{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui sa oled paksuks läinud, siis ära süüdista oma ainevahetust, sest värsked uuringud näitavad, et ainevahetus muutub aeglaseks alles 60. eluaastates

    Foto : unsplash / Siora Photography  Ainevahetusel on ka...

 

 

Foto : unsplash / Siora Photography

 Ainevahetusel on kaalu kaotuse või paksuks minemise juures tähtis roll. Ehk siis, kui ainevahetus on kiire, siis põletab ta rohkem kaloreid ja kui ainevahetus on aeglane, siis põletab ta vähem ja palju aeglasemalt.


Kuidas ainevahetus mõjutab kehakaalu? 

Enne kõike oleks hea meelde tuletada, mis on üldse ainevahetus. Ainevahetus ehk metabolism on keemiliste reaktsioonide kogumik, mis vallandub kehas söömise ajal. Ainevahetus leiab aset kahes faasis: katabolism ja anabolism.

Katabolism on see faas, mille jooksul eraldatakse vajalikud toitained toidust, anabolism aga on see faas, mille jooksul toitained muudetakse keha jaoks vajalikuks energiaks, et tagada kehale vajalik energeetiline tase.

 

 

Seega, kui ainevahetus on aeglane, siis organismi poolt vajaminev energia, mida ta vajab kõige lihtsamate tegevuste sooritamiseks (hingamine jne) on palju nõrgem: keha vajab vähem energiat normaalseks funktsioneerimiseks. 

Seega muudab keha väiksema koguse toitaineid energiaks, põletab vähem kaloreid ning ladustab liigsed kalorid rasvaks.

Kuni tänase päevani me olime arvamusel, et koos vanusega aeglustub ka ainevahetus ning et selle vastu lihtsalt polegi midagi teha aga nüüd selgub värsketest uuringutest, et tegelikult see nii ei ole. 

See teaduslik uuring, mille tulemused avaldati ajakirjas Science, kinnitab, et ainevahetus hakkab aeglustuma alles peale 60. eluaastaid. Seega, vastupidiselt sellele, mida me arvasime, ei toimu suuremaid muutuseid ainevahetuses enne seda vanust.

 

 

Teadlaste sõnul on inimese metaboolne tase kõige kõrgem 1. eluaastal (beebid põletavad 50% kiiremini kaloreid, kui täiskasvanud inimesed) ja seejärel muutub ainevahetus aeglasemaks igal eluaastal 3% võrra, kuni 20ndate eluaastateni. 

Alates 20ndatest eluaastatest metabolism stabiliseerub kuni normaliseerumiseni, mis jääb püsima aastakümneteks. Ja seejärel hakkab ta aeglustuma alles 60ndates eluaastates. 

Metaboolne tase jääb kogu täiskasvanuea ehk siis 20 - 60. aastasena, üsna muutumatult püsima, kinnitab Herman Pontzer. 

Seega, ära süüdista enam vanust oma ainevahetuse aeglustumises, tegelikult on kõiges süüdi sinu enda eluviis!

Kommentaare ei ole