{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks täiskasvanuna on nii raske uusi sõpru leida ja mida siis peale hakata?

  Foto : unsplash / Joseph Pearson   Täiskasvanuna ei olegi...

 

Foto : unsplash / Joseph Pearson

 

Täiskasvanuna ei olegi nii lihtne uusi sõpru saada. Sageli jääb asi selle taha, et ei viitsita esimest sammu teha ja on hirm selle ees, mida see tutvus võib endaga kaasa tuua. Vaata järele, mis selle hirmu taga võib olla ja mida sa selle parandamiseks ise ära teha saad.

Toomas on 35-aastane mees Tartust pärit, kes 2 aastat tagasi asus Tallinnasse tööle. Tartusse jäid aga tema sõbrad, keda ta tunneb kooliajast saadik. Head sõbrad, kellega ta pole kaotanud ühendust praegugi aga peale tööd õlut jooma ka koos ei saa minna. Vahemaa takistab. Ka nädalavahetustel kokku saamisteks peab enne organiseerima. 

Toomas ise väidab, et tegelikult ei ole raske luua uusi tutvusi, asi on lihtsalt temas eneses. Mida vanemaks ta saab, seda vähem võimalusi ja ka tahtmist tal uue sõpraderingi loomiseks on. Sest tal on juba väga head sõbrad. Palju lihtsam on rääkida ju nendega, keda sa tunned juba nii kaua. See nõuab vähem pingutusi. Ja samas möönab Toomas ise ka, et ei ole enam  nii tolerantne, kui varem inimeste suhtes. Tal on raske harjuda sellega, mida peetakse rumaluseks ja puudusteks, mis lihtsalt riivavad rohkem silma, kui varem. 

 

 

 

 

Lisaks sellele nõuab uue sõpraderingi loomine ka mugavusstsoonist välja tulemist. Ja lähedaseks ei saada üleöö. Palju ühist peab olema, mõtteviis peab juba sama olema. Ainult, et mida edasi aastad lähevad, seda kindlamaks ja  paindumatuks muutuvad su enda vaated ja seda raskem on nurki siluda ning leppida teistsuguse maailmavaatega. Täiskasvanud inimesena on meil harjumus rohkem enda ümber müüre ehitada. Teismelisena on see lihtsam, sest kõik on sinuga samal tasemel.

Lisaks teevad oma töö ka aeg ja prioriteedid. Kui sa pead ikka hoolitsema pere ja laste eest, siis ei aita see kaasa suurt. Sa veedad rohkem aega laste eest hoolitsedes ja loomulikult käid vähem väljas. 

Dr. Angela Carter kinnitab, et lastel on palju lihtsam endale sõpru leida. Vaata näiteks lapsi pargis. Nad on avatud ja mängivad kõikidega. Neid ei mõjuta ühiskondlikud normid. Laste sõprus on lihtne, sest see baseerub üksnes sellel inimesel, kellega ollakse sõber. 

 

 

 

 

Aastate möödudes muutub see keerulisemaks, sest me kardame seda, mida teine mõtelda võib. Me oleme ise liiga nõudlikud. Me kardame, et meie sõprust ei taheta. Ja jääme üksi oma nurka. Teaduslikult on aga tõestatud, et sõbrad on olulised meie füüsilisele ja vaimsele heaolule. Ja tegelikult on meil elus võimalusi sõprade tegemiseks palju rohkem, kui me seda ise arvame. Seega on hea teada, kuidas uusi sõpru teha selleks, et mitte üksi jääda. 

Kõige tähtsam siin on teha algust. Kutsuda töökaaslane kohvi jooma, keda sa tahaksid lähemalt tundma õppida või siis hakata tegelema mõne huvialaga, kus tehakse asju koos (kudumine, keraamika, jooksmine). Ka see on võimalus uute tuttavate tegemiseks. Kõige tähtsam on tulla välja oma mugavusstsoonist ja kohtuda inimestega. 

Samuti on tähtis meeles pidada sõpruse fundamentaalseid aluseid: usaldusväärsus, siira huvi välja näitamine, sõbra toetamine, elukogemuste jagamine ning pingutused, et koos aega veeta. 

Selle asemel, et olla üksi, julge teha esimene samm. See teeb sulle palju head.

Kommentaare ei ole