererõhku peeti kõrgeks alates 140/90 mmHg. Uurimistöö näitas keskmist ent statistiliselt märkimisväärset süstoolse vererõhu langust (ehk ülemine) nende inimeste juures, kes kannatasid kõrgvererõhutõve all. Nende vererõhk, kellel probleeme ei esinenud, jäi muutumatuks. 

Ka teised sarnased teaduslikud uurimistööd on jõudnud samade tulemusteni. Teadlased on selgitanud, et vererõhku aitab alandada jogurtis olev kaltsium. Kaltsiumil on võime muuta veresooni elastsemaks ning kergelt laiemaks, mis aitabki alandada vererõhku. Mitmed uuringud on läbi viidud selleks, et välja selgitada, milline toiduaine aitab kõige paremini kõrget vererõhku alandada. Ka tee joomine aitab vererõhku alandada, samuti ka mustikate söömine või peedimahla joomine.

 

Kommentaare ei ole