{ads}

HIDE

Viimased

latest

Sügis on käes, söö ennast terveks

  foto : unsplash / Mads Eneqvist  Ära väga kurvasta sel...

 

foto : unsplash / Mads Eneqvist

 Ära väga kurvasta sellepärast, et sügis on jälle kätte jõudnud. Vastupidi, praegu on kõige parem aeg süüa selliseid toite, mis on tervisele kasulikud. Loe, millised sügisannid tagavad organismile vajalikke vitamiine ning kiudaineid ja aitavad viirusteid eemale tõrjuda. Tegelikult on sügis ju mõnus saagiaeg.

 

Kõrvits : sisaldab rikkalikult antioksüdante

Kõrvitsalised on tervisele igati kasulikud. Kõrvits sisaldavad rikkalikult antioksüdante, eriti beetakaronteeni, mis annab talle omase värvi ja aitab alandada vähi riski. Kõrvits aitab isegi selliseid silmahaigusi ennetada, nagu katarakti ehk hallkaed või siis maakuli degeneratsioon. Lisaks on kõrvits suhteliselt kalorivaene ja kiudainerikas ent sisaldab vajalikke toitaineid.

Kõrvitsat võib süüa toorelt, nii on ta eriti kasulik haiguste raviks või siis kuumtöödeldult. Ravi eesmärgil on kõrvitsast hea mahla valmistada või siis toorsalatit. 

 


Viinamarjad : diureetilise toimega

Nii valged, kui punased viinamarjad sisaldavad rohkelt polüfenoole, mis on kasulikud veresoonte jaoks ning seega toetavad südame-veresoonkonna tervist. Viinamarjad sisaldavad palju vett ja on seega diureetilise toimega. Ja samuti kiudaineid, mis aitavad puhastada soolestikku ja maksa. Viinamarjad on suhteliselt suhkrurikkad (ja kaloririkkad), seega aitavad väsimuse vastu enne spordi tegemist, dieedi korral ei ole soovitatav aga minna viinamarjade söömisega liiale. Viinamarjad sisaldavad ka rohkelt kiudaineid ja vitamiine Kindlasti tasuks viinamarjad enne söömist korralikult pesta ja loputada, sest nad on sageli pestitsiide täis. 


Küüslauk - hoiab haiguseid eemal

Küüslaugu raviomadustest on kõik kuulnud.  Küüslauk on tõeline supertoit, mida tuntakse ja kasutatakse ammustest aegadest alates. Mitmed teaduslikud uuringud on näidanud, et küüslaugu tarbimine aitab kaitsta vähi ning südamehaiguste eest. Lisaks sellele hoiab viiruseid eemal. Küüslaugul on palju tervistavaid omadusi, nimelt sisaldab küüslauk terve hulga kasulikke mineraalaineid. Lisaks on küüslauk ka tugeva antibiootilise toimega, mida on hea kasutada ka gripi profülaktikaks. Hea oleks süüa küüslauku toorelt, sest kuumutamisel lagunevad kasulikud fütontsiidid. Pidev küüslaugu söömine aitab puhastada organismi ning soodustab sapi- ja neerukivide lagunemist. Küüslauk on ka mikroobide vastane, kuna ta sisaldab sellist kasulikku ühendit nagu allitsiin, mis mõjub mikroobidele surmavalt.


Seened : B-vitamiini allikad

Sügis on ka seente korjamise aeg. Seened on kalorivaesed, sisaldavad rohkelt B ja D-vitamiine ning vajalikke mineraalaineid, mis on kasulikud südame-veresoonkonna tervisele. Seened sisaldavad ka tsinki, mis aitab tugevdada immuunsussüsteemi.  Samuti on seened kasulikud soolestiku tervisele. Ning kõrge toiteväärtusega.  

 


Õun : üks õun päevas hoiab arstid eemal

Õunad on kalorivaesed, sisaldavad rohkelt antioksüdante ning kiudaineid. Lisaks sisaldavad õunad pektiini, tegemist on lahustuva kiudainega, mis aitab seedimist parandada. Õunte söömine stimuleerib sülje eritumist, mis aitab puhastada hambaid ning võidelda halva hingeõhu vastu. Õunad sisaldavad selliseid aineid, mis vähendavad erinevate vähivormide riski. Õunad toetavad ka südame-veresoonkonna tööd tänu lahustuvatele kiudainetele ja fütotoitainetele. Regulaarne õunte söömine alandab kolesteroolitaset. Südame tervist toetab ka õuntes leidub kvertsetiin. Teadlased on avastanud ka, et õunte polüfenoolid aitavad reguleerida vere suhkrusisaldust. Õunakoored on aga eriti vitamiinirikkad. Krõmpsuta õunu ja ole terve! 


Porrulauk - aitab kehakaalu hoida kiirendades ainevahetust

Mitmed uuringud on näidanud, et porrulauk kaitseb soolestiku- ja maovähi eest. Porrulauk sisaldab suures koguses tervisele kasulikke bioühendeid ning on antibiootilise toimega. Võrreldes küüslaugu ja sibulaga on porrulaugus rohkem vajalikke mineraalaineid, kaaliumit ja kaltsiumit. Porrulauk aitab seedimist korrastada ning viia organismist välja liigset vedelikku. Porrulauku peetakse haigusi ennetavaks ning ravivaks.






Kommentaare ei ole