{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas palavus mõjutab meie käitumishoiakut

  Foto : unsplash / Anna Demianenko    Kas sina ka tunned en...

 

Foto : unsplash / Anna Demianenko

 

 Kas sina ka tunned end palavate ilmadega halvasti, ärritud kergemini, söögiisu kahaneb ja jõudu nagu polekski? Tea siis, et paljuski on selles kõiges süüdi palavad ja kuumad ilmad.

On sul viimasel ajal tunne nagu veaksid sa jalgu järgi ja haigutad pidevalt? Kuumad ilmad muudavad meie käitumisharjumusi palju. 


Suurem väsimus

Palavus puudutab otseselt meie väsimust. Väga palavate ilmadega tõuseb ka kehatemperatuur. Organism peab kulutama lisaenergiat selleks, et kehatemperatuuri reguleerida. See põhjustabki väsimusehoo, peavalu ja mõnikord võib lausa kaasa tuua iiveldusi. 

Lisaks keha vedeliku ja soola kaotusele läbi higistamise, väsib ka keha. Higistamine käigus vee ja soola kadu tekitab vererõhu languse. Selle kompenseerimiseks oleks hea segada natuke soola oma veepudeli sisse. Juua tuleks ainult väikestes kogustes, et vee tase veres liiga palju ei lahjeneks, sest see võiks tekitada halva enesetunde.

 

 


Sportlikud võimed kahanevad

Kui väljas on üle 30°, siis ära loodagi, et suudad rekordeid püstitada. Lihasvõime kahaneb palavate ilmadega. Sellisel ajal ei ole tavaliselt keegi oma parimas füüsilises vormis. Ka taastumine võtab rohkem aega, samuti võib kaasneda reflekside kadu. Täiesti normaalne, kui sa ei jaksa nii kiiresti kõndida, kui tavaliselt. 


Söögiisu kaotus

Tegelikult ei ole meil väiksem söögiisu, lihtsalt keha ei vaja nii palju kaloreid tänu kõrgetele temperatuuridele. Seega kaasneb soov süüa kergemat toitu. Talveperioodil aga põletab keha rohkem kaloreid selleks, et sooja hoida ning seega tõuseb ka söögiisu. 

Kehal on rohkem tegemist kehatemperatuuri alandamisega, kui söögi peale mõtlemisega. Ta väldib seega liigseid pingutusi, mille sisse käivad söömine ja seedimine.

 

 


Milliseid reegleid peab järgima palavate ilmadega? 

- Joo enne, kui sul tekib janu. Joo väikestes kogustes kogu päeva jooksul ja joo jooke, mis on toatemperatuuril.

- Väldi spordi tegemist ja treenimist päeva kõige palavamal ajal

- Võta rohkem aega taastumiseks peale treeningut

- Söö palju aed- ja puuvilju, mis sisaldavad rohkel vett

 

Kergem ärrituvus

Kui soojatemperatuurid püsivad kõrgel, siis mõjutab see ka meie tuju. Me higistame rohkem ja tunneme end ebamugavalt. Loomulikult tänu sellele ärritume me rutem ning saame vihaseks tühiste asjade pärast. Ja väga palavad ilmad ärritavad seda enam, et me pole sellega harjunud.

Samas ei tohiks ära unustada ka päikese head poolt. Päike on meile siiski palju kasulikum, kui kahjulikum. Päike teeb tuju heaks ja on hea antidepressant.

 

Libiido langus

Kevadine päike pigem kütab kirgi, väga palavad ilmad jälle mõjuvad libiidole pärssivalt. Kui väljas on ikka üle 30° sooja, siis ei taha keegi mingit aktiivset tegevust. Õues olev temperatuur mõjutab meie füüsilist vormi ja see toob kaasa libiido hetkelise languse. 

 

Kommentaare ei ole