{ads}

HIDE

Viimased

latest

5 erinevat puhkust, mida su keha praegu vajab (ja ruttu!)

  Foto : unsplash / Toa Heftiba Kui sa tunned sageli väsimus...

 

Foto : unsplash / Toa Heftiba

Kui sa tunned sageli väsimust ja isegi varem magama heitmine ei muuda midagi, siis ära muretse. Sa pead andma lihtsalt rohkem puhkust oma kehale ja vaimule.

Kas sa magad halvasti ja ootad juba seda, et väsimus pealt ära läheks ja tahad taas olla energiat täis? Selles pole midagi üllatavat, paljud inimesed tunnevad ühel või teisel hetkel füüsilist kurnatust. Ja ühest korralikust ööst ei piisa selleks, et oma energiat tagasi saada. Kuidas hoida oma vaimset ja füüsilist tervist sellises olukorras? 

Õnneks on selle vastu olemas lahendusi. Kõigepealt tuleb arvesse võtta, et väsimustunne sõltub sellest, kuidas keha suudab vahet teha erinevatel puhkeaegadel. Sest keha vajab erinevaid puhkeaegu selleks, et end täis laadida energiaga. Meie aina kiiremas ühiskonnas, ei ole meil aga sageli piisavalt aega, et lasta oma kehal puhata.

 

Millised on 5 erinevat puhkusetüüpi, mida keha vajab

 

Vaimne puhkus

Algselt seotud füüsilise väsimusega. Vaimse väsimuse põhjustajaks on intellektuaalne ülekoormus ehk teiste sõnadega liigne info ja liigne mõtlemine toob kaasa kurnatuse ning stressi. Ja sellest aitab vabaneda vaimne puhkus.

Selleks, et vaimselt puhata, tuleks proovida mediteerida. Ka käsitööga tegelemine või kodu koristamine aitab kaasa. Kõige parem on aga jalutuskäik looduses.

 

 

 

Sensoorne puhkus

Sensoorne ülekoormus tekib liigse erinevate nutiseadmete ning teleka ja raadio vaatamise ning kuulamise tagajärjel. Sinna alla käivad sotsiaalvõrgud, nutitelefonid ja meelelahutustlikud videod. Pidev ekraani taga viibimine, sellega kaasneva müra kuulamine ning valgus võivad muuta närviliseks. Ja sellisel puhul tuleks kindlasti teha väike puhkus. 

Selle jaoks tuleb lülitada kõik ekraanid välja mõneks ajaks. Võtta nutitelefoni ekraani valgust vähemaks. Lugeda head raamatut selle asemel, et telekat vaadata.


Loominguline puhkus

Kes ei ole tahtnud olla loominguline? Loominguline väsimus tekib siis, kui sa töötad loomingulises valdkonnas. See hõlmab enda alla uute ettepanekute tegemist, uuendusi ja innovatsiooni, loometööd, täpsust ja regulaarsust. Ainult, et mõnikord veavad keha ning vaim alt. See on täiesti normaalne.

Sellisel puhul on vaja kohe puhata selleks, et oma patareid täis laadida. Mitte põgeneda teki alla, vaid stimuleerida oma intellekti teistmoodi, tehes teisi toimetusi, kui töö juures. Näiteks aitab hästi siin raamatu lugemine, filmi vaatamine, muusika kuulamine, lauamängu mängimine... 

 

 


Emotsionaalne puhkus

Emotsionaalne väsimus tekib, kui sa oled liiga kaua oma tundeid tagasi hoidnud, eriti just negatiivseid emotsioone. Viha, raev, kurbus, pettumus... 

Sellisel puhul peab õppima rääkima oma tunnetest. Räägi oma muredest lähedastele. Ära eira oma emotsioone, õpi neid väärtustama. Ja ära tundma, see on esimene samm, mis aitab sul end paremini tunda.


Sotsiaalne puhkus

Sotsiaalne puhkus on seotud sensoriaalse puhkusega. Sotsiaalne väsimus tekib selle tõttu, et me oleme kogu aeg ühenduses kogu ülejäänud maailma ja selles toimuvaga. Tegelikult toob see sulle sageli kaasa aga ainult masendust, ärevushäireid ning väsimust. 

Selleks, et sotsiaalselt puhata, ei pea muutuma erakuks ning isoleerima end ülejäänud maailmast. Vastupidi. Käi läbi ainult heade sõpradega, kes sulle tõesti tähtsad on ja kes ei sunni sind rääkima asjadest, mida sa ei taha. Kellega koos valitseb heatahtlik õhkkond.



 


 

Kommentaare ei ole