{ads}

HIDE

Viimased

latest

Magades saledaks? Aga kui siiski - vaata, kui palju kaalu ja kaloreid sa iga öö kaotad!

  Foto : unsplash / juan garcia      Magamine ja saledaks s...

 

Foto : unsplash / juan garcia

 

 

 Magamine ja saledaks saamine tunduvad nüüd küll väga vastandlikud mõisted aga ometi mõjutab üks otseselt teist. Magamise ajal keha küll puhkab aga jääb sellest hoolimata aktiivseks, põletab kaloreid ja seega kaotab kaalu. Magamine ja kaalust alla saamine on omavahel väga tihedalt seotud. Unepuudus mõjutab kaalu tõusu. Mitmed uuringud on tõestanud, et nendel inimestel, kes vähem magavad, on kalduvus süüa päeva jooksul rohkem. See on tingitud unepuuduse tõttu tekkinud hormonaalsest häirest. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes vähem magavad, tarbivad päeva jooksul 300 kalorit rohkem, kui need, kes piisavalt magavad. 

Meie keha aga ei ole magades sugugi passiivne. Vastupidi, keha aktiveerub selleks, et taastada organismi üldist seisundit aga ka selleks, et toita elutähtsaid organeid. Kogu see protsess nõuab päris korralikku energiakulu. Seega, isegi magades põletab keha kaloreid. 

 

 

 

 

 

Magades saledaks? Unistus või reaalsus? 

Magades kulutame me keskmiselt 50 kalorit tunnis. Iga inimene põletab erineva koguse kaloreid magamise ajal, see sõltub tema isiklikust põhiainevahetuse käibest. See käive on energiakulu, mis on seotud selliste põhifunktsioonidega nagu hingamine, vereringe, kehatemperatuuri reguleerimine, rakkude parandamine jne. Kogu selle protsessi ajal ainuüksi aju üksi põletab 20% kaloritest, mida me puhkamise ajal kulutame. 

Kui keha põletab puhkeajal keskmiselt 50 kalorit tunnis, siis 8-tunnise magamise ajal võib see arv ulatuda kuni 400 kalorini. Ja tuletame siinkohal meelde, et 1 kilo kaotamiseks on vaja põletada umbes 900 kalorit. 

 

 

 

 

 

Teisest küljest on magamamineku ajal kehakaal kõrgem, kui ärgates. 80% kehakaalu kaost öö jooksul võib olla seotud vedeliku kadumisega, ka see on seotud iga inimese isikliku ainevahetusega. 

Samuti võib kehakaalu kadu öö jooksul olla seotud hingamisega. Austraalia füüsika professor Derek Muller selgitab oma videos, et hingates hingame me sisse ja välja tuhandeid aatomeid. Iga väljahingamisega vabastad sa õhku terve hunniku süsinikuaatomeid ja veeauru, see selgitabki kehamassi alanemise.



Kommentaare ei ole