{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaata, mis kell tuleb ekspertide sõnul süüa selleks, et kaalu kaotada

  Foto : unsplash / Mae Mu      Üks Ameerika teaduslik uuri...

 

Foto : unsplash / Mae Mu

 

 

 Üks Ameerika teaduslik uuring väidab, et üleliigsetest kilodest vabanemine ei olegi nii raske: tähtis ei ole see, mida sa sööd vaid millal sa sööd. 

Ilmselt unistavad paljud inimesed sellest, et kaalu langetamine oleks lihtsam ja ei nõuaks nii palju pingutusi. Nüüd selgub, et kaalu langetamiseks on vaja süüa teatud kellaaaegadel. 

Uuringu käigus uuriti 110 osavõtja melatoniinitaset (unehormooni) ning nende toitumist ööpäeva jooksul. Uurimistöö eesmärk oli analüüsida keharasva ja kehamassiindeksi (KMI) variatsioone. Uurijad avastasid, et need inimesed, kelle kehamassiindeks on kõrgem, tarbisid suurema osa kaloritest enne magama heitmist,seega hetkel, kui nende melatoniinitase oli kõige kõrgem. Need aga, kelle kehamassiindeks oli madal, heitsid tavaliselt magama mitu tundi peale viimast söömiskorda. See uuringutöö tõestab veel kord, kui oluline on kinni pidada oma bioloogilisest kellast, sest see mõjutab meie metabolismi võimet kaloreid põletada. Kui keha bioloogiline kell on paigast ära, siis aeglustub selle tõttu ainevahetus ning üleliigsed kilod hakkavad kogunema, olenemata sellest, mis kell sa sööd.

 

 

 

 

Uurijate sõnul sõltub söögiaegade kellaaeg meie üldisest elurütmist. Seega tuleb süüa vastavalt oma bioloogilise kella rütmile, olenemata kellaajast. Ning seda eelkõige selle tõttu, et kõik inimesed ei ärka ega heida magama samadel kellaaegadel. 

 

Millal siis tuleb süüa? 

Kindlasti ei tohi ära unustada, et tervise seisukohalt peab toit olema mitmekülgne ning tervislik ja see kehtib ka kaalu kaotamise puhul. Selleks, et kaalu kaotada, tuleb süüa järgnevatel kellaaegadel:

Kui inimene heidab magama kell 23 ja ärkab hommikul kell 7 :

Hommikusöök : 8h

Lõunasöök : 12h

Õhtusöök : 20h

Oode : kella 15h ja 16h vahel

 

 

 

 

Kui inimene heidab magama kell 02:00 öösel ja tõuseb 10:00 hommikul :

Hommikusöök : 11h

Lõunasöök : 15h

Õhtusöök : Mitte peale kella 22h

Oode : kella 18h - 19h vahel

 

Kui inimene heidab magama kell 04:00 ja ärkab kell 12:00 lõunal :

Hommikusöök : 13h

Lõunasöök : 17h

Õhtusöök : Mitte peale 01:00 

Oode : kella 20h - 21h vahel


Tähtis on samuti meeles pidada, et melatoniinitase sõltub suurel määral päevavalgusest ning mõjutab seega kaalu langust. Selleks, et üleliigsetest kilodest vabaneda, ei tohiks süüa vahetult enne magama heitmist. Tähtis on, et viimase söögikorra ja magama heitmise vahele jääks vähemalt mitu tundi, sest see mõjutab keha võimet kaloreid põletada puhkeajal. 




Allikas: Daily Mail

Kommentaare ei ole