{ads}

HIDE

Viimased

latest

Rauapuudus : kuidas seda tuvastada ja võidelda väsimuse vastu?

  Foto : unsplash / Abbie Bernet     Kas sa tunned suuremat...

 

Foto : unsplash / Abbie Bernet

 

 

Kas sa tunned suuremat väsimust ja uimast olekut? Võib-olla kimbutab sind rauapuudus. 

Selleks, et püsida terve ning turgutada immuunsüsteemi, tuleb vältida rauapuudust. Eriti kevade alguses tunnevad inimesed suuremat väsimust ja energiapuudust, sellepärast on tähtis vaadata üle oma toitumisharjumused ja lisada oma igapäevasesse menüüsse rauarikkaid toiduaineid, mis teevad su tervisele head. Samuti piira teiste toiduainete tarbimist selleks ajaks, kuni oled oma tervist piisavalt turgutanud. Kindlasti tuleks ka arvesse võtta, et ka liigne raua tarbimine on tervisele ohtlik, seega enne raualisandite võtmist oleks kõige parem  lasta perearstil teha vereanalüüs, mille põhjal saab vaadata, kas sul on rauapuudust või mitte.







Mida teeb rauapuudus? 

Raud on organismi jaoks väga vajalik mineraalaine, ta osaleb punaste vereliblede moodustamise juures ning hemoglobiini kaudu hapniku laialitransportimiseks kehasse. Rauavajadus on inimestel erinev olenevalt vanusest. Rauapuuduse tekkerisk on suurem naistel enne menopausi vererohkete menstruatsioonide korral , samuti raseduse ja imetamise ajal. Kestva rauapuuduse korral võib tekkida aneemia. Rauapuuduse vältimine aitab võidelda väsimuse vastu, samuti juuste väljalangemise, tuhmi jume ja närvilisuse vastu. Seega selleks, et olla täis energiat ja elujõudu kevadel, on vaja süüa rauda.


Kust rauda saab? 

Rauda saab kõige rohkem seamaksast (128mg 100 grammi kohta). Samuti on rauda verivorstis,, lamba- ja veiselihas. Rauapuuduse vältimiseks võiks süüa rohkem ube, läätsesid, spinatit ja kaera. Raua paremaks omastamiseks peaks aga piirama mõnede toiduainete tarbimist, sest raua imendumist takistavad piimatooted, kohv ja tee. Kui sa ei ole suur lihasõber, siis ka kalas ja mereandides leidub piisavalt rauda. Ka kanamunad sisaldavad palju rauda. Lisaks sellele eelista täisteratooteid, mis aitavad rauapuuduse vastu võidelda. Vali täisterariisi ja -saia. Kui sind on hakanud viimasel ajal kimbutama väsimus, siis võid võtta raualisandeid aga parem on alati konsulteerida apteekri või arstiga enne lisandite võtmist.

 


Kommentaare ei ole