{ads}

HIDE

Viimased

latest

Rauapuudus : märgid, mis peaksid sind valvsaks tegema

  Foto : unsplash / Mathilde Langevin   Rauapuudus on üsna l...

 

Foto : unsplash / Mathilde Langevin

 

Rauapuudus on üsna levinud nähtus, mis võib olla seotud mitmete erinevate teguritega. Rauapuuduse põhjuste all võib välja tulla vererohke menstruatsiooni, seedeprobleemid või siis taimetoit. Toidu kaudu saab rauda nii taimsest, kui loomsest allikast. Loomset päritolu rauda omastab organism paremini, seda leidub punases lihas, linnulihas ja kalas. Taimset päritolu rauda saab spinatist, ubadest, läätsedest, pähklitest, munadest ja piimast. 

Arvatakse, et rauapuuduse all kannatab umbes 2 miljardit inimest maailmas ehk siis üle 30% kogu maailma elanikonnast. Suuremas osas puudutab rauapuudus naisi. 

 

Millised sümptomid viitavad sellele, et sul võib olla rauapuudus? 

 

 

 

Sa tunned end kogu aeg väsinuna

Keha kasutab rauda hemoglobiini tootmiseks, tegemist on punastes verelibledes oleva ühendina, mis transpordib hapnikku. Kui sinu kehas ei ole piisavalt terveid punaseid vereliblesid, siis hakkad sa tundma väsimust. 

 

Sa hingeldad palju

Kui keha ei transpordi piisavalt hapnikku kopsudesse, siis paneb see sind hingeldama ka väiksemate pingutuste juures. 

 

Sa oled kahvatu ja "näost ära"

Kas sulle on öelnud, et sa näed väsinud välja ja vajad puhkust? Selle taga võib olla madal rauatase. Kui lisaks sellele on ka su igemed, huuled ja silmalaud seestpoolt vähem punased, kui tavaliselt, siis võib ka see viidata liiga madalale rauatasemele. 

 

 

 

Sa oled tihti haige

Sul võib isegi olla tunne, et sa ei saagi sellest nohust üle. Uuringud on näidanud, et rauapuudus võib puudutada su immuunsust ehk siis vastupanuvõimet haigustele ning selle tõttu tõmbad sa kõiki viiruseid ligi. 

 

Sul on südamerütmihäired

Sul on tunne, et süda on rütmist väljas mõnikord paari sekundi või minuti jooksul. 

 

Sul on imelikud söögiisud 

Nagu näiteks rasedatel naistel tekib kriidiisu. Ka see võib olla märgiks rauapuudusest. 

 




 


Kommentaare ei ole