{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas elada 150-aastaseks?

  foto : unsplash / Gajo Romário Iga toiduaine on eluiga pik...

 

foto : unsplash / Gajo Romário

Iga toiduaine on eluiga pikendava või lühendava toimega. Millised toiduained tuleks süüa selleks, et elada 150-aastaseks? Saladus peitub köögi - ja puuviljades. Mida tuleb süüa koos toitudega, mis sisaldavad organismile vajalikke toitaineid. Valku saab näiteks munadest, kalast ja linnulihast. Punast liha ei tohiks süüa aga iga päev. Sest tegelikult võib vorstitooteid ja punast liha süüa piiramatus koguses ainult need, kes on 20-aastased. 50. eluaastates tuleks lihatoite süüa mõõdukalt. Vältida tuleks rauda sisaldavaid toite, mis soodustavad haiguste teket. Rauapuudus ei ole samuti hea, see võib põhjustada aneemiat, selle tõttu tuleks süüa lihatooteid ainult minimaalselt. Ãœldiselt on nii, et noorest peast võib süüa kõike ilma oma tervise pärast kartmata. Jõudes aga 40-50. eluaastasse, muutub ainevahetus aeglasemaks ja sellepärast tuleb valida hoolikamalt seda, mida süüa ja eelistada rohkem köögi- ja puuvilju, mis on osa tasakaalukast toitumisest. 

 

 

Lisaks toitumisele on pikaealisuse juures tähtis ka liikumine ja kehaline aktiivsus. Kui palju tuleks siis liikuda selleks, et kaua elada? Ãœldiselt on nii, et olenemata vanusest tuleks iga päev liikuda ilma peatumata. Selle alla kuulub näiteks kõndimine, jalgrattaga sõitmine ja teised spordialad. Kõige tähtsam on liikuda ja mitte jääda liiga kauaks istuma. Sest istuv eluviis tõstab erinevate haiguste riski 30% võrra. Liikuda tuleks iga päev ja see peaks olema sama elementaarne, kui hammaste pesu. Kehaline aktiivsus on terve eluviisi osa, liikumise jooksul vabaneb lausa 1004 molekuli, mis kaitsevad tervist ainult 24 tunni jooksul. Just selle tõttu tuleks teha sporti iga päev. 

 

 

Millega aga seletada seda, et paljud 100-aastased ei ole kunagi sporti teinud? Esimene põhjus on kindlasti head geenid. Selliseid inimesi on maailmas 15%, kes hoolimata oma eluviisist elavad kaua. Teine põhjus on lihtsalt see, et mõned inimesed ei tee küll sporti aga liiguvad hästi palju päeva jooksul. Nii on lugu näiteks ühe Jaapani saare elanikega, kelle seas on palju 100-aastaseid. Seal on kõikidel inimestel oma aed ja aiapidamine on ju samuti selline tegevus, mis nõuab regulaarselt kehalist aktiivsust. Ka Sardiinia elanike seas on palju 100-aastaseid. Spordisaale seal ei ole, küll aga kõnnivad sealsed elanikud palju jalgsi. 

Millal tuleks muuta oma eluviise paremaks? Nii vara, kui võimalik. Inimene hakkab vananema juba 19-aastaselt, seega on see kõige parem vanus selleks, et alustada. Lisaks kõigele annab see eluviis juurde energiat, jõudu ja elurõõmu.

Kommentaare ei ole