{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kõrge vererõhk : märgid, mis peaksid sind valvsaks tegema

  Foto : unsplash/ Bruna Aquirre   Püsivalt kõrge vererõhk k...

 

Foto : unsplash/ Bruna Aquirre

 

Püsivalt kõrge vererõhk koormab südant ja kahjustab veresooni. Sageli pannakse diagnoos aga liiga hilja kliiniliste sümptomite puudumise tõttu. Juba sellepärast on tegemist tõsise haigusega. Kõrge vererõhu korral võib esineda aga järgmisi sümptomeid:

1. Peavalu

Kõrge vererõhk võib kaasa tuua väsimusega kaasnevaid peavalusid. Tegemist on peamiselt kukla piirkonnas asuva valuga, mis annab endast märku hommikul ärgates. Tuletagem meelde, et vererõhk on kõrge, kui  süstoolne (ehk ülemine) rõhk on üle 140 mmHg  ja / või diastoolne (ehk alumine, mis näitab südamesse tagasi jõudva vere surve näitajat) rõhk on üle 90 mmHg. 

Tuleb ka ära märkida, et ühest ja ainsast vererõhu mõõtmisest on diagnoosi panemiseks vähe ja kõrged numbrid ei tähenda alati, et inimene kannatab püsivalt kõrge vererõhu all. 

 

 

2. Nägemisraskused

Kõrge vererõhk, mis on üheks südamehaiguste, neerupuudulikkuse ja ajuinsuldi riskiteguriks, võib tekitada pearinglusi ning nägemishäireid.

Kõrge vererõhk võib tekitada liuglevaid täppe silmade ees ja hägusust. 

3. Higistamine

Ka liigne higistamine võib olla märgiks kõrgest vererõhust, mille all kannatavad peaaegu pooled üle 65-aastased inimesed, kuna vananemine soodustab arterite elastsuse kadu.

Ka teised tegurid võivad muuta olukorda raskemaks nagu istuv eluviis, ülekaal, suitsetamine, alkohol või siis liigne soola tarbimine.

 

 

 

4. Ninaverejooks

Peamiste sümptomite seas tuleb sagedasti ette ka ninaverejooksu. Kõrge vererõhk võib põhjustada verejooksu ninast veresoonte lõhkenemise järel.

5. Vilin või kohin kõrvus

Kuula oma kõrvu. Kõrge vererõhk võib muuta kõrvade sees olevat väikest vereringet, mis võib põhjustada kohinat ja vilinat või siis kaasa tuua kuulmislangust.

 

Kommentaare ei ole