{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas nartsissistlikke inimesi ära tunda

  foto : unsplash / Stefan Spassov Kindlasti on su tutvusrin...

 

foto : unsplash / Stefan Spassov

Kindlasti on su tutvusringkonnas vähemalt üks selline inimene. Meil on kõigil olnud kokkupuuteid selliste inimestega, kellel on nartsissistlik isiksusehäire. Võib-olla oli see su elukaaslane, partner, mõni eks, võib-olla hoopis töökaaslane, ülemus või siis pereliige. Tihti võib kohata selliseid ennast täis ja madala empaatiavõimega toksilisi inimesi, kes lausa otsivad tähelepanu. 

Mõned psühholoogid aga väidavad, et meil kõigil on teatud määral nartsissistlikke jooni. Osade inimese puhul on need jooned siiski tugevamalt välja arenenud, kui teistel ja võimaldavad hinnata nartsissistliku isikuhäire taset. Seega, mida enesekindlam sa oled, seda suurem on võimalus, et ka sinul on nartsissistlik külg olemas. 

Sellise isiksusehäirega inimesi on tavaliselt aga kolme sorti. Väljapaistev isiksusehäire, varjatud isiksusehäire ja kaval isiksusehäire.

 

 

  • Väljapaistev nartsissistlik isiksusehäire, mida võiks kutsuda ka grandioosseks isiksusehäireks, puudutab kõiki neid, kel on väga kõrge enesehinnang, nii kõrge lausa, et inimene ise peab ennast teistest paremaks. Ta on selline teistest üleolev ja peab end targemaks. Ta liialdab oma teadmistest ja oskustest rääkides, armastab üldse liialdada ja ignoreerib täiesti teiste nõuandeid või märkusi. Ta on impulsiivne ja võtab selle tõttu tihti vastu valesid otsuseid, süüdistades seejärel teisi selles. Pealtnäha võib küll jääda mulje, et miski teda ei puuduta ega lähe talle korda ent lähemal uurimisel on näha, et tal on väga madal enesehinnang ja ta võtab kriitikat tugevasti hinge.
  • Varjatud nartsissistliku isiksusehäirega inimene võib tunduda kõike muud, kui nartsissist ehkki ta seda tegelikult on. Aga ta ei näita välja. See on selline inimene, keda võiks pidada rahulikuks ja kes on kindel oma õigustes ning tähtsuses aga kes ei lase seda välja paista täiel määral. Varjatud nartsissistliku isiksusehäirega inimene näitab sageli välja oma enesekindluse puudust aga selle eesmärgiga, et teenida ära teiste kiitust ning imetlust. Värsked uuringud, mille tulemused avaldati väljaandes Personality and Individual Differences, näitasid, et nartsissistliku isiksusehäirega inimesed kardavad olla pilkealused, samal ajal, kui neile endile meeldib küll teisi naeruvääristada. Üldiselt aga teevad nad kõik, et hoiduda eemale olukordadest, mis paneks neid tundma otsekui oleks nad madalamal positsioonil või võiks tekitada häbi. Selgub ka, et varjatud isiksusehäire puhul on leitud kõige rohkem seoseid depressiooni ja paranoiaga.
 
 
  • Kaval nartsissistlik isiksusehäire on see, mis on kõige tõsisem, sest ta hõlmab enda alla nii nartsissistliku külje kui ka antisotsiaalse isiksusehäire. Sellise isiksusehäirega inimestel võib esineda ka samu jooni nagu sotsiopaatidel ja psühhopaatidel. Peamiste sümptomite juures võiks välja tuua kalduvuse sadismile, paranoia, kinnisidee kõige selle suhtes, mis puudutab edu ja välist hiilgust, vastutustundetus, mõtlemisviis on must-valge, agressiivsus... Sellise isiksusehäirega inimesed peavad iga päev toime tulema oma ärevushäiretega ning paljudest neist tekivad elu jooksul sõltuvusharjumused.

Kui sina tunned nende märkide järgi ennast ära ja su suhted teistega selle tõttu kannatavad, siis võta ühendust mõne psühholoogi või psühhiaatriga, kes oskab sind kõige paremini aidata. Kui selline inimene peaks aga olema sinu tutvusringkonnas või lähedaste seas, siis ära hakka temaga maid jagama. Kõige parem on panna paika piirid ning määrata kindlaks, mis on lubatud ja mis mitte või siis hoida lihtsalt eemale oma vaimse tervise huvides, kasvõi emotsionaalselt. 

Kommentaare ei ole