{ads}

HIDE

Viimased

latest

Looduslik väetis : valmista ise koduste vahenditega keemiavaba väetis

  Foto : unsplash / Paige Cody      Keskkonna säästmiseks o...

 

Foto : unsplash / Paige Cody

 

 

 Keskkonna säästmiseks on parem valida looduslikke ja bioloogilise koostisega väetiseid. 

Taimed vajavad väetist piisava koguse toitainete kättesaamiseks. Eriti tuleks selle peale mõtelda kevadel, kui taimed ärkavad peale puhkteperioodi ja vajavad turgutust. Nii nagu inimesed, vajavad ka taimed lisaks heale mullale ka vitamiine. 

Kasvamiseks vajavad taimed lämmastikku. Fosfor aitab kaasa paremale juurdumisele, kaalium muudab taimi tugevamaks, kaltsium ja raud aitavad rikkalikult õitseda. Ei tohi ka unustada, et liigne väetamine võib taimedele kasu asemel kahju teha. 

Kõige parem oleks kasutada looduslikke väetiseid, mis ei ole tervisele kahjulikud ning on keskkonnasõbralikud. Tänapäeval on saadaval lai valik orgaanilisi väetiseid, samas on ka võimalik koduste vahendite abil valmistada hea ja looduslik väetis. 

 

 

 


Banaanikoorte väetis

Banaanikoored sisaldavad rohkelt kaaliumi, fosforit ja kaltsiumi, mis soodustab taimede kasvu ja õiepungade moodustamist. Soovitav on kasutada mahe banaane. 

Väetise valmistamiseks võtta kaanega purk. Pane purki 3 banaanikoort ja vett, sule kaanega ja lase seista 3 päeva. Ja ongi väetis kasutamiseks valmis. Sobib hästi nii toataimedele, kui aias kasutamiseks. 


Nõgeseleotis

Nõgeseleotis sisaldab rohkesti lämmastikku ning aitab võidelda parasiitide vastu. See väetis kaitseb taimi haiguste eest ning soodustab kasvu. 

Pane 500 g nõgeselehti 5 l purki ning täida purk veega. Lase seista toatemperatuuril vähemalt kaks nädalat. Seejärel nõruta ja pritsi taimedele. 


Kohvipaks

Kohvipaks sisaldab palju magneesiumit ja lämmastikku. Eriti hindavad kohvipaksu roosid. Sa võid segada kohvipaksu hommikul otse mulla sisse.

 

 

 


Lisaks sellele võid sa kasutada väetisena niidetud rohtu, aed- ja puuviljade koori, kasutatud teekotikesi, riisi- ja kartulite keeduvett (ilma soolata) ja munakoori. Nii nagu kohvipaksu puhul, võid sa segada neid looduslikke väetiseid otse mulla sisse. 


Puutuhk

Puutuhk sisaldab kaltsiumit, magneesiumit ja fosforit, mis soodustavad taimede kasvu ning õitsemist. Puutuhk sobib nii lilledele, kui viljapuudele. Puutuhka võib otse panna taimede ümber, võimaluse korral sega kohvipaksu või teiste orgaaniliste jäätmetega, nii saad toitainerikkama väetise taimedele. 


Epsomi sool

Epsomi sool sisaldab palju magneesiumit. Sega pihustiga pudeli sees 1 sl Epsomi soola 4 liitri veega. Pritsi seejärel nii toa-, kui õietaimedele.

Kommentaare ei ole