{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nõuanded, mis aitavad sul tõesti ülekaalust vabaneda

  Foto : unsplash / Emma Simpson   Selle jaoks, et kaalu kao...

 

Foto : unsplash / Emma Simpson

 

Selle jaoks, et kaalu kaotada, pead sa alandama oma insuliini taset. Kõhunääre on otseselt seotud meie kehakaaluga. Kõhunääre parandab seedimist ning samuti on tal oluline roll insuliini toota veresuhkru reguleerimiseks, millel omakorda on oluline roll glükoosi energiaks muutumise juures. Insuliin reguleerib meie ainevahetust ning on otseselt vastutav söögiisu ning rasvade ladestumise eest kehas.

Kui veresuhkru tase on liiga kõrge, hakkab kõhunääre tootma veelgi rohkem insuliini. Ja see liigne insuliin ongi üks põhjustest, mis seletab lisakilode teket ning mis tõstab kehakaalu. 

Kui sa oled üritanud oma kehakaalu langetada ja sul on tunne, et mitte miski ei aita, siis kontrolli oma insuliini taset, sest see võibki olla sinu ülekaalulisuse põhjuseks. Kui insuliini tase on liiga kõrge, siis ära satu paanikasse. Siin on mõned nõuanded, mis aitavad sul kaalu kaotada ja terveks jääda.


1. Tee vähemalt 30 minutit füüsilisi harjutusi päevas

See hõlmab enda alla kõiki erinevat tüüpi harjutusi: intensiivne treening, jooksmine, jooga, jalgsi kõndimine jne. Jõuharjutused stimuleerivad keha rohkem energiat tootma. Ning seega alaneb insuliini tase. Kui sa tegeled regulaarselt spordiga, siis paraneb su üldine tervis ning liigsed kilod kaovad.


2. Söö valgurikast ja süsivesikutevaest toitu

Süsivesikud on oluliseks suhkruallikaks ning seega vastutavad veresuhkru tõusu ja insuliini taseme eest. Süsivesikute vähendamine oma toidus ning valkude lisamine oma menüüsse aitab sul kontrolli all hoida insuliini tootmist, samal ajal varustades keha organismile vajaliku energiaga. Valgurikkad toiduained on lahja liha, munad, kala ja osad juustusordid.

 

 


3. Väldi rafineeritud süsivesikuid ning eelista komplekseid süsivesikuid

Rafineeritud süsivesikud, mida leidub karastusjookides, maiustustes ning küpsistes, seeduvad ruttu ning tõstavad kiiresti veresuhkru taset. Vali parem komplekseid süsivesikuid nagu pruun riis, kinoa, läätsed, herned ja oad jne. Nende toiduainete seedimine nõuab rohkem aega ning seega vabaneb glükoos regulaarses rütmis. Eelista samuti täisteravilju, mis sisaldavad rohkem vitamiine, mineraale ja kiudaineid.


4. Ära söö suhkrut ükskõik, mis kujul

Suhkur ja töödeldud toidud sisaldavad rohkelt suhkrut ja tõstavad insuliini taset. Uuringud on näidanud, regulaarselt suhkrut tarbivate inimeste insuliini tase tõuseb 22% võrreldes teistega. Seega piira süsivesikute tarbimist ning söö suhkrut sisaldavaid tooteid üksnes erilistel puhkudel. Samuti joo vähem karastusjooke ning rohkem vett.


5. Söö neid toiduaineid, mis hoiavad veresuhkru taset madalal

Toiduaineid, mille suhkrutase on madal, aitavad kontrollide insuliini taset. 

  • pähklid ja seemned
  • täisteraviljad
  • kiudainerikkad puuviljad ja marjad
  • rohelised aedviljad
  • maguskartul
  • liha ja kala
  • jogurt (ilma suhkruta)
  • avokaado
  • küüslauk

 

6. Jaga oma toiduportsud päeva peale ära

Selle asemel, et süüa 3 korda päevas ja suurte portsudena, jaga oma einekorrad viieks: nii sööd sa küll mitu korda rohkem aga väiksemate portsudega. Uuringud on näidanud, et kui sa sööd vähem kaloreid korraga, siis alaneb ka insuliini tase. Lihtsalt jälgi, et toit oleks mitmekülgne.

 

 


7. Söö rohkem lahustuvaid kiudaineid

Lahustuvad kiudaineid liiguvad aeglasemalt seedekulglas ning tekitavad kauemaks ajaks täiskõhutunde, see aga aitab hoida ära ootamatut söögiisu tekkimist. 

 

8. Ära unusta õunaäädikat

Kui sa sööd süsivesikuterohket toitu, siis õunaäädika tarbimine aitab alandada märkimisväärselt insuliini taset. Õunaäädikas sisaldab palju äädikhapet ning aitab insuliini tundlikkuse vastu. Õunaäädika tarbimine tekitab ka kauemaks ajaks täiskõhutunde ja seega sööd sa vähem. 

 

9. Joo vett ja rohelist teed

Vesi on tervisele väga kasulik. Väldi karastusjooke, poes müüdavaid puuviljamahlasid, energiajooke ning joo vett. Kui sa tahad, võid sa juua peale söömist rohelist teed. 

 

10. Kontrolli oma stressi

Stress paneb keha tootma stressihormooni kortisooli. Stressil on ka suur roll veresuhkru reguleerimise juures. Stress võib põhjustada insuliiniresistentsuse, mis toob kaasa kaalutõusu. Stressi aitavad leevendada hingamisharjutused, mediteerimine, soe vann jne. Ole õnnelik, katsu lõõgastuda ning ära unusta olla võimalikult aktiivne. 

Insuliini taseme kontrollimine võib aidata ülekaalust vabaneda. Selleks, et terve olla, tuleb mõnikord sisse seada muutuseid oma eluviisis. 





Kommentaare ei ole