{ads}

HIDE

Viimased

latest

Aluseline dieet teeb tervemaks

Foto : unsplash / Taylor Kiser ...

Foto : unsplash / Taylor Kiser

 

 

Aluselise dieedi mõte on eelkõige tasakaalustada organismi happe-aluselisuse tasakaal. Kui keha pH-tase on häiritud, siis loob see soodsa pinna haiguste tekkeks, võib põhjustada peavalusid, magamise- ja seedeprobleeme ning muidugi kaalutõusu. Aluseline dieet aitab võidelda organismi liigse happelisuse vastu. Selle tasakaalu määrab aga meie endi toitumine aga samuti stress ning liiga istuv eluviis. 


 

Aluselist toitumist järgides alaneb keha happelisuse tase ning toob kaasa parema tervise. Seda dieeti pidades peab aluseline toit moodustama kaks veerandikku päevasest toidust. Happelisi toiduaineid tohib süüa ainult veerandi. Tegelikult ei ole happelised toiduaineid alati need, mis muudavad organismi happeliseks, mõju organismile määrab alles see, kui toidaine on seeditud. Äädikas on happeline, õunaäädikas ja tsitruselised aga muudavad keha aluselisemaks. 

 

 

Aluseline dieet on pigem tervislik toitumine, mitte kaalujälgimise programm omaette ja sellel on omad kindlad reeglid:

  • Süüa tuleb peamiselt looduslikke toiduaineid ehk siis mahetoitu ning unustada ära töödeldud toidud ning need, mis sisaldavad lisaaineid ja mis on geneetiliselt muundatud.
  • Eelista värsket piima, mitte pastöriseeritud piima
  • Loomse päritoluga piim on happeline. Selle asemel vali taimse päritoluga piima: mandlipiim, kanepipiim, makadaamiapähkli piim, sojapiim...
  • Nisu asemel (happeline), eelista otra, kuinoad või tatart
  • Joo iga päev vähemalt 1,5 liitrit vett või ravimtaimeteed
 
 

 

 

Seega aluseline dieeti on neile, kes tahavad oma tervist parandada. Aga ka need, kes tahaksid kaalu kaotada, võivad seda proovida. Lisaks sellele on paljud aluselise dieedi pidajad taime- või toortoitlased. 

Kõige rohkem võibki süüa:

  • Aed- ja puuvilju : eriti kartuleid või maguskartulit, rohelisi aed- ja puuvilju, soovitatavalt toorelt või salatina või siis aurutatult nii, et kõik vajalikud toitained säiliks
  • Ravimtaimeteed ja tee (roheline, valge, must, punane) vastavalt soovile
  • Mis puutub maitseainetesse ja - taimedesse, siis tuleb vähendada soola tarbimist ning selle asemel kasutada ohtralt maitsetaimi ning ürte ja looduslikke vürtse (kurkum, ingver, sibul, küüslauk...)

 


 

Kommentaare ei ole