{ads}

HIDE

Viimased

latest

Selle toidu söömine lühendab iga kord eluiga 36 minuti võrra

  Foto : unsplash / Ball Park Brand Uus Ameerikas läbi viidu...

 

Foto : unsplash / Ball Park Brand

Uus Ameerikas läbi viidud uuring tõestas, kui suur mõju on meie toitumisel eluea pikkusega, uurimistöö tulemused olid üsna hämmastavad. On toite, mis muudavad oodatavat eluiga tunduvalt lühemaks. 

Ameerika Ühendriikides asuva Michigani Ülikooli teadlased avaldasid uurimistöö, mille eesmärk oli välja selgitada toitumise seos eluea pikkusega. Uurimistöö käigus analüüsisid teadlased  5 800 toiduainet ning tulemused avaldati teaduslikus väljaandes Nature Food. Uurimistöö eesmärk oli loomulikult panna inimesi rohkem mõtlema oma toitumise üle. Kõige tähtsam on süüa mitmekülgselt ning tervislikult. 

Tervisliku toitumise juurde kuuluvad kahtlemata puu - ja aedviljad, pähklid ja lõhe. Sinna hulka käib ka maapähklivõi, mis on ameeriklaste seas väga populaarne. Iga selline toiduaine pikendab meie oodatavat eluiga 10 - 33 minuti võrra.

 

 

Kiirtoit on aga punases nimekirjas

Mis puutub aga valmistoitu, kiirtoitu ning magusatesse jookidesse, siis on asjalood keerulisemad. Näiteks 1 hot dog lühendab oodatavat eluiga lausa 36 minuti võrra! Juustuburger 8,8 minuti võrra ning pitsa 7,8 minuti võrra. Põhjus seisneb töödeldud lihas teadlaste sõnul. Sama kehtib ka magusate jookide puhul, 1 purgijook lühendab eluiga 12 minuti võrra. 

Kui kiirtoidu armastajate jaoks ei ole need uudised just kõige paremad, siis pakuvad teadlased välja alternatiive. Näiteks vahetades ainult 10% päevasest loomse päritoluga töödeldud toitudest saadud  kalorikogusest puu- ja aedviljade, pähklite, kaunviljade ning mereandidega, võime me oma tervist märkimisväärselt parandada ning pikendada oma eluiga iga päev 48 minuti võrra. Tõenäoliselt paneb see uuring paljusid järele mõtlema ning muutma oma toitumist.


 

Kommentaare ei ole