{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ei ekstravert ega introvert - äkki oled sa siis ambivert?

  Foto : unsplash / Austin Distel Sa ei saa öelda, et sa ole...

 

Foto : unsplash / Austin Distel

Sa ei saa öelda, et sa oleksid introvert ja samas ei ole sa ka päris ekstravert. Aga äkki siis oled sa ambivert ehk siis segu introvertdist ja ekstraverdist? 

Kas sina oled ka osa neist inimestest, kes peavad ennast ambiverdiks? Ehk siis teiste sõnadega sa ei ole ekstravert ega introvert aga pigem natuke ühte ja natuke teist. Sa oled inimene, kellele meeldib olla nii üksi oma mõtetega, kui särada suures seltskonnas. Seda terminit kasutas kõige esimesena 1927. aasta kuulus psühholoog Kimball Young. Aga alles 2013. aastal võeti see sõna kasutusele psühholoogias, et paremini sõnastada introverdi ja ekstraverdi vahelist isiksust.

 

 

 

Kuidas ambiverti ära tunda? 

Selleks, et leida oma tasakaalu, tahab ambivert suhelda välismaailmaga ning vajab oma aega ka üksi olemiseks. Ta saab energiat mõlemast olukorrast, ta tunneb end hästi seltskonnas teiste inimestega, kui üksi oma kodus olles. Ta ei hakka aga ekstravagantsusi tegema seltskonnas olles. Aga ta ei ole ka üldiselt diskreetne ega jää tahaplaanile.

Ambivert on pigem inimene, kellele meeldib suhelda, kes on alati valmis vestlust alustama ning kellele meeldib muuta oma elu lõbusaks. Ta meenutab kameeleoni, sest tema kõige parem omadus on oskus iga olukorraga ruttu kohaneda, ta sulandub ruttu igasse keskkonda, isegi kui isiklikult eelistab ta väiksemaid seltskondi. Ta on paindlik ning väga hea õhtukaaslane, natuke lobisemishimuline aga oskab ka kuulata.

Samas on ka nii, et kui inimene on ambivert, on ta kas natuke rohkem ühte ja vähem teist poolt, ehk siis domineerivam on kas ekstravertne pool või introvertne. Seega võiks arvata, et ambiverte on mitmesuguseid: on neid, kes on rohkem ekstravertsed ja teised, kes on rohkem introvertsed. Kuidas ka ei ole, kasu toob see talle ikkagi igas olukorras. 


 

Kommentaare ei ole