{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tegelikult oleme me küll omaarust kaua elanud aga ei tea ikkagi, kuidas riisi õigesti keeta nii, et see tervist ohtu ei paneks

  foto : unsplash / Pierre Bamin Ehk siis iga päev õpetab mi...

 

foto : unsplash / Pierre Bamin

Ehk siis iga päev õpetab midagi uut. 

Ilmselt ei ole sa selle küsimuse kallal kunagi juurelnud, kuidas riisi õieti keetma peaks ja oled ikka nii teinud nagu alati. Belfast'is asuva Queens ülikooli teadlased aga selgitasid välja, et niimoodi valesti riisi keetes paneme me oma elu lausa ohtu. Need samad teadlased avastasid, et enamik inimesi ei oska riisi õieti keeta, mis veel hullem: inimesed panevad oma elu ohtu korrates kogu aeg sama viga riisi keetmisel.

Teadlaste sõnul ei tohi riisi keeta nii nagu meie seda teeme ehk siis üks osa vett ja üks osa riisi nagu kõik läänemaailma inimesed seda tegema on harjunud, sest see aita riisiterades olevast arseenist lahti saada. Tuletame meelde, et seda riisi, mida meie tavaliselt sööme, kasvatatakse pestitsiididest kubisevates riisikasvandustes, mis sisaldavad arseeni, mis jääb eriti tugevalt riisitera väliskihtidele. Ja isegi peale keetmist sisaldab riis ikka veel mingis koguses seda ohtlikku arseeni. 

 

 

Pikaajaline kokkupuude arseeniga võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme: südame-veresoonkonnahaiguseid, vähki, diabeeti jne. 


Kuidas siis riisi tuleb keeta? 

Selleks, et vähendada arseenikogust, tuleb riisi korralikult keeta. Professor Andy Meharg soovitab aga ühte kindlat valmistusviisi, mis võtab küll rohkem aega aga ei pane tervist ohtu. See seisneb selles, et riis tuleb jätta terveks ööks vette likku ja seejärel keeta nii, et võtta 1 osa riisi kohta 5 osa vett. Ja otse loomulikult, enne riisi keetmist tuleb riis korralikult jooksva vee all läbi loputada nii kaua, kuni loputusvesi on puhas. See nipp aitab eemaldada 80% arseenist.

Kommentaare ei ole