{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nüüd on teada, mis vanuses lapsed ei kuula enam oma ema ja millisel põhjusel

foto : unsplash / Annie Spratt   Kas su teismeline ei taha s...

foto : unsplash / Annie Spratt

 

Kas su teismeline ei taha sind enam kuulata? Võiks ju arvata, et see ongi teismeliseiga aga tegelikult peitub põhjus mujal. Värsked teaduslikud uuringud kinnitavad seda.

Teismeliseiga on sageli raske periood nii teismelistele endile, kui nende vanematele. Just sellel perioodil leiavad aset mitmed suuremad muutused. Sagedased tujumuutused, kiirem ärritatavus, kõik muutused toovad kaasa tugevate ning sageli vastuolulisi tundeid. Teismelised kasvavad ja tahavad katsetada erinevaid väljakutseid, testida oma ja vanemate piire, vaadates, kui kaugele nad võivad minna. Selliste tingimuste juures muutuvad suhted vanematega tihti problemaatiliseks. Teismeline keeldub kuulamast ja sinul lapsevanemana võib tekkida tunne, et sa ei tea enam, mida sa tohid öelda ja mida mitte. Ent hoolimata sellest, mida me sageli arvame, ei ole tegemist teismeliste mässuga vanemate vastu.. Tegelik põhjus peitub hoopis tema ajus

 

 

Värske uurimistöö, mille tulemused avaldati 28. aprillil väljaandes The Journal of Neuroscience ja mille läbiviiaks olid Ameerika Ühendriikides asuva Standfodi ülikooli teadlased, tõestas, et alates 13. eluaastast ei ole teismeliste aju enam piisavalt vastuvõtlik selleks, et kuulata oma ema häält tänu ajus aset leidvatele neurobioloogilistele muutustele. 

Selle uuringu järgi pööravad teismelised sellel eluperioodil rohkem tähelepanu teiste inimeste häältele. Nad küll tunnevad oma ema hääle ära aga teatud vanusest alates, mis leiab üldiselt aset 13 - 14. eluaasta vahel, ei reageeri enam aju nii tugevalt ema häält kuuldes. Aju on selles vanuses palju vastuvõtlikum teiste hääli kuuldes. 

Ema hääle kuulmine aktiveerib väikelaste ajus piirkonnad, mida võõraste inimeste häälte kuulmine ei tee. Teismeliseks saades toimub aga vastupidine, võõraste hääled on nüüd need, mis aktiveerivad ajus piirkondi, vastupidiselt vanemate häälele. Teismeliseeas hakkab laps suhtlema või vähemalt õpib seda tegema ja tundub, et ajul on oma roll selle protsessi juures mängida.

Kommentaare ei ole