{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas seinavärv võib mõjutada tundeid ja emotsioone

  Foto : unsplash / Spacejoy Kas sul on ka nii olnud, et sis...

 

Foto : unsplash / Spacejoy

Kas sul on ka nii olnud, et sisenedes mõnda ruumi, tunned sa ennast hästi. Kõik ruumis olev loob rahuliku ja turvalise atmosfääri. Tegelikult see nii ongi. Sest ekspertide sõnul mõjutab ruumis olevate seinte värv tugevalt meie emotsioone. 

Seinavärvi valik ei olegi alati kõige lihtsam. Tähtis on, et värv tekitaks hea tunde ning ei tüütaks ära. Valide värvi vastavalt oma maitsele, tuleb arvesse võtta ka seda, mida see värv sümboliseerib. Värvid ei ole ju üksnes värvid, vaid neil on teraapiline mõju. Selleks, et analüüsida seinavärvide mõju emotsioonidele, koostas Austraalia ehitusvärvide tootja Taubman's uurimistöö, millest võtsid osa psühholoogid ja neuroloogid. Nende sõnul võib inimese tuju muutuda vastavalt sellele, millised värvitoonid teda ümbritsevad.


Värvid ja tuju : mis neid seob?

Uuringutöös osalenud vabatahtlikel paluti külastada erinevaid virtuaalseid ruume, mille seinad olid värvitud 5 eri värviga.  Seejärel paluti neil kirjeldada oma tundeid ja emotsioone, mis neid ruumi sisenedes valdasid. 

Tulemused olid järgmised: pastelset tüüpi värvid (lilla, roheline, helesinine) ja heledad toonid tekitasid rahu. Erksad toonid (kollane, roosa, oranž) andsid energiat juurde. Tumedad toonid aga muutsid ruumi väiksemaks. Mõned osavõtjad leidsid, et tume värv on turvatunnet tekitav, teistes tekitasid tumedate seintega ruumid pigem kurbust. Nende arust oleks parem kasutada heledaid toone pigem magamistoas ning erksaid toone suures toas. Tumedaid värve võiks proovida aga ruumides, kus veedetakse kõige vähem aega. Värvide mõju ei ole aga nii tugev, kui värv on ainult ühel seinal või siis koos motiividega. 


Sinine

Sinine sümboliseerib taevast ja merd. Sinine värv soodustab mõtlemisega seotud tööd ning vaimset puhkust. Vannitoas aitab just sinine toon paremini lõõgastuda ning tunda end rahulikult. Magamistoas aga aitab sinine värv paremat und leida, tänu rahustavale toimele.

 

 

 

Punane

Punane värv sümboliseerib armastust ning annab samuti energiat juurde. Tegemist on stimuleeriva värviga, sobib hästi elutuppa. Kuna tegemist on väga tugeva värvitooniga, siis ei maksa punasega liiale minna selleks, et temast head kasu saada. 

 

Hall

Hall on küll väga elegantne värv, mida seostatakse tarkuse ja arukusega ent hallil värvil on kalduvus tekitada kurbust.  Sobib hästi esikusse või vannituppa, muutes ruumi lihtsaks ja stiilseks. Vältida tuleks halli värvi kasutamist magamistoas või siis elutoas.

 

Roheline

Roheline on lootuse värv, mis avaldab rahustavat ja harmoonilist mõju. Elutoas mõjub roheline värv stiilse ning glamuursena, magamistoas jätab modernse üldmulje.

 

Roosa

Roosat värvi seostatakse lihtsuse, puhtuse ning romantsimiga. Roosa värv parandab enesetunnet ning aitab rahuneda.

 

 

 

Must

Must on kahe tähendusega värv. Must värv jätab stiilse ja klassikalise üldmulje ruumist aga võib mõjuda ka lämmatavalt.  


Oranž

Väga hea kooslus punasest värvitoonist, mis on stimuleeriva ja ergutava toimega ning kollasest, mis tõstab elurõõmu. Oranž on hea värvilahendus elutuppa. Pigem rahustava toimega.

 

Valge

Valge värv sümboliseerib puhtust. Valge värv on kõige parem lahendus, kui on soov muuta ruumi avaramaks.  


Kollane

Kollane värv on soe ja tujutõstev. Aitab leida uusi ideid ning soodustab mõtlemistööd.

 

 

 

 





 



 

 




 

Kommentaare ei ole