{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaata, milliseid toiduaineid süüa, kui kilpnäärme töö on häiritud

  Foto : unsplash / Nick Collins   Tunned sa väsimust, rasku...

 

Foto : unsplash / Nick Collins

 

Tunned sa väsimust, raskustunnet ja masendust peal olevat? Oled sa võtnud kaalus juurde ehkki sa ei söö rohkem, kui tavaliselt? Siis võib-olla kannatad sa hüpotüreoosi ehk kilpnäärme alatalitluse käes? See väike liblikakujuline nääre paikneb kaela eesosas ning vastutab mitmete oluliste funktsioonide eest organismis. Selleks, et kilpnäärme tööd parandada, proovi süüa selliseid toiduaineid, mis toetavad selle väikese elundi tööd. 


1. Puuviljad

Õunad, ploomid, pirnid ja tsitruselised sisaldavad rohkesti pektiini, tegemist on vees lahustuva kiudainega, mis aitab väljutada selliseid raskemetalle, mis takistavad kilpnäärme tööd (plii, kaadmium, elavhõbe). Puuvilju tuleb süüa koos koortega, sest just seal on pektiinisisaldus kõige suurem. Osta muidugi ainult mahevilju, tavalisest poest ostes tuleb puuvilju pesta eelnevalt vee ja äädikaga, et puhastada pestitsiididest.

2. Brasiilia pähklid

Üks peamistest kilpnäärme alatalitluse põhjustest on seleenivaegus. Brasiilia pähklid sisaldavad rohkesti seleeni. Seleeni leidub ka teistes toiduainetes: austrid, veiseliha, kalkuniliha, kanaliha, tuunikala, sardiinid, munad, läätsed, herned ning oad. Ära siiski võta seleenitablette lisaks, kui su arst pole sulle just neid välja kirjutanud, sest liigne seleen võib olla organismile mürgine. Tsink ja seleen võivad aga aidata ravida kilpnäärme alatalitlust, pea nõu oma raviarstiga. 

 

 

 

 

3. Kikerhernes

Ka tsinigvaegus põhjustab kilpnäärme alatalitlust. Kikerherned sisaldavad rohkesti tsinki. 

4. Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemned sisaldavad samuti rohkesti tsinki. Ja aitavad kilpnäärme alatalitluse korral. 

5. Vetikad

Selleks, et kilpnäärme saaks normaalselt funktsioneerida, vajab ta joodi. Kui sul on joodivaegus, siis söö vetikaid, kala, mereande ja mune.

6. Sardiinid

Sardiinid sisaldavad rohkesti omega-3 rasvhappeid, mis toetavad kilpnäärme tööd. Omega-3 rasvhapped aitavad alandada põletikku ja tugevdavad immuunsust. Sardiine süües väheneb ka autoimmuunse kilpnäärme risk. Kui sulle sardiinid ei meeldi, võid sa süüa makrelli, tuunikala, heeringat või forelli. Selle kohta on tehtud uurimistöö, mille tulemused avaldati teaduslikus väljaandes Endocrine ning mille käigus võrreldi kilpnäärme antikehade. Kilpnäärme antikehade arv oli madalam nende inimeste juures, kes sõid rohkelt omega-3 sisaldavat rasvast kala.

 

 

 

 

7. India mürripuu

India mürripuu on kasutusel ajurveeda teraapias juba sajandeid. Teaduslikud uuringud on näidanud, et India mürripuu ennetab kilpnäärme probleeme, stimuleerides näärme talitlust ning leevendab hüpotüreoosi. 

8. A-vitamiin

A vitamiin on väga oluline terve metabolismi jaoks. Kilpnäärme alatalitlust määratletakse kõrge TSH väärtusega. Ühe uuringu järgi, mille tulemused avaldati ajakirjas Journal of the American Collega of Nutrition, 25 000 UI A-vtaimiini alandas märkimisväärselt TSH taset veres ja seega ka kilpnäärme alatalitluse riski. 

Ole siiski ettevaatlik A vitamiini lisandite võtmisega, sest liigne annus võib osutuda mürgiseks. Konsulteeri kindlasti arstiga enne igasuguste lisandite võtmist. 

Rohkelt A vitamiini sisaldavad aga sellised rohelist või oranži värvi toiduained nagu maguskartul, porgandid, kõrvits, aprikoosid, mango, melon, Rooma salat, spinat ja roheline salat.

9. D-vitamiin

D vitamiin on väga oluline immuunsussüsteemi jaoks. Vähene D vitamiini kogus või põhjustada autoimmuunseid haiguseid ning kilpnäärme häireid. Soovitatav on süüa rohkem sardiine, lõhekala, heeringat, tuunikala, musta šokolaadi, mune ning seeni.

Kommentaare ei ole