{ads}

HIDE

Viimased

latest

Harjumused, mis kiirendavad ja soodustavad kortsude teket

  Foto : unsplash / The Humble Co.     Nooruse ilueliksiiri...

 

Foto : unsplash / The Humble Co.

 

 

Nooruse ilueliksiiri ei ole veel leiutatud. Head harjumused aga aitavad pidurdada ja vähendada naha vananemist. 

Iluekspertide sõnul on mõned valed harjumused süüdi enneaegsete kortsude tekkes. 

Ilusa ja noorusliku naha jaoks tuleb süüa tervislikult, magada piisavalt ja liikuda palju. 

Vaata, millised halvad harjumused on vastutavad naha enneaegse vananemise eest.

1. Kõrrega joomine

Kõrrega joomine võib vallandada peente kortsukeste tekke suupiirkonna ümbruses ning naha elastsuse vähenemise. Ka otse pudelist joomine tekitab samasugust kahju nahale. 

2. Igapäevane magusa söömine

Foto : unsplash / Mineraqua sparkling water

 

Suhkur ei ole nahale kasulik. Suhkur kahjustab kollageeni kiude ning muudab taastamise raskemaks. Glükoos ja fruktoos seovad aga nahka toetavate kollageeni ja elastiini aminohappeid, tõstes oksüdatiivse stressi ja põletiku taset (mõlemad tegurid on vastutavad naha vananemise eest).

3. Liigne alkoholi tarbimine

Teaduslikult on tõestatud, et liigne alkoholi tarbimine on seotud naha enneaegse vananemisega. Alkohol on dehüdreeriva toimega ja suurendab vedeliku eritumist organismist. 

4. Liiga kuiv õhk

Toatemperatuuri tõstmine muudab õhku kuivemaks imades niiskust endasse. Kuiv õhk aga ei ole nahale hea, põhjustades naha elastsuse vähenemist ning enneaegsete kortsude teket. Soovitatav toatemperatuur on 21° suures toas ja teistes ruumides 18°. 

5. Külje peal magamine

Öösel keha puhkab ja taastub. Külje või kõhu peal magamine võib aga kiirendada naha vananemist. Külje peal magades hõõrud ja surud sa kogu öö jooksul nahka padja vastu, mille tõttu võivad tekkida niiöelda magamiskortsud ning samuti hakkab nahk kaotama aja jooksul oma elastsust. 

 

 

 

 

 

6. Sa ei joo piisavalt vett

Dehüdratatsioon toob kaasa kollageeni  ja hüaluroonhappe kao nahas. Ning see vallandab omakorda naha elastsuse vähenemise. See aga toob kortsud paremini nähtavale. Selle vastu aitab vee joomine. 

7. Sa ei maga piisavalt

Mitmed erinevad uuringud on tõestanud, et vähene magamine kiirendab naha vananemist. Selgub ka, et üks magamata öö juba kiirendab naharakkude vananemist eakate inimeste juures. 

8. Sa sööd liiga palju kiirtoitu

Kiirtoidus on palju kahjulikke rasvu, soola ja suhkrut. Lisaks sellele ei sisalda kiirtoit peaaegu mingeid toiteväärtusi. Organism aga vajab vitamiine ja mineraale selleks, et normaalselt funktsioneerida. Halvad toitumisharjumused tekitavad vabade radikaalide tekke kehas, mis kiirendavad naha enneaegset vananemist.  

9. Sa veedad liiga palju aega nutiseadmetes

Foto : unsplash / Georgia de Lotz

 

Arvutist, telekast ja telefonist kiirgav sinine valgus ei lase sul magada. Ning mõjub halvasti nahale, tekitades nahaprobleeme. See sinine valgus vähendab naha karotenoide, mis vallandab vabade radikaalide tekke ja epidermise antioksüdantide halvenemise. Liigne arvutiekraani taga viibimine võib kiirendada naha oksüdatsiooni ning muuta nahka palju vastuvõtlikumaks kortsude ja põletiku tekkele. 

10. Silmade hõõrumine

Silmade hõõrumine muutub probleemseks, kui sul on harjumus sageli silmi hõõruda. Silmaümbrusenahk on väga õrn ja tundlik, just selles piirkonnas ilmuvad kõige esimesed kortsud. Silmade hõõrumine võib kahjustada väikeseid veresooni ja tekitada silmalaugude lõtvumise.

11. Sa ootad päikesekreemi kasutamiseks suviseid päikesepaistelisi ilmu

Päikesekaitsekreem ei ole ainult suvel rannas kasutamiseks. Päikesekiired võivad su nahka kahjustada ka pilve tagant ning isegi siis, kui sa oled kodus akna juures. Päike on süüdi naha enneaegses vananemises, põhjustades kortsude, naha vananemislaikude teket ja elastsuse kadu. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et nende inimeste nahk, kes kasutavad igapäevaselt päikesekaitsekreemi, oli 24% paremas seisus ja elastsem, kui nendel, kes kasutasid päikesekaitsekreemi harva ja aeg-ajalt.  

 

 

 

 

12. Liiga sage näo pesemine

Piisab täiesti, kui pesta nägu leige veega hommikul ja õhtul. Seebi ja liiga kuuma veega näo pesemine muudab nahka kuivemaks. Liigne näonaha pesemine eemaldab nahka kaitsva rasu ja ärritab nahka. 

13. Sa ei puhasta nahka meigist

Meigiga magamine võib nahka kahjustada öö jooksul. See mõjub nahale lämmatavalt, mille tagajärjel nahk ei saa hingata läbi ummistunud pooride. Selle tagajärjel tekkivad vabad radikaalid kahjustavad omakorda kollageeni ja tekitavad aja jooksul kortse.  

14. Vales asendis istumine

Halb kehahoiak kiirendab liigeste kulumist ja põhjustab lihasvalu. Vale rüht istumisel võib süüdi olla aga kortsude tekkes kaela piirkonnas. 

15. Liigne stress ja muretsemine

Halb tuju vallandab kehas kortisooli ehk siis stressihormooni teket, alandades samal ajal oksütotsiini ehk siis armastuse hormooni tootmist. Liigne kortisooli tase aga vähendab naha kollageeni tootmist. 

16. Sa ei kanna päikeseprille

Foto : unsplash / Sonnie Hiles

 

Ilma päikeseprillideta kissitad sa silmi liiga tihti. See aga kaasab kõiki näolihaseid ning avaldab survet naharakkudele. Need korduvad liigutused tekitavad kortse, eriti silmaümbruse piirkonnas. Samuti alandab see naha elastsust. 

17. Sa ei söö piisavalt häid rasvu

Ilusa naha jaoks on vaja tarbida regulaarselt häid rasvhappeid. Häid rasvhappeid saab kalast, pähklitest, avokaadost, chia seemnetest ja oliiviõlist. Neis sisalduvad omega-3 ja omega-6 on hädavajalikud rakkude taastumiseks.

 

 

 

 

18. Äärmuslike dieetide pidamine

Liiga äärmuslikud dieedid teevad rohkem halba, kui head.  Sellised dieedid põhjustavad lihasmassi vähenemist, vedeliku puudust organismis, vitamiinide puudust jne. Kui keha toitumisvajadused ei ole täidetud, siis kannatab kõige esimesena selle all nahk. Sellepärast on oluline iga päev tagada nahale vajalikud vitamiinid ja mineraalid, mis aitavad säilitada naha elastsust. 

19. Vähene liikumine

Istuv eluviis võib põhjustada naha enneaegset vananemist. Uuringud on näidanud, et nende eakate inimeste lihased, kes on liikunud piisavalt ja treeninud ennast nädala sees, on sarnased noorte täiskasvanud inimeste lihastega. Seega treeningu tegemine aitab su lihastel nooreks jääda!

 


 







Kommentaare ei ole