{ads}

HIDE

Viimased

latest

Lapsed, noored ja taskuraha: millal ja kui palju?

  foto : unsplash / Andre Taissin Kas lastele tuleks and...

 

foto : unsplash / Andre Taissin

Kas lastele tuleks anda taskuraha? Mis vanuses ja kui palju? Ja kas lastele üldse raha on vaja

Selles suhtes mingit kindlat reeglit olemas. Taskuraha andmine ei ole kohustus, isegi mitte meie väga materialistlikus ühiskonnas. Taskuraha andmise reeglid on erinevates maailmapaikades erinevad, näiteks Põhjamaadel, Saksamaal, Austrias, Taanis ja Luksemburgis hakatakse lastele taskuraha andma juba üsna varakult; Lõuna-Euroopas, Itaalias ja Hispaanias saavad lapsed teatud tähtpäevadeks rahalisi kingitusi. 

Kui enamik lastevanematest on taskuraha andmise poolt, siis tegelikkuses on ikkagi nii, et üks laps kahest saab iga kuu taskuraha. Kõik lapsed muidugi ei kuluta oma taskuraha maiustuste ostmisele, on ka neid, kes koguvad mõne vajaliku ostu tarbeks. 


Miks tuleks lastele taskuraha anda? 

Kõigepealt ilmselt selleks, et see on väike samm iseseisvuse suunas, mis õpetab last rahaga ümber käima ning samuti raha väärtust. Samuti on see hea võimalus, mis aitab lapsele õpetada, kuidas oma kulusid planeerida ning säästa vajalike asjade ostmiseks. Ja et valmistada lapsi ette iseseisvaks eluks, sest nagu me kõik teame, on meie elus rahal tähtis koht. 

 


Millal siis tuleks hakata lastele taskuraha andma? 

Raha andmisel ei ole mõtet, kui laps ei saa aru sellest, mis on raha. 4-aastasele lapsele võib anda aeg-ajalt natuke raha selle jaoks, et ta saaks osta mõne maiustuse aga kindlasti mitte rohkem. 

Taskuraha võiks hakata lapsele andma siis, kui laps oskab arvutada ja saab enam-vähem aru hindadest. Kui ta oskab liita ja lahutada ning võib ise juba osta, siis on ta selleks valmis. Üldiselt hakatakse aga taskuraha andma lastele alates 11. eluaastast.


Kui palju taskuraha tuleks anda? 

Kindlasti tuleks arvesse võtta siinkohal lapse vanust ja pere eelarvet. See on hea võimalus ka selleks, kuidas lapsele selgitada, et raha on see, mida me teenime tööl käies, seega on rahal väärtus. Ja väga oluline on, et taskuraha suurus vastaks lapse vajadustele. 

Lapsele taskuraha andes peaks seega arvesse võtma lapse vanust. 

Ãœldiselt on aga nii, et 5 - 6 -aastased lapsed saavad kuus viis eurot.

7 - 10 -aastaste laste puhul tõuseb taskuraha suurus juba kümnele eurole.

10 - 14 -aastased lapsed saavad kuus keskmiselt 26 eurot

14 - 16-aastased keskmiselt 31 eurot.

18+  saavad kuus 50 - 100 eurot

Loomulikult jäävad need numbrid ainult numbriteks, sest mõned lapsevanemad annavad rohkem taskuraha, teised jälle vähem ja kolmandad ei anna üldse midagi. Seega ei saa kindlasti väita, et on olemas head või halba lahendust selles küsimuses. Taskuraha andmine sõltub ikkagi suurel määral isiklikest võimalustest ja lapse vajadustest.

 


Kuidas taskuraha oleks kõige targem anda? 

Kõigepealt peaks kindlasti paika panema mõned reeglid. 

Taskuraha andmisel tuleks olla regulaarne ja selle võiks kohe selgeks teha, kas laps hakkab taskuraha saama iga nädal või iga kuu. Näiteks igal kolmapäeval või iga uue kuu alguses. Samuti tuleks kindlaks määrata taskuraha suurus. Ja mis kõige tähtsam, oma lubadustest tuleks kinni pidada (sest kuidas laps muidu õpib lubadustest ise kinni pidama, kui me ei näita talle eeskuju? ).

Paika tuleb panna kindlad reeglid: raha on lapse oma, tal on õigus seda kasutada nii nagu ta seda soovib aga ta ei tohi küsida vahepeal juurde. Kui ta on oma taskuraha ära kulutanud, siis on see tema probleem. Nii ta õpibki rahalist tarkust. 

Õpeta last säästma ehk siis panema väikese osa oma taskurahast kõrvale kogumiseks, et osta midagi asjalikku. 

Keela ära keelatud kaupade ostmine (kehtib just noortele) ja kui noor on ostnud oma taskuraha eest suitsu või alkoholi, siis jäta ta taskurahast ilma. 

Ära anna lapsele preemiaks taskuraha heade hinnete eest, sest koolis käimise eest ei tohi maksta. Laps käib koolis selleks, et õppida. Aga sa võid anda lapsele taskuraha hästi tehtud koduste majapidamistööde eest. 

Kindel punkt peaks olema ka see, igasugune väljapressimine on täiesti keelatud. 

Taskuraha suurus peaks olema võrdeline lapse tõeliste vajadustega, väga halb ja täiesti mõttetu on anda lapsele rohkem taskuraha, kui tal on vaja. 

Rahast tuleks rääkida kodus vabalt. Kui lapse tahab rohkem taskuraha, tuleks küsida, mille jaoks tal seda raha vaja läheb. 

 


Mille peale laps oma raha kulutab?

Kõige väiksemad ostavad muidugi sageli maiustusi, vahel ka mänguasju, 10 -15-aastased ostavad tehnikavidinaid, ajakirju, raamatuid või muid meelelahutusevahendeid. 16 - 19-aastased ostavad juba riideid ja tehinkaseadmeid ning sellega kaasaskäivaid asju. 

Tihti eelistavad lapsed ka koguda mõne suurema ostu jaoks nagu nutitelefon, tahvelarvuti jne.


Kuidas lapsele rahatarkust õpetada?

Ükskõik siis, kas su laps kulutab liiga palju või tahab koguda, ära hakka iga kord targutama, kui ta on kulutanud oma raha millegi täiesti mõttetu asja peale. Las laps õpib omadest kogemustest, muidugi tingimusel, et ta ei tee midagi, mis võiks talle ohtlikuks saada.

Selgita lapsele, et sina ostad lapsele riided, maksad kinni tema huvialad ja koolitarbed, raamatud jne. Tema võib aga koguda oma raha nende asjade tarbeks, mida tema peab vajalikuks ja mida ta endale tahab. 

Poes näita lapsele hinnasilte, õpeta teda hindu omavahel võrdlema ja raha kasutama. Õpeta last raha planeerima. 

Mõnede suuremate ostude tegemist võite te ka ühiselt finantseerida, see õpetab teda jagama.

Õpeta last, kuidas müüa asju, mida ta enam ei vaja.

Kommentaare ei ole