{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nipid, kuidas peale 40. eluaastaid hoiduda kaalutõusust

foto : unsplash / Priscilla Du Preez    Kui sa oled jõudnud ...

foto : unsplash / Priscilla Du Preez

 

 Kui sa oled jõudnud juba 40. eluaastatesse, siis hakkab menopaus endast vaikselt märku andma ja tänu sellele ei olegi liigsetest kilodest vabanemine enam nii lihtne nagu varem. Liigsed kilod hakkavad palju kergemini kogunema, vabaneda neist on aga palju raskem. 

See aga hakkab nii enesetundele ja mõjutab kogu enesehinnangut, samuti ka tervist ja üldist vormi. Kui kõik teavad, et tähtis on jälgida oma toitumist ja liikuda rohkem selleks, et hoida oma kehakaalu, siis alati ei ole päris selge, millest oleks kõige parem alustada.

Liiga äärmuslikud dieedid võivad tervisele olla isegi ohtlikud, õnneks on aga väikesed nipid, mis aitavad süüa tervislikumalt ilma ennast seejuures näljutamata. Sama asi kehtib ka spordi kohta, kui sulle ei meeldi sporti teha, siis on ka selliseid tegevus, mis panevad keha rohkem kaloreid põletama ilma, et sa peaksid seejuures väga palju rassima. Kõige tähtsam on järjepidavus. 

Esimene hea nõuanne, kuidas selles vanuses hoiduda kaalutõusust, on keskenduda rohkem tervisele, mitte oma kehakaalule. Kui su eesmärgiks on vabaneda ülekilodest, siis pead sa õppima tervislikumalt elama. 

 

 

Ilmselt oled sa seda ennegi kuulnud, et puu- ja köögiviljadel peab sinu söögilaual olema tähtis koht. Selleks, et hoida oma kehakaalu ja vabaneda liigsetest kilodest, pead sa sööma rohkem aedvilju. 

Kui sa arvad, et lahjad toidud võiksid olla heaks alternatiiviks, mis aitavad liigsetest kilodest kiiresti vabaneda, siis kõige parem oleks mõtelda pikemas perspektiivis ja mitte kiirustada kaalulangetamisega. Vastasel korral võib juhtuda, et kaotatud kilod tulevad ruttu tagasi. Kiirdieetidega on ka see probleem, et nad võivad panna tervisele paraja põntsu, mis väljendub siis selles, et sa tunned suurt väsimust, keskendumishäireid, halvad enesetundes jne. Parem on mitte selliseid dieete proovida enda peal 

Kõige parem oleks hakata sööma tervislikumalt. Vähem suhkrut, peamiselt just rafineeritud suhkrut. Rafineeritud suhkur soodustab rasvade ladestumist, lisaks on sellised toidud madala toiteväärtusega ehk nad ei anna sulle mitte midagi. Sama asi kehtib ka töödeldud toidu ehk siis valmisitoidu kohta, mida tuleks vältida, sest kunagi ei tea, mida nad õieti sisaldavad (sageli liiga palju suhkrut ja rasva varjatud kujul). Selle asemel tuleks süüa rohkem värskeid ja kõrge toiteväärtusega toite.

Selleks, et kõht keset päeva liiga ruttu tühjaks ei läheks, tuleb süüa selliseid toite, mis täidavad kõhtu pikemaks ajaks ja mis on toitvad ning aitavad pidada vastu järgmise söögikorrani. Puu- ja köögiviljad, oad, pähklid ja seemned on kõik kasulikud ja omal kohal. Kõrvale võiks süüa valku ja tervislikke rasvu nagu munad, pähklid, kala, kana ja suhkruta jogurt.

 

 

Mis puutub kehalisse aktiivsusesse, siis sõltub see sinu tasemest ja soovidest. Kõige paremad on muidugi intensiivsed võimlemisharjutused aga igasugune liikumine on omal kohal. Miks mitte minna õhtul jooksma või kiirkõndi tegema peale tööd? Või siis väike seeria jõuharjutusi kodus? Tähtis on rohkem liikuda ja vähem istuda. Sest ei maksa ära unustada, et rasvamass hakkab tõusma keskmiselt 1 gramm päevas peale 20. eluaastaid ja ilma regulaarse harjutamiseta hakkab lihasmass sulama 1 - 2% aastas. 

Samuti on tähtis magada korralikult, sest unepuudus on ka ülekaalu põhjustajaks, sest siin tulevad juba mängu näljahormoonid, mis tekitavad suuremat söögiisu. Soovitatav on magada öösel vähemalt 7 tundi selleks, et olla terve ning heas vormis. 

Selleks, et vabaneda toksiinidest ja mürkainetest, tuleb juua palju vedelikku. Seda on tõestanud teaduslikud uuringud mitmel korral. Kõige parem viis, kuidas teada saada, kas sa jood piisavalt vedelikku või mitte, on vaadata uriini värvi: mida heledam värv on, seda parem.


Kommentaare ei ole