{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks mu jalad kogu aeg külmetavad?

    Foto : unsplash / Ekaterina Krusanova Kui soojad ja paks...

 

 

Foto : unsplash / Ekaterina Krusanova

Kui soojad ja paksud sokid ei aita ja su jalad külmetavad ikkagi, mida siis ette võtta?  Kuidas seda nähtust seletada, mis puudutab eelkõige naisi ning mis selle vastu aitab? 

Jalgade külmetamine võib olla põhjustatud lisaks külmale ilmale ka halb vereringe, mis ongi kõige sagedamini selle probleemi põhjustajaks. Jäsemetes ehk siis kätes ja jalgades on verevarustus väiksem ja sellepärast käed ja jalad tihti külmetavad. Mõnikord võivad külmetavad jalad olla märgiks ka mõnest tervisehädast. Kui jäsemetes olevad veresooned tõmbuvad krampi ja takistavad verevarustust, siis võib probleemi põhjuseks olla Raynaud' haigus. Sellisel puhul võivad sõrmed ja varbad muutuda alguses valgeks ning tundetuks, seejärel sinakaks ning lõpuks minna lillakaks. Sellega võib kaasneda valu. Kui sul peaksid esinema eelmainitud sümptomid, siis konsulteeri arstiga, sest selle haiguse vastu on olemas üsna tõhusaid ravimeid.

 

 

Talvisel perioodil külmetavad jalad ikka aeg-ajalt ja see ei ole tingimata seotud vereringe halvenemisega. Sellel probleemil võivad olla mitmed erinevad põhjused, lisaks Raynaud' haigusele võivad jalad külmetada ka diabeedi, ateroskleroosi, hüperhidroosi ehk liigse higistamise, hüpotüreodismi, suitsetamise, liigse kohvi tarbimise, istuva eluviisi ning harjutuste puuduse tõttu.

Selleks, et vereringet aktiveerida, on kõige parem teha füüsilisi harjutusi. Selle jaoks ei pea tingimata minema pikamaajooksu tegema, piisab sellest, kui tõusta püsti ning kõndida 10 minutit, eriti, kui sa pead oma töö pärast palju istuma. Naised tavaliselt ristavad istudes jalgu, see aga pole kaugeltki ideaalne ja takistab vereringet.

Samuti võib teha erinevaid harjutusi kohe hommikul ärgates, et parandada oma vereringet ehk siis alustada päeva väikese soojendusega.

Sa võid sooritada pöiaringe : 10 ringi ühtepidi ja siis 10 teistpidi. Talvisel ajal, kui väljas on väga külm, siis tee varvasseisu ning lasku siis aeglaselt talla peale tagasi toetades kandadele. Korda harjutus 10 korda. 

 

 

Samuti ära unusta korralikke sokke. Kui väljas on külm, siis ära kanna liiga soonivaid sokke, mis takistavad vereringet. Kanna naturaalsest villast sokke (kui vaja, siis pane 2 paari sokke jalga) või siis siidist. 

Kõige paremad on siiski alpaka villast sokid, tegemist on tõesti väga hea materjaliga, mis kaitseb jalgu külmetamise eest, hoiab sooja ja reguleerib temperatuuri. Mis puutub jalatsitesse, siis on parem valida paksu tallaga jalatsid, mis ei lase jalataldadel külma ja niiskusega kokku puutuda.

Jalgade külmetamise vastu aitab ka masseerimine. Massaaž parandab vereringet ning jalgade verevarustust. Selle jaoks masseeri tugevalt jalataldu peopesadega tagantpoolt ettepoole. Nii aitad sa kaasa paremale jalgade verevarustusele. Masseerimiseks võid sa kasutada ka õli või kreemi. 

Samuti võid proovida jalavanne, mille sisse võid lisada peotäie jämesoola või paar tilka küpressi eeterlikku õli. 


Kommentaare ei ole