{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 000 sammu päevas ja kaal hakkab langema: kas müüt või tegelikkus?

  foto : unsplash / Arek Adeoye Sellest, kuidas kaalust alla...

 

foto : unsplash / Arek Adeoye

Sellest, kuidas kaalust alla saada, võib päris pikalt rääkida. Ja ilmselt jäädagi rääkima. Igal inimesel on ma arvamus selle kohta, see on teema, millest ikka räägitakse ja samal ajal vaikitakse. Eriti meie ajal. Sest nüüd on muutunud kõige tähtsamaks see, et inimene tunneks end hästi just sellisena nagu ta on, olenemata kehakaalust. Aga kui sa pole oma kehakaaluga just rahul ja juba tervise huvides tahaksid natukenegi alla saada, näed teiste ilusaid pilte ja ohkad omaette, siis hakkad sa ikka mõtlema, kuidas sellest kaalust olekski kõige lihtsam lahti saada. Ja eks ta ole nii, et ega see kaalu langetamise mõte ole pelgalt seotud välimusega, ikka mure tervise pärast on see, mis paneb paljusid tegutsema. Siin tulebki kõigepealt üle vaadata, millised su eluviisid on. Kas sa katsud tervislikumalt toituda? Kümme aastat tagasi ei hakanud keegi selle üle juurdlema. Võib-olla ainult mõned ainult, kes olid huvitatud sellest, mida nad söövad ja pöörasid sellele rohkem tähelepanu. Täna on kõik teadlikud sellest, kui tähtis on oma toitumist jälgida. Ja et liikuda tuleb rohkem. Kui palju sina liigud? Võib-olla sealt su lisakilod tulevadki, et sa ei liigu nii palju, kui peaks.

 

 

Miks on soovitatav teha 10 000 sammuiga päev? 

Sellest on nüüd küll palju räägitud ja paljudel on isegi sammumõõtjad ostetud, et iga päev tuleks teha vähemalt 10 000 sammu. See liikumine sai tegelikult alguse juba 1965. aastal, kui Jaapani ettevõte tõi turule sammuloenduri, mis siis lugeski kokku 10 000 sammu. Nüüd on see saavutanud ülemaailmse kuulsuse ja nagu me teame on liikumine tervise ja ilu pant. Paljud nutitelefonid ja muud vidinad loevad juba samme, seega on asi kõigile kättesaadav. Aga on sellel ikka mõtet marssida iga päev need sammud kokku? Kas siis neil, kes ei tee 10 000 sammu iga päev, on tervis halvem, kui teistel? 


Kas ikka tuleb iga päev teha 10 000 sammu? 

Nii ja naa. Kui sa suudad teha 10 000 sammu päevas, on see kiiduväärt. Kõndimine alandab diabeedi riski, parandab südame-veresoonkonna tervist ja samuti vaimset tervist. Aga Harvardi Medical' School'i uuringute järgi ei maksa üle ka pingutada. Kui sa teed iga päev 4400 sammu, on see ka väga hea ning tervisele sama kasulik, sest see aitab pikendada ka eluiga. See uurimistöö selgitas ka välja, et nende inimeste seas, kes kõndisid iga päev vähemalt 4 400 sammu, oli suremus väiksem, kui neil, kes tegid vähem kui 2 700 sammu päevas.


Kas 10 000 sammu päevas aitab ka kaalust alla saada? 

Kõndimine on üldse tervisele kasulik aga ainult kõndimise abil ka saledaks ei saa. Kehakaalu on võimalik küll kõndimise abil hoida. Aga kui sa tahad ikka kaalust alla saada, siis pead sa ka jälgima oma toitumist. Ja kulutama rohkem kaloreid, kui sa sööd. Kui sa kõnnid 10 000 sammu, kulutad sa 500 kalorit. Ühe päeva jooksul sööd sa keskmiselt aga 2000 kalorit. Tee oma järeldused.

 

© 2022 Sisu kopeerimine keelatud!

Kommentaare ei ole