{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida varem sa õhtust sööd, seda parem on see sinu kehakaalule

foto : unsplash / Izzy Boscawen    Mõnikord ei peagi sa vali...

foto : unsplash / Izzy Boscawen

 

 Mõnikord ei peagi sa valima nii hoolikalt, mida sa sööd, kui sa tahad kaalust alla saada vaid sa pead vaatama, mis kell sa sööd. Selleks, et liigsetest kilodest vabaneda, piisab teinekord sellest, et sa muudad oma toitumisharjumusi.

Selleks, et saada paremasse vormi ja vabaneda liigsetest kilodest ei ole sul vaja tingimata rassida jõusaalis ja süüa porgandeid, piisab ka väikestest muutustest oma eluviisi juures. Sest õige toitumise juures on tähtis ka see, millistel kellaaegadel sul on harjumuseks süüa. Ekspertide sõnul mõjutab näiteks õhtusöögi aeg suurel määral sinu kaalulangust. 

 


Mis kell tuleks siis süüa selleks, et kaal langema hakkaks? 

Me kõik teame, et selleks, et saledaks saada, tuleb lõpetada näksimine söögiaegade vahel ja juua rohkem vett. Samuti on tähtis võtta aega söömiseks, mitte süüa üleliia kiirustades, vaid mäluda toitu aeglaselt, kuni tekib täiskõhu tunne ja nii väldid sa üle söömist. Samuti ei lähe kõht ruttu tühjaks, kui sa hakkad sööma teadlikumalt. Kuidas jääb aga õhtusöögiga? Õhtust soovitavad toitumisspetsialistid süüa aga varem. Näiteks, kui sul on harjumus kell 19 istuda sööma nii nagu teie peres alati on tehtud, siis selleks, et kaal hakkaks kaduma, peaksid sa sööma kõige hiljem kella 18 - 18:30 vahel. 


Kuidas see kaalu langetamisele kaasa aitab? 

Mida pikem ajavahemik jääb õhtusöögi ja magamaheitmise vahele, seda rohkem on su kehal aega tegeleda seedimisega rahulikult. Teaduslikud uuringud on näidanud, et sellel, mis kell me õhtust sööme, on suur roll meie kehakaalu juures. Näiteks sageli ülekaaluga kimbus olevad inimesed tarbivad just õhtusel ajal liiga palju kaloreid, praktiliselt enne magama heitmist, kui melatoniini tase kehas on kõrge. Ja samuti on tõestatud, et madala rasva tasemega inimesed söövad mitu tundi enne magama heitmist. Liiga hiline söömine võib muuta ainevahetust aeglasemaks ja põhjustada ülekaalulisust. 

 

 

Kui inimene heidab puhkama, siis lülitab kogu keha end puhkamisrežiimile ja selle tõttu ei põleta organism piisavalt kaloreid.  Heites magama vahetult peale söömist ei ole kehal piisavalt aega seedimiseks. 


Mida siis teha, et harjutada end varem õhtust sööma? 

Loomulikult, kell 6 õhtul pole mõned inimesed veel kojugi jõudnud selleks, et lauda istuda. Selleks aga, et varem õhtust süüa, võid sa õhtusöögi juba eelmisel päeval valmis valmistada ja sul jääb üle oma toit ainult üles soojendada. Ära poest valmistoitu siiski osta, hea oleks, kui sa sööd kodus tehtud toitu, nii tead sa kõige paremini, mida ja kui palju sa tarbid rasva ja suhkrut näiteks. Söömise ajal pane kõik ekraanid kinni, ära söö oma lemmikseriaali vaadates. Kõigepealt söö ja alles siis maandu teleka ette. Ja hoidu näksimisest.


Kommentaare ei ole