{ads}

HIDE

Viimased

latest

5 märki, mis viitavad sellele, et sa kannatad unepuuduse all

  foto : unsplash / Stacey Gabrielle Koenitz Rozells Üldisel...

 

foto : unsplash / Stacey Gabrielle Koenitz Rozells


Üldiselt arvatakse, et üks inimene kolmest kannatab uneprobleemide all. Vähene uni aga on tervisele kahjulik ja võib kaasa tuua tõsiseid tagajärgi, põhjustades stressi ning muutes immuunsusüsteemi nõrgemaks. Täiskasvanud inimene peaks öö jooksul magama vähemalt 7 tundi (see sõltub suurel määral ka inimesest endast). Sellest hoolimata on unepuudus väga levinud täiskasvanud inimeste hulgas. Kui aga inimene ei maga piisavalt, tekib unevõlg, mis võib viia juba aja jooksul tõsisemate tervisekahjustusteni. Juba sellepärast on tähtis osata tähele panna märke, mis viitavad sellele, et sa ei maga piisavalt.


Nõrgenenud immuunsüsteem

Tilkuv nina, palavik ja peavalu on märgid, mis viitavad immuunsüsteemi nõrgenemisele, mis võib olla seotud unepuudusega ja muudab meid viirustele vastuvõtlikumaks. Meie immuunsüsteem ja uni on omavahel otseselt seotud. Uneajal on väga tähtis magada ja magada piisavalt. Selleks, et organism suudaks viirustele ja bakteritele vastu panna, peab magama vähemalt 7 - 9 tundi öösel. 

 


Isu magusa ja rasvase toidu järele

Vastupandamatu isu igasuguse kiirtoidu ja maiustuste järgi võib samuti olla märguandeks sellest, et inimene ei maga piisavalt. Unepuudus mõjutab söögiisu reguleerivaid hormoone ja see tekitabki suurema soovi igasuguse soolase ja magusa toidu järele. 

Unepuudus rikub söögiisu reguleerivate hormoonide tööd, tõstes näljahormooni greliini tootmist ning kahandades täiskõhutunnet tekitava hormooni leptiini taset. 

Inimene, kes ei ole saanud korralikult välja magada, võib niimoodi tarbida päevas 300 - 900 kalorit rohkem, kui tavaliselt. 

Lisaks sellele puudutab unepuudus  ka ainevahetuse aktiivsust, piirates energiakulu. 


Kiire uinumine, rahutu uni

Nii kummaline, kui see ka ei paista, siis kui sa jääd kohe voodisse heites magama, võib ka see olla märgiks unepuudusest. Sageli arvatakse ekslikult, et kiire uinumine ja magama jäämine on märgiks sellest, et uni on korralik ja hea. See võib küll mõnikord ka nii olla aga samas võib kiire uinumine olla ka märgiks, et inimene kannatab unepuuduse all. Kvaliteetse une puuduse ning rahutu une pärast võibki inimene kiiremini magama jääda õhtuti. 

Kui sa ärkad öösiti mitu korda üles, siis ka see mõjutab une kvaliteeti, isegi kui sa hiljem magad korralikult. 

 


Libiido langus

Vähene uni mõjutab ka hormoonide tootmist ja testosterooni taset. Unepuuduse tõttu tõuseb stressihormoonide (norepinefriini ja kortisooli) tase kehas. Unepuudus tekitab väsimust, uimast olekut ning libiido langust. 

Piisab sellest, kui magada iga öö vähemalt tund aega rohkem selleks, et need probleemid kaoksid juba järgmisel päeval. 


Mäluprobleemid ja keskendumisvõime häired

Uneprobleemid võivad mõjutada ka vaimset tervist. Mitmed uuringud on näidanud, et unepuuduse all kannatavad inimesed on täheldanud negatiivsete emotsioonide tulva nagu viha, raev, pettumustunne, ärrituvus ja kurbus. Samuti tekivad mäluprobleemid ning keskendumisvõime häired, mis segavad igapäevast elu. 


Kommentaare ei ole