{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida sa kuumade ilmadega vältima peaksid

  Foto :  unsplash / Vicko Mozara    Suvi on käes ja sellega...

 

Foto :  unsplash / Vicko Mozara

 

 Suvi on käes ja sellega koos ka palavad ilmad. Õhutemperatuur aina tõuseb ehkki ametlikult algab suvi alles paari päeva pärast. Ehkki me kõik oleme kogu talve seda suve oodanud, siis sellise kuumalainega tunnevad paljud end halvasti. Selleks, et end värskendada ja paremini tunda, käivad mõned külma duši all või jätavad terveks ööks ventilaatori käima. Tegelikult on see aga suur viga. 

Vaata, milliseid vigu tuleks palavate ilmadega vältida


Liiga külmade jookide joomine

Hea jäätee on tõesti mõnus suvisel ajal palavate ilmadega. Tegelikutl aga ei ole see alati kasulik. Organism kulutab palju energiat selleks, et kehatemperatuuri reguleerida. Juues külma jooki, vajab keha veelgi rohkem energiat, et sooja saada. See omakorda toob kaasa kehatemperatuuri tõusu ning vedeliku kaotuse, mis võib viia dehüdratatsioonini. Lisaks sellele võivad külmad joogid teha kahju ka seedesüsteemile ning põhjustada kõhulahtisust.

Kui õhutemperatuur on liiga kõrge, tuleks vältida kõiki alkohoolseid jooke, sest need ei võta janu ära ja viivad organismist vedelikku välja. Samuti tuleks piirata diureetiliste jookide (tee ja kohv) tarbimist, mis panevad kehas vedeliku liikuma ning võivad põhjustada organismi vedelikupuudust.

 

 


Külma duši all käimine

Külm dušš palaval päeval või õhtul enne magama heitmist mõjub ikka hästi. Ainult, et kehale väga ei meeldi selline temperatuurimuutus. Tegelikult tuleks vältida liiga suuri äärmusi ja eelistada jahedat temperatuuri, mis jääks 20° - 22° juurde. Nii nagu külmade jookide puhul, mõjub külm dušš hoopis kehatemperatuuri tõstvalt, äratades seejuures kogu organismi. Sellepärast ei ole õhtusel ajal külma duši all käimine soovitatav neile, kellel esineb uneprobleeme. Selleks, et und leida, peab keha temperatuuri langetama. 

Külm vesi enne magama heitmist on kasulik jalgade paistetuse vähendamiseks. Selle jaoks tuleks suunata veevool jalgadele ning varbaotstest liikude säärteni. See parandab vereringet. 

Ka vette minnes peaks olema ettevaatlik ja mitte hüppama järsult külma vette, vaid laskma kehal harjuda tasapisi veetemperatuuriga, et ei tekiks külmašokki. 


Õhukonditsioneeri kasutamine

Kui välise ja sisemise temperatuuri vahe on liiga suur, võib see kehale häirivalt mõjuda. Organism võib hakata energiat kulutama oma temperatuuri reguleerimiseks. Samuti võib liiga kaua konditsioneeritud ruumis viibimine ka haigeks teha, sest selline konditsioneer kuivatab õhku ning mõjub halvasti nina-kurgu ja kõrvade piirkonnale. 

 

 


Ventilaatoriga magamine

Kui palavus on juba väga suur ja und ikka ei tule, siis võivad paljud tõsta ventilaatori voodi kõrvale. Tegelikult aga on see parim viis, kuidas suunata kõik allergeenid, tolmu ja saastatuse enda poole ning neid siis sisse hingata. Parem on hoida ventilaatorit eemal. Ka ventilaator võib põhjustada haiguse teket tänu kestvale külma õhu puhumisele.


Akende avamine

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole akende pärani hoidmine sugugi soovitatud palavate ilmadega, sest see on parim viis, kuidas lasta kuuma õhku oma elamisse. Selleks, et toatemperatuur ei tõuseks, tuleb aknaid avada ainult nii palju, et natuke õhku sisse pääseks.

Kommentaare ei ole